Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε αντιπροσωπία στελεχών της AHEPA, του ΑΗΙ, της ΒΒΙ και του COP, ΓΤΠ 27/04/2022


Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία στελεχών της Αμερικανοελληνικής Μορφωτικής Προοδευτικής Οργάνωσης (AHEPA), του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), της Αμερικανοεβραϊκής Οργάνωσης B’nai B’rith International (BBI) και του Συμβουλίου Προέδρων Μείζονων Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων (COP), στο πλαίσιο της 5ης Ελληνο-Εβραϊκής Αποστολής που πραγματοποιούν σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα. Της αντιπροσωπίας ηγούνται οι κ.κ. Jimmy Kokotas (AHEPA), Nick Larigakis (ΑΗΙ), Daniel S. Mariaschin (BBI) και κα Dianne Lob (COP). Παρών στη συνάντηση ήταν ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Διασποράς κ. Φώτης Φωτίου.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, η Πρόεδρος της Βουλής, εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για το συνεχές ενδιαφέρον και την ουσιαστική δράση της διασποράς των τριών χωρών για θέματα που αφορούν και επηρεάζουν την Κύπρο και ειδικότερα όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη επίσκεψή της στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας, στο πλαίσιο Συνάντησης των γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η Κύπρος βιώνοντας για 48 χρόνια τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της, παραμένει ακλόνητα προσηλωμένη στο σεβασμό της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Σημείωσε συναφώς το ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που υιοθέτησε ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Η Κύπρος, τόνισε η κα Δημητρίου, έχει έναν πρόσθετο λόγο να στέκεται στο πλευρό του Ουκρανικού λαού και να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τους ουκρανούς πρόσφυγες, κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στον ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η Τουρκία στην παρούσα κρίση και στη μη εφαρμογή εκ μέρους της συγκεκριμένης χώρας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν συλλογικά κατά της Ρωσίας, η κα Δημητρίου τόνισε πως δεν μπορεί να εφαρμόζεται η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών ούτε και να επιδεικνύεται επιλεκτική ανοχή από τη διεθνή κοινότητα σε ζητήματα αρχών.

H Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η Κύπρος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα και το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα, σημειώνοντας στην πρόσθετη αξία της κοινοβουλευτικής διάστασης των συνεργασιών αυτών, όσον αφορά στην περαιτέρω ενίσχυση και επέκταση των στόχων που έχουν τεθεί σε επίπεδο Κυβερνήσεων, περιλαμβανομένης της προοπτικής της συμμετοχής των ΗΠΑ στον κοινοβουλευτικό τριμερή μηχανισμό Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε επίσης τις υπάρχουσες ευκαιρίες για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Αμερικανικού Κογκρέσου.

Κατά τη συζήτηση και  ανταλλαγή απόψεων που ακολούθησε, η κα Δημητρίου εξέφρασε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων, με τη συμμετοχή οργανώσεων της διασποράς και σε συνεργασία με τον Επίτροπο Προεδρίας αρμόδιο για τα θέματα αυτά.

 
(ΙΚ)