Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Φωτίου: Η κυπριακή μαρωνίτικη γλώσσα καταμαρτυρεί την παρουσία των αδελφών Μαρωνιτών στην Κύπρο, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/02/2020


Η κυπριακή μαρωνίτικη γλώσσα είναι η γλώσσα που καταμαρτυρεί την παρουσία των αδελφών Μαρωνιτών στο νησί μας από τα τέλη του 7ου αιώνα, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, με θέμα «Διάσωση και Αναβίωση της κυπριακής μαρωνιτικής αραβικής γλώσσας».

Ο κ. Φωτίου τόνισε πως «η Κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία στην διατήρηση και προστασία της κυπριακής μαρωνίτικης γλώσσας, σύμφωνα και με την προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία, χωρίς διακρίσεις, της γλωσσικής πολυμορφίας, όπως και του απόλυτου σεβασμού που επιβάλλεται για την προστασία, γενικότερα, της πλούσιας πολιτιστικής και εθνικής κληρονομιάς των χωρών και των λαών της Ένωσης».

«Ολόκληρη η κληρονομιά μιας κοινωνίας θα εξαφανιζόταν με την τυχόν εξαφάνιση της γλώσσας της και η Κύπρος, και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα γινόντουσαν πολιτισμικά φτωχότερες αν η `Σάννα`, η γλώσσα της μαρωνίτικης κοινότητας που φέρει από τους βιβλικούς χρόνους τόση ιστορία, εξαφανιζόταν», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, έχοντας πλήρη επίγνωση της ανάγκης προστασίας της κυπριακής μαρωνίτικης αραβικής γλώσσας, καθώς αυτή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας, του κοινωνικού ιστού και του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλούτου της πατρίδας μας, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας στάθηκε διαχρονικά εμπράκτως αρωγός σε κάθε προσπάθεια διαφύλαξης και προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της μαρωνίτικης κοινότητας.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ακόμη ότι είναι στο πλαίσιο αυτό που η Κυβέρνηση στήριξε και στηρίζει ηθικά και οικονομικά τις προσπάθειες για την καταγραφή, αναβίωση και διδασκαλία της κυπριακής μαρωνίτικης αραβικής γλώσσας, δίδοντας πρώτα ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία Αρχείου Προφορικής Παράδοσης και, στη συνέχεια, την κωδικοποίηση και την καταγραφή της.

(ΚΥΠΕ - ΓΤΠ/ΚΣΤ/ΜΚ)