Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τα θέματα διασποράς στο επίκεντρο επίσκεψης εργασίας του Επιτρόπου Προεδρίας στην Ιρλανδία, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/09/2019


H πιθανότητα υπογραφής διμερούς Μνημονίου Συναντίληψης σε θέματα διασποράς συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τετάρτη Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Διασποράς και Διεθνούς Ανάπτυξης της Ιρλανδίας, Ciarαn Cannon, στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας στο Δουβλίνο.

Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε παράλληλα για τις τουρκικές προκλήσεις σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο, ενώ προσκάλεσε τον Ιρλανδό ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο. Η Ιρλανδία στηρίζει τις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Cannon ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων διαβεβαίωσε ότι η στήριξη της Ιρλανδίας θα συνεχισθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας σε θέματα Διασποράς, ενώ ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρθηκε στα κοινά χαρακτηριστικά των απόδημων Κυπρίων και των απόδημων Ιρλανδών και στη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων της διασποράς των δύο χωρών.

Παράλληλα, συζητήθηκε η πιθανότητα υπογραφής διμερούς Μνημονίου Συναντίληψης σε θέματα διασποράς, το οποίο να περιλαμβάνει τη θέσπιση μηχανισμών διαβούλευσης και ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα διασποράς, καθώς και τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων και κοινών προγραμμάτων των οργανωμένων συνόλων της κυπριακής και ιρλανδικής διασποράς.

Επίσης, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον κ. Cannon τόσο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, αλλά και σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Επίτροπος Προεδρίας ανάπτυξε ιδιαίτερα το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και ενημέρωσε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν, λόγω της αρνητικής στάσης της Τουρκίας.

Επεσήμανε, εξάλλου, τη δραματική μείωση στον εντοπισμό οστών στις κατεχόμενες περιοχές λόγω της έλλειψης συνεργασίας της κατοχικής δύναμης και τη σημασία άσκησης πίεσης προς την Τουρκία, για την εποικοδομητική επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού ζητήματος.

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη της Ιρλανδίας στο θέμα των Αγνοουμένων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και για τη χρηματοδότηση που προσφέρει η Ιρλανδία στο πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Εξέφρασε, επίσης, τη στήριξη και την αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Ιρλανδία, καθώς και την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θέσεις της ΕΕ σε σχέση με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Ο Ιρλανδός Υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε για τη στήριξη της Κύπρου και τόνισε ότι η Ιρλανδία στηρίζει τις προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης για επίλυση του Κυπριακού, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων διαβεβαίωσε ότι η στήριξη της Ιρλανδίας θα συνεχισθεί.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου Se
αn Σ Fearghail. Κατά τη συνάντηση συζήτησαν τις ιστορικά φιλικές σχέσεις Κύπρου – Ιρλανδίας και τους διαρκώς αναπτυσσόμενους και αμοιβαία επωφελείς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου επανέλαβε τις σταθερές θέσεις αρχών της Ιρλανδίας στο Κυπριακό και τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Ιρλανδίας, Γερουσιαστή Frank Feighan και άλλα μέλη της Ομάδας τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, για το θέμα των Αγνοουμένων, αλλά και για τις πιθανότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα Διασποράς.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εκφράσθηκε εκατέρωθεν η επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Στις επαφές του, ο κ. Φωτίου συνοδευόταν από την Πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ιρλανδία Χάρις Χριστοδουλίδου.