Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας


Η Υπηρεσία, υπό την εποπτεία του Επιτρόπου Προεδρίας, χειρίζεται στο μέρος που την αφορά το πρόγραμμα εκταφών στις ελεύθερες περιοχές και ταυτοποιήσεων λειψάνων (για εκτενέστερη πληροφόρηση και υλικό πατήστε εδώ).

Στο πρόγραμμα αυτό, ανάμεσα σε άλλα έγιναν εκταφές στον Τύμβο Μακεδονίτισσας όπου εντοπίστηκαν λείψανα μελών του πληρώματος του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, οι εκταφές στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας το οποίο βομβαρδίστηκε από την τουρκική πολεμική αεροπορία το 1974, εκταφή και ταυτοποίηση των πεσόντων της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ της περιόδου 1963/64 και εκταφές και ταυτοποιήσεις λειψάνων πεσόντων αντιστασιακών καθώς και πεσόντων του πραξικοπήματος οι οποίοι είχαν ταφεί τον Ιούλιο του 1974 σε ομαδικούς τάφους στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Την περίοδο αυτή πραγματοποιείται εκταφή λειψάνων από τον κρατήρα που δημιουργήθηκε στο χωριό Παχύαμμος Τηλλυρίας που βρίσκετο το πρόχειρο Νοσοκομείο της Εθνικής Φρουράς το οποίο βομβαρδίστηκε τον Αύγουστο του 1964 με βόμβες ναπάλ από την τουρκική αεροπορία. Η εκταφή πραγματοποιείται μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επίσης έχουν γίνει αρκετές μεμονωμένες εκταφές σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, όπου εντοπίστηκαν τα οστά αρκετών πεσόντων, τόσον Ελληνοκυπρίων, όσον και Τουρκοκυπρίων.