Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Γιορτή του Αγίου Μάρωνα, 09/02/2020


Είναι πραγματικά με αισθήματα χαράς που παρευρίσκομαι ανάμεσα στους αδερφούς Μαρωνίτες στην ξεχωριστή και συμβολική για εσάς αυτή γιορτή.

Η παρουσία μου την ημέρα του εορτασμού του Αγίου Μάρωνα, για 7η συνεχή χρονιά, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι για δεκαετίες είμαι παρών, αποδεικνύει τον υψηλό σεβασμό που τρέφουμε απέναντι στη διαφορετικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θρησκευτικής, πολιτιστικής και εθνικής καταγωγής κάθε Κύπριου πολίτη.

Χαρακτηριστικά τα οποία εσείς οι Μαρωνίτες, στη μακραίωνη ιστορική παρουσία σας στον τόπο μας, πετύχατε να διατηρήσετε ανόθευτα, ακόμη και μετά τις δύσκολες συνθήκες της προσφυγιάς, τις οποίες βιώσατε ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής της πατρίδας μας.

Προσπάθεια, η οποία σε καμία των περιπτώσεων δεν σας κράτησε αποστασιοποιημένους από το πολιτιστικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι του τόπου.

Αντιθέτως, μοιραζόμενοι τα ίδια προνόμια, τα ίδια δικαιώματα, αλλά και τις ίδιες ευθύνες με τους Ελληνοκύπριους, αναπτύσσοντας διαχρονικά μία έντιμη και δημιουργική σχέση και συνεργώντας μαζί τους, συμβάλατε καθοριστικά μέσα από την πλούσια δραστηριότητα και τις ικανότητες που σας διακρίνουν, τόσο στην οικοδόμηση και την ευημερία της κοινής μας πατρίδας όσο και στην ενίσχυση του αγώνα που καταβάλλουμε για την επανένωσή της.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μαρωνιτική κοινότητα χαίροντας δικαίως της καθολικής εκτίμησης και του σεβασμού της κυπριακής κοινωνίας, αναγνωρίζεται ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, του κοινωνικού ιστού και του θρησκευτικού και πολιτισμικού πλούτου του τόπου μας.

Η καθολική εκτίμηση και ο σεβασμός που απολαμβάνετε αντανακλάται και από τη στήριξη που εμπράκτως προσφέρουν η Πολιτεία και οι εκάστοτε Κυβερνήσεις προς την προώθηση των στόχων που θέτει η κοινότητα.

Προς την κατεύθυνση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των πολιτικών και θρησκευτικών εκπροσώπων σας και πρωτίστως τις ευαισθησίες σας, προωθήσαμε την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων σας στη βάση στοχευμένων ενεργειών και αποφάσεων που λάβαμε.

Αναφέρω ότι, μεταξύ άλλων, υλοποιήθηκαν είτε βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης έργα που συνδράμουν το εκπαιδευτικό έργο, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων, τη διαφύλαξη της θρησκείας, της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς και κουλτούρας σας, ως επίσης την προαγωγή των αθλητικών και άλλων πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω ότι αναγνωρίζοντας την υψηλή για εσάς σημασία του Πολιτιστικού Κέντρου «Το Σπίτι του Μάρωνα», συνεισφέραμε για τη δημιουργία του το πόσο των 525 χιλιάδων ευρώ.

Την ίδια στιγμή, επιπλέον της ετήσιας κρατικής χορηγίας που λαμβάνει η Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε όπως η συμφωνία για τα φορολογικά θέματα μεταξύ Κράτους και της Εκκλησίας Κύπρου εφαρμόζεται και για τις Εκκλησίες των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Επίσης, η Κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη που έχει η Μαρωνίτικη Κοινότητα για δημιουργία του Πολυδύναμου Κέντρου Maronite Sporting Center, πέραν της καταβολής του ποσού των 80 χιλιάδων ευρώ για εκπόνηση των σχεδίων και των μελετών για τις ανάγκες του έργου, με απόφαση του ΚΟΑ θα καλυφθεί το 85% των επιλέξιμων δαπανών που απαιτούνται για τη δημιουργία του.

Παράλληλα, για αθλητικούς σκοπούς, έχει διατεθεί προς την Αρχιεπισκοπή ποσό ύψους 195 χιλιάδων ευρώ ως χορηγία για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στον Κορμακίτη.

Επιπρόσθετα, για την υλοποίηση σειράς έργων κοινής ωφελείας, τόσο στις ελεύθερες όσο και τις κατεχόμενες περιοχές, διατέθηκε για τα έτη 2018-2019, ποσό ύψους περίπου 230 χιλιάδων ευρώ.

Πέραν τούτων, στο πλαίσιο των κινήτρων για επανεγκατάσταση στα μαρωνίτικα κατεχόμενα χωριά, υλοποιείται το Σχέδιο Επιδιόρθωσης Κατοικιών Εγκλωβισμένων, και βρίσκεται υπό εξέλιξη το Σχέδιο Επάνεγκατάστασης Νεαρών Ζευγαριών.

Ταυτόχρονα, επιδιώκοντας την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση στα μαρωνίτικα χωριά, νοσηλεύτριας έτσι ώστε οι ηλικιωμένοι που διαμένουν εκεί να έχουν άμεση φροντίδα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση, διατηρώντας άριστη επαφή και συνεργασία με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της κοινότητας, θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας.

Θα ήθελα να αναφερθώ στην υψίστης σημασίας αναστήλωση αρχαίων Μαρωνίτικων Εκκλησιών, ως επίσης την επιδιόρθωση και συντήρηση άλλων ιστορικών μνημείων της Κοινότητας στις κατεχόμενες περιοχές, που έχουμε πετύχει μέσα από τη δικοινοτική Επιτροπή για την Πολιτιστική κληρονομιά σε συνεργασία με τη Θρησκευτική Ηγεσία των Μαρωνιτών.

Χάρις στη συνεργασία αυτή αναστηλώθηκαν Εκκλησίες, όπως του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη, του Τιμίου Σταυρού στα Καρπάσια, της Αγίας Άννας στην Μεσαιωνική Αμμόχωστο, της Αγίας Μαρίνας στην Αγία Μαρίνα και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ασώματο.

Ως προανέφερα, έχουμε πλήρη επίγνωση της στενής σύνδεσης της μαρωνιτικής κοινότητας με την ιστορική και κοινωνική συνέχεια του τόπου και ως εκ τούτου αναγνωρίζω και συναισθάνομαι απόλυτα, τόσο τη δική σας αγωνία για τις εξελίξεις όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα όσο και τη δίκαιη απαίτηση που έχετε για επιστροφή στις πατρογονικές σας εστίες και ανάκτηση των περιουσιών σας.

Εκείνο για το οποίο επιθυμώ για ακόμη μία φορά να σας διαβεβαιώσω είναι ότι πρώτιστο μέλημα μου παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας στη βάση μίας βιώσιμης, λειτουργικής και κοινά αποδεκτής λύσης, η οποία θα απαλλάσσει τον τόπο μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικού στρατού.

Μίας λύσης, η οποία διασφαλίζοντας τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και τον αλληλοσεβασμό, θα διασφαλίζει παράλληλα τα στοιχειώδη ανθρωπινά δικαιώματα του συνόλου των νόμιμων πολιτών, επιτρέποντας τους να συμβιώσουν και να συνδημιουργήσουν μέσα σε ένα περιβάλλον που θα προάγει την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την πρόοδο.

Προς την κατεύθυνση αυτή και δεδομένης της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα, εμμένοντας στην προσπάθεια της δημιουργίας εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν την έναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου.

Λαμβάνοντας υπόψη το πρώτο θετικό βήμα που προέκυψε μετά την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο, ευελπιστώ ότι η τουρκική πλευρά θα επιδείξει ανάλογη με τη δική μας αποφασιστικότητα και εποικοδομητική στάση.

Και όταν μιλώ για εποικοδομητική στάση εννοώ το αυτονόητο. Πως, δηλαδή, η Τουρκία θα πρέπει:


    · Να παραμερίσει τις όποιες υπέρμετρες αξιώσεις και προτάξεις επίλυσης επιμέρους θεμάτων που θα αποτελέσουν μέρος του διαλόγου και

    · να τερματίσει τις παραβιάσεις και παράνομες ενέργειες επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θαλάσσιων ζωνών της.


Σας διαβεβαιώ για ακόμη μία φορά ότι θεωρώ καθήκον μου να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, πάντα σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, προκειμένου να πετύχουμε πραγματική ειρήνη στην πατρίδα μας, προκειμένου να πετύχουμε η λύση να συνάδει απόλυτα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και με το διεθνές δίκαιο, να προσφέρει την ευκαιρία στους κατοίκους να μπορούν να συνδημιουργήσουν και να συμβιώσουν ειρηνικά.

Θέλω να ξεκαθαρίσω μια για πάντα. Αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα. Εκείνο που δεν αποδεχόμαστε είναι την πολιτική ανισότητα. Είναι στοιχειώδες καθήκον όλων να κατανοήσουν ότι μέσα στο πνεύμα του αλληλοσεβασμού κανένας, μα κανένας δεν θα πρέπει να αναλογίζεται ή να θέλει να επιβληθεί στον άλλο. Όπως εμείς συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και λέμε ‘ναι’ στη θετική ψήφο εκεί και όπου ενδεχόμενα να διακινδυνεύουν τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κατά τον ίδιο τρόπο θέλουμε να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να αποφασίζουν εκείνοι και για εμάς.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ, δεν θέλω με κανένα τρόπο να έρχομαι σε αντιπαράθεση με τους συμπατριώτες μας ή με τους συμπολίτες μου. Εκείνο που θέλω να πω μια για πάντα είναι πως, αν θα πετύχουμε στους στόχους που θέτουμε αυτό που απαιτείται είναι ενότητα στόχου, κοινές ενέργειες, αποφασιστικότητα. Και αυτή τη διαθέτουμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε αυτή να είναι η τελευταία χρονιά που οι Μαρωνίτες και οι λοιποί πρόσφυγες γιορτάζουν μακριά από τα σπίτια και τα χωριά τους.

------------------------

ΡΜ/ΕΙ