Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Φωτίου: Σεβασμός και συμπαράσταση στο λαό της Αρμενίας για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ΚΥΠΕ - KΥΠΡΟΣ/ Λευκωσία 23/04/2020


Το σεβασμό και τη συμπαράσταση του προς το λαό της Αρμενίας, εκφράζει το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου, με την ευκαιρία της 24ης Απριλίου, Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώνει την ετοιμότητα της Κύπρου να συνεχίσει μαζί με τον λαό της Αρμενίας τους αγώνες για επιτέλεση των κοινών στόχων.

«Η 24η Απριλίου 1915 θεωρείται διεθνώς η Ημέρα κατά την οποία άρχισε από τους Νεοτούρκους η συστηματική εξόντωση ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων, ενώ χιλιάδες άλλοι βασανίστηκαν και πήραν εξαθλιωμένοι τον δρόμο της προσφυγιάς», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας.

«Πρόκειται για ένα από το μεγαλύτερα εγκλήματα στη σύγχρονη Ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο αποτέλεσε και τον προπομπό της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας», αναφέρει και προσθέτει πως είναι «ένα έγκλημα που παραμένει ατιμώρητο και το οποίο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξεχαστεί ή να παραγραφεί».

Ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρει επίσης ότι «οι ιστορικοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας που μας συνδέουν με τον αρμενικό λαό, επιβάλλουν στον καθένα μας να σταθεί συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος της προσπάθειας των όπου γης Αρμενίων να διατηρηθεί η συλλογική μνήμη ζωντανή και να αναγνωριστεί ανεξαιρέτως από όλα τα έθνη και τους λαούς το αποτρόπαιο έγκλημα».

Προσθέτει ότι «η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που αναγνώρισαν και καταδίκασαν τη γενοκτονία των Αρμενίων στηρίζοντας κάθε προσπάθεια για αποκατάσταση και αναγνώρισης της μίας και μόνης ιστορικής αλήθειας».

Στην ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας αναφέρεται επίσης ότι «η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, η κατάσχεση περιουσιών, η βαρβαρότητα και ο τρόμος και ο εξευτελισμός κάθε πτυχής της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας, συνέχισαν να αποτελούν και στα πιο νεότερα χρόνια μέρος των στυγνών μεθόδων των Νεοτούρκων και των Νεοοθωμανών για επικράτηση της απάνθρωπης δικής τους τάξης πραγμάτων».

«Αυτό το γνωρίζει καλά και η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα και άλλες χώρες στην πιο σύγχρονη εποχή κατά την οποία γινόμαστε μάρτυρες της όλως προκλητικής και παράνομης παραβίασης δικαιωμάτων και πανανθρώπινων αρχών και αξιών από μέρους της Τουρκικής ηγεσίας και των οργάνων της», καταλήγει.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ ΓΧΡ)