Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στην ετήσια χοροεσπερίδα του Σωματείου «Κορμακίτης»


Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής για την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης σε αυτό το γιορτινό κλίμα της χαράς, της αισιοδοξίας και της ελπίδας, θα έλεγα, για καλύτερες μέρες στη νέα χρονιά που έρχεται.

Ναι, θέλουμε να ελπίζουμε για καλύτερες μέρες. Το δικαιούται και το προσμένει αυτό ο λαός μας. Δεν είναι μόνο η αισθητή βελτίωση της οικονομίας μας και η αναγέννηση της προοπτικής κυρίως για τους νέους μας να έχουν ένα μέλλον που να υπόσχεται πολύ περισσότερα γι’ αυτούς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, είναι επίσης οι προσδοκίες μας ότι μπορεί να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την επανένωση της χώρας μας.

Φτάνει να το θέλουν αυτό όλες οι πλευρές και να εργαστούν με την ίδια καλή βούληση και θέληση προκειμένου να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η τριμερής συνάντηση της προηγούμενης Δευτέρας, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα. Αναμένουμε πως η εμπλοκή του κ. Γκουτέρες θα είναι, πλέον, ενεργός. Ο ίδιος θα απευθυνθεί προς τις εγγυήτριες δυνάμεις και ειδικά την Τουρκία με στόχο τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, για την εκκρεμότητα των οποίων η κύρια ευθύνη βαραίνει την Τουρκία.

Και αυτό, γιατί είναι γνωστές οι απόπειρες στις οποίες κατ’ επανάληψη προέβη ώστε να εκτρέψει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα προς άλλες κατευθύνσεις. Τώρα είναι σαφές πως με τη διευκρίνιση των όρων αναφοράς, οι επιδιωκόμενες διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν ουσιαστικά από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στον Γκρανς Μοντανά στη βάση των έξι παραμέτρων που έθεσε ο κ. Γκουτέρες στις 30 Ιουνίου 2017, των προηγούμενων συγκλίσεων των δυο πλευρών και της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Όπως ήταν και η επιδίωξη της δικής μας πλευράς.

Βέβαια, καθόλου δεν διαφεύγουν της προσοχής μας θέσεις και τα μηνύματα από την άλλη πλευρά που εκπέμπουν αρνητισμό και αδιαλλαξία. Όμως, όπως προανέφερα, θέλουμε να ελπίζουμε πως τελικά η τουρκική πλευρά θα λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλεται με στόχο η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα να αποδώσει όσα προϋποθέτει το πραγματικό συμφέρον του λαού μας, χωρίς ξένες εξαρτήσεις και στρατεύματα κατοχής.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Στις 3 του περασμένου μήνα όταν παρευρέθηκα με πολλούς από εσάς στον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου στο ακρογιάλι του Κόρνου στον Κορμακίτη, προσευχηθήκαμε μαζί για μια πατρίδα χωρίς τα προβλήματα και τις προκλήσεις του παρελθόντος, μια πατρίδα ελεύθερη και δημιουργική για το λαό της, με σταθερότητα, ασφάλεια και μεγάλη προοπτική για το σύνολο των Κυπρίων. Αυτή την ευχή την επαναλαμβάνουμε και σήμερα.

Μεταφέρω σε όλους σας το θερμό χαιρετισμό και τις ευχές του Προέδρου μας κ. Αναστασιάδη, όπως και τη βαθιά του εκτίμηση για τη συνεργασία και την προσφορά όλων των Μαρωνιτών στην πρόοδο του τόπου μας.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στους στόχους που έχουμε θέσει σε συνεργασία με τους εκπροσώπους και τα οργανωμένα σύνολα της Μαρωνίτικης κοινότητας για την ικανοποίηση των διαχρονικών αιτημάτων της, αλλά και πέραν αυτών, για ενίσχυση πρόσθετων στόχων αναπτυξιακής και πολιτιστικής υφής που βοηθούν την κοινότητα να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερες δικές της ανάγκες και προκλήσεις και να προχωρήσει μπροστά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Μεταξύ αυτών ιδιαίτερη θέση έχουν τα μέτρα για στήριξη της προσπάθειας επανεγκατάστασης στα χωριά σας και κάθε άλλο μέτρο για στήριξη των εγκλωβισμένων στην καθημερινή διαβίωσή τους, στο μέτρο, βέβαια, που οι σκληρές συνθήκες της κατοχής το επιτρέπουν.

Οι δεσμοί που διατηρούμε με όλους εσάς είναι ισχυροί, αδελφικοί και αναλλοίωτοι.

Θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα το Σωματείο «Κορμακίτης» για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει και να ευχηθώ στον Πρόεδρο και τα μέλη του την επιτέλεση των στόχων τους.

Σε όλους εύχομαι από καρδιάς η Γέννηση του Θεανθρώπου και ο ερχομός του καινούργιου χρόνου να υλοποιήσει τις επιθυμίες και τα όνειρά σας, φέροντας μεγαλύτερη χαρά και ευτυχία στα σπίτια σας.

Καλές, χαρούμενες γιορτές.