Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Αντιπροσωπία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Αρμενίας-Κύπρου στην Αρμενική Εθνοσυνέλευση πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, ΓΤΠ 28/04/2023 και 02/05/2023


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχτηκε αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Αρμενίας-Κύπρου της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, ΓΤΠ 02/05/2023

***********************************************************************************************************************************************


Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας (ΔΕΣ) Αρμενίας-Κύπρου στην Αρμενική Εθνοσυνέλευση, ΓΤΠ 02/05/2023

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας (ΔΕΣ) Αρμενίας-Κύπρου στην Αρμενική Εθνοσυνέλευση, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Της αντιπροσωπίας ηγείται ο Πρόεδρος της ΔΕΣ Αρμενίας-Κύπρου κ. Hayk Konjoryan και σε αυτή συμμετέχουν οι βουλευτές κ. Vladimir Vardanyan, κ. Rustam Bakoyan, κ. Hayk Tsirunyan, κ. Karen Hambardzumyan και κα Arusyak Manavazyan. Παρών στη συνάντηση ήταν ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Καλωσορίζοντας τα μέλη της ΔΕΣ Αρμενίας-Κύπρου, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η σύσταση αντίστοιχων αντιπροσωπιών φιλίας, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπέγραψαν τα δύο Κοινοβούλια το 2003, αντανακλάτους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και λαών, οι οποίες εδράζονται στις κοινές αρχές της διεθνούς νομιμότητας και της προάσπισης του διεθνούς δικαίου. Η κ. Δημητρίου επισήμανε ιδιαίτερα τη συμβολή της αρμενικής παροικίας, ως αναπόσπαστου τμήματος της κυπριακής κοινωνίας και του Αντιπροσώπου της στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Μαχτεσιάν, στην περαιτέρω ενδυνάμωση αυτών των δεσμών.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξη της Κύπρου προς την Αρμενία. Συναφώς, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που αναγνώρισε την αρμενική γενοκτονία, με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής, το 1975, ενώ με άλλο ψήφισμά του το Σώμα ποινικοποίησε την άρνησή της, το 2015. Σημείωσε επίσης την ομόφωνη έγκριση, πιο πρόσφατα, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τριών καταδικαστικών ψηφισμάτων για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Αζερμπαϊτζάν και την επιθετικότητα της χώρας αυτής, με συνεργό την Τουρκία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και εναντίον της Αρμενίας και επέκρινε ιδιαίτερα τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Lachin, ενέργεια που προκάλεσε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Η Κύπρος, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, εξακολουθεί να βιώνει μετά από σαράντα εννιά χρόνια, τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αυξανόμενες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κα Δημητρίου εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για τη θέση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Αρμενίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των αντιπροσωπιών Κύπρου και Αρμενίας στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για τη διεκδίκηση των δικαίων των δύο λαών.

Ο επικεφαλής της αρμενικής αντιπροσωπίας κ. Hayk Konjoryan μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης προς την Πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ. Konjoryan υπογράμμισε ότι οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών αποτελούν θεμέλιο για τον διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων καi τη δέσμευσή του να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην αρμενική παροικία, ως ισχυρό σύνδεσμο μεταξύ των δύο χωρών και στο σημαντικό έργο που επιτελεί σε αυτό το πλαίσιο ο Αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Konjoryan εξέφρασε την εκτίμηση της Αρμενίας, τόσο για το πρόσφατο ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο οποίο καταδικάζεται απερίφραστα η επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όσο και για τη διαχρονική στήριξη της Βουλής της Κύπρου, στο διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο των διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, στους οποίους συμμετέχουν αντιπροσωπίες των δύο χωρών.

Παράλληλα, ο κ. Konjoryan επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών της Αρμενίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και την ακλόνητη αλληλεγγύη και στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, προς όφελος του κυπριακού λαού.

Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα ευρύτερου διεθνούς ενδιαφέροντος. Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι, εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης γεωπολιτικών αναταράξεων και ανακατατάξεων, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό σύνθετων προκλήσεων με όπλο πάντοτε την ακλόνητη προσήλωση σε κοινές αρχές, χωρίς εκπτώσεις.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

***********************************************************************************************************************

Συνάντηση Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντιπροσωπία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Αρμενίας-Κύπρου στην Αρμενική Εθνοσυνέλευση, ΓΤΠ 02/05/2023

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας (ΔΕΣ) Κύπρου-Αρμενίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Χάρης Γεωργιάδης και τα Μέλη της Επιτροπής, κ.κ. Μάριος Μαυρίδης (Αναπλ. Πρόεδρος), Αβέρωφ Νεοφύτου, Γιώργος Λουκαΐδης, Χρύσης Παντελίδης, Χρίστος Χρίστου, Μάριος Καρογιάν και η βουλεύτρια κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Αρμενίας-Κύπρου στην Αρμενική Εθνοσυνέλευση. Της αντιπροσωπίας ηγείται ο Πρόεδρος της ΔΕΣ Αρμενίας-Κύπρου κ. Hayk Konjoryan και σε αυτή συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Vladimir Vardanyan, Rustam Bakoyan, Hayk Tsirunyan, Karen Hambardzumyan και η κα Arusyak Manavazyan. Παρών στη συνάντηση ήταν ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία της ΔΕΣ Αρμενίας-Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κοινή ιστορική διαδρομή των δύο λαών αποτελεί θεμέλιο των ισχυρών μεταξύ τους δεσμών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει ευρύ περιθώριο περαιτέρω ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας Κύπρου-Αρμενίας.

Η τρέχουσα διεθνής αστάθεια, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, ευνοεί τις τάσεις αναθεωρητισμού και επεκτατισμού χωρών, όπως η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν και, ως εκ τούτου, Κύπρος και Αρμενία οφείλουν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον Οκτώβριο του 2020 και η συνακόλουθη εκδίωξη ανθρώπων από τις πατρογονικές τους εστίες, η βεβήλωση εκκλησιών και ιστορικών μνημείων και η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, που προκαλείται λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού του διαδρόμου του Lachin, ξύπνησαν μνήμες της κυπριακής τραγωδίας του 1974.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι ο αποσταθεροποιητικός ρόλος και η άτεγκτη στάση της Τουρκίας, που αντανακλάται στη συνεχή επιδίωξή της για παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Konjoryan εξήρε το υψηλό επίπεδο διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ειδικότερα στο επίπεδο των δύο Κοινοβουλίων.

Ο κ. Konjoryan εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη στάση αρχών που τηρεί η Κύπρος σε σχέση με την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και διαβεβαίωσε, παράλληλα, τους Κύπριους βουλευτές για την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη της Αρμενίας στον δίκαιο αγώνα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και τερματισμό της τουρκικής κατοχής.

Τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλη της ΔΕΣ Κύπρου-Αρμενίας υπογράμμισαν τους μακρόχρονους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και τόνισαν την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξή τους προς τον φίλο αρμενικό λαό. Οι Κύπριοι βουλευτές καταδίκασαν την επιθετικότητα και τις αναθεωρητικές βλέψεις του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας και επισήμαναν την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και του συντονισμού, ειδικότερα στο διμερές και στο διεθνές κοινοβουλευτικό πλαίσιο, προς αντιμετώπιση των κοινών απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν Κύπρος και Αρμενία.

Εξάλλου, υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν η δυνατότητα ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου, της εκπαίδευσης και του τουρισμού και εκφράστηκε ικανοποίηση για την καθιέρωση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

**************************************************************

Αντιπροσωπία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Αρμενίας-Κύπρου στην Αρμενική Εθνοσυνέλευση θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο, ΓΤΠ 28/04/2023

Αντιπροσωπία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας (ΔΕΣ) Αρμενίας-Κύπρου στην Αρμενική Εθνοσυνέλευση θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μεταξύ 1-4 Μαΐου 2023, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Της αντιπροσωπίας ηγείται ο Πρόεδρος της ΔΕΣ Αρμενίας-Κύπρου κ. Hayk Konjoryan και σε αυτή συμμετέχουν οι βουλευτές κ. Vladimir Vardanyan, κ. Rustam Bakoyan, κ. Hayk Tsirunyan, κ. Karen Hambardzumyan και η βουλεύτρια κ. Arusyak Manavazyan.

Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, οι Αρμένιοι βουλευτές θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, και την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου και θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρο της αντίστοιχης ΔΕΣ Κύπρου-Αρμενίας κ. Χάρη Γεωργιάδη και Μέλη της Επιτροπής, τον Υπουργό Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Κυριακό Κούρο. Οι Αρμένιοι βουλευτές θα έχουν επίσης συναντήσεις με τους Δημάρχους Λευκωσίας και Πάφου κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, αντίστοιχα, με τον Αντιδήμαρχο Αμμοχώστου, κ. Χρύσανθο Ζαννέτο και Μέλη των αντίστοιχων Δημοτικών Συμβουλίων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, ο Επικεφαλής και τα μέλη της αρμενικής αντιπροσωπίας θα επισκεφθούν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στην παλιά Λευκωσία και την περιοχή της Δερύνειας, καθώς και χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)