Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Βρισκόμαστε σε μια φάση των προσπαθειών για επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης, είπε ο Επ. Προεδρίας, ΚΥΠΕ - ΓΤΠ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 24/11/2019


Βρισκόμαστε σε μια φάση των προσπαθειών «για επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης του εθνικού μας θέματος, κατά την οποία αναμένουμε από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί στη δική μας καλή βούληση και θέληση», είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σε ομιλία του στο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-59 Σάββα Ροτσίδη, που τελέστηκε στην κοινότητα των Αγριδιών, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ.

«Αύριο Δευτέρα, στο Βερολίνο πραγματοποιείται η άτυπη τριμερής συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί. Από τη συνάντηση αυτή θα κριθούν και τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του κ. Γκουτέρες. Θέλουμε να προσβλέπουμε σε θετικές εξελίξεις οι οποίες να οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις οι οποίες να μπορούν να αποδώσουν το μεγάλο ζητούμενο της εξεύρεσης μιας λύσης που να οδηγεί τον τόπο μας σε μια άλλη περισσότερα υποσχόμενη εποχή για όλους τους πολίτες μας, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους», πρόσθεσε.

Πρωτίστως, όμως, συνέχισε ο κ. Φωτίου, η άλλη πλευρά θα πρέπει να εγκαταλείψει ακραίες θέσεις που δεν μπορούν να οδηγήσουν πουθενά.

«Και, ακόμα, η Τουρκία να θέσει τέρμα στις παράνομες και ιδιαίτερα προκλητικές ενέργειες της στα χωρικά ύδατα, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, καθώς και στις κινήσεις της για εποικισμό της Αμμοχώστου. Δικός μας στόχος είναι η επανένωση της πατρίδας μας και ο τερματισμός της κατοχής μέσω της επίτευξης μιας πραγματικά λειτουργικής λύσης που να μας οδηγεί στο μέλλον χωρίς ξένες εγγυήσεις και εξαρτήσεις, και με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων. Μιας λύσης σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τον ήρωα της ΕΟΚΑ Σάββα Ροτσίδη, ο κ. Φωτίου είπε ότι το μνημείο των ηρώων που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού επισφραγίζει αυτή την προσφορά διαλαλώντας στους διερχομένους ότι ανταποκρίθηκαν με περηφάνια και ενθουσιασμό στο κάλεσμα της πατρίδας για υπεράσπιση της ελευθερίας της και ότι επιτέλεσαν το χρέος τους προ αυτήν θυσιάζοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Όπως είπε, μνημόσυνα σαν και το σημερινό «μας φέρνουν αντιμέτωπους με την ιστορία, με το καθήκον μας απέναντι στις στρατιές όλων εκείνων που ηρωικά θυσίασαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία, απέναντι στην ίδια μας την πατρίδα και τις νέες γενιές».

Ο κ. Φωτίου είπε ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν, «δεν πρόκειται να ξεριζώσουν από την συλλογική εθνική μας μνήμη τέτοιες πράξεις αυτοθυσίας και αυταπάρνησης που ξεπερνούν κατά πολύ τα γήινα και ανθρώπινα μέτρα και προσλαμβάνουν χαρακτήρα θρυλικό».

(ΚΥΠΕ-ΓΤΠ/ΔΝ/ΑΧΡ)