Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

ΗΠΑ: Αυτοί είναι οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές που θα συγκροτούν την Ομάδα Εργασίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ιefimerida 14/02/2023


Την έναρξη των εργασιών της νέας Ελληνικής Ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) στις ΗΠΑ κήρυξαν τα ηγετικά στελέχη της ομάδας κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Οι Αμερικανοί βουλευτές εξέφρασαν την επιθυμία να οικοδομήσουν πάνω στο μομέντουμ που δημιούργησαν τα προηγούμενα νομοθετικά επιτεύγματα, ώστε να προωθήσουν ακόμα περισσότερο την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά τη νέα σύνθεση του Κογκρέσου, που προέκυψε από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, τα ηνία της ομάδας θα κρατούν οι συμπρόεδροι Κρις Πάπας και Γκας Μπιλιράκης, καθώς και οι αντιπρόεδροι Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τάιτους.

«Ως περήφανος Ελληνοαμερικανός, έχω την τιμή να κηρύξω την έναρξη των εργασιών της Ελληνικής Ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο 118ο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Έχω δεσμευτεί να εργαστώ μαζί με τους διακομματικούς ηγέτες της ομάδας μας για να προωθήσουμε μια υγιή πολιτική που θα προάγει τις αξίες του ελληνισμού και θα ενισχύει τη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πρέπει να εργαστούμε για να ενισχύσουμε τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, να ενισχύσουμε τους οικονομικούς δεσμούς και να εμβαθύνουμε την ενεργειακή συνεργασία με τους δημοκρατικούς συμμάχους μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανυπομονώ να αξιοποιήσω τις επιτυχίες από το προηγούμενο Κογκρέσο και να συνεχίσω αυτό το έργο με μια διακομματικά ενισχυμένη Ελληνική Ομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων», δήλωσε ο Κρις Πάπας.

Γκας Μπιλιράκης: «Θα προωθήσουμε την οικονομική σταθερότητα»
Από την πλευρά του, ο Γκας Μπιλιράκης σχολίασε: «Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αποδειχθεί ισχυροί και ακλόνητοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Η στρατηγική τους θέση, οι φυσικοί πόροι και το πνευματικό τους κεφάλαιο δημιουργούν μια φυσική εταιρική σχέση για την αντιμετώπιση οικονομικών, ενεργειακών και αντιτρομοκρατικών ζητημάτων στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη. Με την αστάθεια που έχει δημιουργήσει η Ρωσία στην περιοχή, είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να έχουμε αξιόπιστους συμμάχους που συνεργάζονται για να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Καθώς ξεκινάμε τις εργασίες στο 118ο Κογκρέσο, η Ελληνική Ομάδα θέλει να χτίσει πάνω στην προηγούμενες επιτυχίες για να ενισχύσει τις ευκαιρίες για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών. Κάτι τέτοιο είναι κρίσιμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς επιδιώκουμε να προωθήσουμε την οικονομική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια».

Για την Ομάδα τοποθετήθηκε και η Νικόλ Μαλλιωτάκη.

«Ως κόρη Έλληνα μετανάστη, είμαι περήφανη που είμαι για άλλη μια φορά μέλος της Ελληνικής Ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στο προηγούμενο Κογκρέσο η Ελληνική Ομάδα μας είχε μεγάλη διακομματική επιτυχία στην ψήφιση πολιτικών για την υποστήριξη των συμμάχων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανυπομονώ να χτίσω πάνω σε αυτές τις επιτυχίες και να ενισχύσω περαιτέρω την τριμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ, της Ελλάδας και της Κύπρου» είπε, ενώ η Ντίνα Τάιτους συμπλήρωσε από την πλευρά της:

«Ως περήφανη εγγονή ενός Έλληνα μετανάστη που ήρθε στις ΗΠΑ μέσω της νήσου Έλις, η ελληνική μου κληρονομιά ήταν πάντα κοντά στην καρδιά μου. Όταν ορκίστηκα ως βουλευτής για πρώτη φορά στο Κογκρέσο, έβαλα το χέρι μου στην ελληνική Βίβλο του παππού μου. Παρόλο που δεν ζούσα σε μια κοινότητα μεταναστών, ο πατέρας μου μου δίδαξε το ελληνικό αλφάβητο, μου έδειξε την κουζίνα του πολιτισμού μας και μου ενστάλαξε αξίες όπως το φιλότιμο, που έχω εργαστεί για να τιμήσω στην ιδιωτική μου ζωή και τη δημόσια υπηρεσία. Είμαι ευγνώμων για την ηγεσία και τη φιλία του συμπροέδρου (της Ελληνικής Ομάδας) Μπιλιράκη και ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μας, για την επανένωση της Κύπρου, την ενίσχυση της συμμαχίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο για τη εμπέδωση της διαρκούς σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ποιος είναι ο στόχος της Ελληνικής Ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Η Ελληνική Ομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ιδρύθηκε το 2006, επιδιώκει να ενημερώσει και να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον του Κογκρέσου για μια σειρά από διπλωματικά και στρατιωτικά θέματα, καθώς και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκτυλίσσονται σε μια στρατηγικά κρίσιμη γειτονιά του κόσμου.

Τα θέματα στα οποία εστιάζει η Ελληνική Ομάδα περιλαμβάνουν:

την αυξημένη τουρκική επιθετικότητα,
την ανάπτυξη ευκαιριών στον τομέα της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο,
την ειρηνική, δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού,
το καθεστώς και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου,
την παραγωγή ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο,
τις εξελίξεις στο Αιγαίο και
την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των πιο σταθερών και αξιόπιστων συμμάχων τους, όπως της Ελλάδας και της Κύπρου.
Δύο από τα πιο εντυπωσιακά νομοθετικά επιτεύγματα της Ελληνικής Ομάδας περιλαμβάνουν την ψήφιση του Νόμου για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Εταιρική Σχέση της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Act) του 2019 και του Νόμου για την άμυνα και τη Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας του 2021.

Αυτά τα νομοσχέδια επιδιώκουν να ενισχύσουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός επίσημου οργανισμού, στον οποίο χώρες με κοινές ιδέες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, θα μπορούν να συνεργαστούν για να προωθήσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης