Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Οι εγκλωβισμένοι μας προσδίδουν βαρύνουσα σημασία στην έννοια της ελευθερίας, λέει ο Κυβ. Εκπρόσωπος, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 05/10/2020


Με προσωπικές θυσίες αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη της πολιτείας, υπό τις ιδιάζουσες συνθήκες του κατοχικού καθεστώτος, οι εγκλωβισμένοι συμπατριώτες μας διαχρονικά προσδίδουν μια βαρύνουσα σημασία στην πολυπόθητη έννοια της ελευθερίας, η οποία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Αθανασίας Γεωργίου, με τίτλο: «Κύπριοι πρώην εγκλωβισμένοι. Η επίδραση της εμπειρίας του εγκλωβισμού στην ταυτότητα και στην ψυχική υγεία».

Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Κυβέρνησης σε όλους τους πρώην και νυν εγκλωβισμένους αδελφούς μας και διαβεβαίωσε για τη βούληση και την αποφασιστικότητα για επανένωση της πατρίδας μας μέσα από μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του εθνικού μας προβλήματος.

Εδώ και 46 ολόκληρα χρόνια, το θέμα των εγκλωβισμένων ανθρώπων του τόπου μας, πρόσθεσε, προκαλεί σε όλους μας ανάμεικτα συναισθήματα πικρίας και πόνου για τις συνθήκες διαβίωσης και την καταπίεση που υφίσταντο μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, στην ίδια τους την πατρίδα. Ταυτόχρονα, ανέφερε, αισθανόμαστε και υπερηφάνεια για το μεγαλείο και την αξιοπρέπεια που αναδεικνύουν αυτές οι ψυχές στην πορεία της ζωής τους.

"Ως άλλοι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», άνθρωποι κάθε ηλικίας, υπέμειναν μαρτυρικά την καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση δυσκολίες ανυπέρβλητες, καθορίζοντας την συνειδητή αυτή επιλογή της ζωής τους ως μία ομολογουμένως ιδιαίτερη μορφή  αδιαμφισβήτητης προσφοράς προς την πατρίδα", είπε στο χαιρετισμό του.

Ο ΚΕ είπε πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η νεότερη γενιά στέκεται με υπευθυνότητα, σεβασμό, διερευνητική και αντικειμενική ματιά απέναντι σε υπαρκτά ζητήματα που επέφερε η τουρκική εισβολή και η κατοχή στον τόπο μας.

"Και αυτό γιατί, γνωρίζοντας τις ρίζες του ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει να αποκολληθεί από την πηγή της ύπαρξής του. Η μνήμη συνιστά τον πιο αξιόπιστο παράγοντα διατήρησης της ιστορικής και εθνικής μας ταυτότητας", ανέφερε.

Ο κ. Κούσιος είπε πως η Αθανασία Γεωργίου κατέβαλε αξιέπαινη προσπάθεια, "προσεγγίζοντας ένα ανθρωπιστικό θέμα με λιγοστές έως ελάχιστες ιστορικές πηγές μέσα από μια ζωντανή και βιωματική διαδικασία. Οι αυτούσιες μαρτυρίες ανθρώπων, που καταθέτουν προσωπικές εμπειρίες προσδίδουν μια αμεσότητα που αγγίζει τα πιο ευγενικά συναισθήματα του κάθε αναγνώστη".

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)