Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Περιστατικά κορωνοϊού στο Δημοτικό Ριζοκαρπάσου και ανάμεσα στους εγκλωβισμένους ΚΥΠΕ - Θάλεια Νεοφύτου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/11/2020


Δυο περιστατικά κορωνοϊού εντοπίστηκαν στο δημοτικό σχολείο Ριζοκαρπάσου, ένα σε δασκάλα και ένα σε καθαρίστρια οι οποίες διαμένουν στα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα το δημοτικό να κλείσει προληπτικά για μια εβδομάδα.
 
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, δόθηκαν οδηγίες και έγινε απολύμανση τόσο του δημοτικού όσο και του παρακείμενου νηπιαγωγείου, ενώ επίσης έγινε απολύμανση και στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, το οποίο ωστόσο έχει μια απόσταση από το δημοτικό. Το αν θα παραμείνει προληπτικά το Γυμνάσιο κλειστό, θα αποφασιστεί σύντομα, είπε ο κ. Φωτίου. Και τα δύο σχολεία παρέμειναν κλειστά την Παρασκευή.
 
Παράλληλα ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι έγιναν τεστ σχεδόν σε όλους τους εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες στο Ριζοκάρπασο και εντοπίστηκαν άλλα 5 κρούσματα, ανάμεσα στα οποία και ένας μαθητής του δημοτικού. Οι περισσότεροι ήταν επαφές των δύο πρώτων κρουσμάτων.
 
Οι περισσότεροι από όσους βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό στο Ριζοκάρπασο προτίμησαν να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές για να τεθούν σε αυτοπεριορισμό, κάτι που όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, έγινε με τη συνοδεία «αστυνομίας». Κάτι ανάλογο έγινε, όπως είπε ο κ. Φωτίου και με τέσσερις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν στον κατεχόμενο Κορμακίτη τις προηγούμενες μέρες.
 
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, το γραφείο του είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας τόσο σε σχέση με τα σχολεία όσο και με άτομα που ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές για αυτοπεριορισμό. Το Υπουργείο Υγείας έχει όλα τα ονόματα και τα τηλέφωνα και θα επαναλάβει τα τεστ στα άτομα που ήρθαν από τα κατεχόμενα.
 
(ΚΥΠΕ/ΟΑ/ΘΝΕ/ΗΦ)