Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Εθνικός μας ύμνος στη Ελληνική νοηματική γλώσσα


Ένα μοναδικό βίντεο απόδοσης του ελληνικού εθνικού ύμνου στη νοηματική γλώσσα, υλοποιήθηκε στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021) από τον Σύλλογο Διδασκόντων της Νοηματικής Γλώσσας στην Ελλάδα.

Η ιδέα ανήκει σε εκπαιδευτικό του σχολείου κωφών Πεύκης, όπως αποκάλυψε στην ΕΡΤ η κυρία Δημοπούλου, μέλος του Δ.Σ. των διδασκόντων της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, ενώ η υλοποίησή της βοηθήθηκε και από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» αλλά και χορηγίες από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και την πρώην βουλευτή Δ. Αράπογλου, που είναι και η ίδια κωφή.

Η παρουσίαση του Εθνικού Ύμνου στην  Ελληνική Νοηματική Γλώσσα έγινε από τους μαθητές της 2ας Λυκείου και της 3ης Γυμνασίου του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, Ελευθερία Λαζαρίδου και Χρήστο Γκανάτσα.

Εργάστηκαν για τη γλωσσολογική και φιλολογική απόδοση του Εθνικού Ύμνου στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα:
Ανδρικοπούλου Ειρήνη – Ανδρούδης Γεώργιος- Αράπογλου Δήμητρα – Γαλάνη Bαϊα- Ευγενία
Γαλάνης Νικόλαος – Δαμάλα Χρυσούλα -Δημοπούλου Αγάπη – Ίσαρης Νικόλαος- Κουμάκη Λεμονιά – Κουτσουμπού Χριστίνα- Μαυρέας Δημήτριος – Παντελάκη Αρτεμησία- Παπασπύρου Χρυσόστομος – Πατρινός Ευστράτιος – Σαπουντζάκη Γαλήνη – Συναδινού Αντωνία
Σχοιναράκης Γεώργιος – Χριστοδούλου Αλεξάνδρα