Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Στολισμός Δένδρου Αγνοουμένων σε διάφορες χώρες που διαμένουν Κύπριοι της Διασποράς,Συνεργασία Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας – ΝΕΠΟΜΑΚ


Πολλαπλός ο συμβολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου των αγνοουμένων, δήλωσε ο Φωτίου, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 15/12/2021 

Το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην καρδία της μοιρασμένης πρωτεύουσας της Κύπρου συμβολίζει πολλά, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου στην τελετή στολισμού του στον χώρο του Δημαρχείου Λευκωσίας παρά την Πλατεία Ελευθερίας.
 
Ο κ. Φωτίου είπε ότι συμβολίζει τις ευθύνες της Τουρκίας, τις ευθύνες των ισχυρών της γης, το συνεχιζόμενο δράμα των συγγενών, πολλοί από τους οποίους έχουν φύγει από τη ζωή με όλο τον πόνο και την αγωνία και χωρίς καμιά απάντηση στα ερωτήματα για τους αγαπημένους τους, αλλά και το ανεκπλήρωτο χρέος μας για τη διακρίβωση της τύχης όλων ανεξαίρετα των αγνοουμένων μας.
 
«Δεν μπορεί μετά από 47 χρόνια να συνεχίζεται αυτό το δράμα με την κατοχική δύναμη, την Τουρκία, να αρνείται να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και καλή θέληση για την οριστική επίλυση του προβλήματος. Ενός προβλήματος που είναι καθαρά ανθρωπιστικό και πρέπει να μένει μακριά από τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί εδώ και καιρό η Τουρκία».
 
Η αλήθεια δεν μπορεί να κρύβεται, πρόσθεσε. Και όσο και αν η Τουρκία το επιδιώκει, συνέχισε, δεν μπορεί να εμπαίζει τους πάντες για την απόκρυψη των τεράστιων ευθυνών της. «Δεν λογαριάζει τον πόνο και την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων, αυτών που σε όλα αυτά τα χρόνια ανεβαίνουν τον προσωπικό τους Γολγοθά, ζητώντας να πληροφορηθούν τα αυτονόητα: Τι έγιναν και πού είναι οι δικοί τους. Και γιατί η τόση ντροπή και η αναλγησία».
 
Θα πρέπει επιτέλους η κατοχική δύναμη να ανταποκριθεί θετικά στις εκκλήσεις που της γίνονται και στον βαθμό που επιβάλλεται από τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του προβλήματος, ανέφερε ο κ. Φωτίου. Να επιτρέψει χωρίς περιορισμούς τις εκταφές στην κατεχόμενη γη μας, πρόσθεσε, να δώσει σαφείς απαντήσεις για τις σκόπιμες και βίαιες μετακινήσεις οστών αγνοουμένων από τους αρχικούς χώρους ταφής και να επιτρέψει την πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του κατοχικού στρατού, όπως έχει την υποχρέωση από τις διεθνείς συμβάσεις που υπέγραψε και η ίδια.
 
Ο Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τον ιερό αυτό αγώνα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και θα κάνουμε ό,τι επιβάλλεται και είναι δυνατό για την διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενού μας.  «Αυτό απαιτεί η ιστορία και το χρέος μας έναντι όλων των ηρώων μας».
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς την εκτίμηση και τη συμπαράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την διαβεβαίωσή του ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για την επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, που για 47 χρόνια βασανίζει εκατοντάδες συγγενείς.
 
Ευχαρίστησε επίσης τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας για τη διαχρονική στήριξη για υλοποίηση του θεσμού αυτού, αλλά και την Ομάδα Εθελοντών Πεζοπόρων Ραδιομαραθωνίου για τη συνδρομή και την εισφορά της, στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο και τα μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και όλους τους συγγενείς των αγνοουμένων.
 
(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)

*********************************************************************************************************************************************

Στολισμός Δένδρου Αγνοουμένων σε διάφορες χώρες που διαμένουν Κύπριοι της Διασποράς, Συνεργασία Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας – ΝΕΠΟΜΑΚ , ΓΤΠ 03/12/2021

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δένδρου των Αγνοουμένων μας, μία συνεργασία του Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας και της Νέας Γενιάς των Απόδημων μας (ΝΕΠΟΜΑΚ), το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε διάφορες χώρες που διαμένουν Κύπριοι της Διασποράς. Σκοπός ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων μας.

Το Σάββατο 04.12.2021 πραγματοποιήθηκε ο στολισμός του δένδρου των Αγνοουμένων μας στο Λονδίνο και στο Τορόντο, ενώ την Κυριακή 05.12.2021, πραγματοποιήθηκε ο στολισμός του δένδρου στο Γιοχάνεσμπουργκ. Στις 09.12.2021 πραγματοποιήθηκε ο στολισμός του δένδρου στην Αθήνα, στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου καθώς και του Προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και της Προέδρου της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας.

«Η πρωτοβουλία της νέας γενιάς των Απόδημων μας είναι συγκινητική, αξιέπαινη και τους τιμά ιδιαίτερα. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την ευαισθητοποίηση τους, για ένα τόσο ανθρωπιστικό θέμα. Ένα θέμα που βασανίζει και προκαλεί πόνο σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας, που έπειτα από 47 χρόνια ψάχνουν ακόμη να βρουν απαντήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου.

Καλούμε, ανέφερε ο κ. Φωτίου, τη Διεθνή Κοινότητα, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να ασκήσει πίεση προς τον υπαίτιο της τραγωδίας, που δεν είναι άλλος από την Τουρκία, να συνεργαστεί για την επίλυση ενός καθ’ όλα ανθρωπιστικού θέματος.

**************************************************************************************

Χαιρετισμοί Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φωτίου παρευρέθηκε στην Αθήνα και απηύθυνε χαιρετισμό κατά το στολισμό του "Χριστουγεννιάτικου Δέντρου των Αγνοουμένων". Για να διαβάσετε το χαιρετισμό του Επιτρόπου Προεδρίας παρακαλώ πατήστε εδώ

Για να διαβάσετε το χαιρετισμό του Επιτρόπου Προεδρίας ο οποίος διαβάστηκε κατά το στολισμό του "Χριστουγεννιάτικου Δέντρου των Αγνοουμένων" στις υπόλοιπες χώρες παρακαλώ πατήστε εδώ

**************************************************************************************

Ανακοίνωση γνωστοποίησης "Στολισμού Δέντρου Αγνοουμένων" από Οργανώσεις Κυπρίων Διασποράς σε διάφορες χώρες

Το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας σε συνεργασία με την Νεολαία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Απόδημων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης στις διάφορες χώρες που διαμένουν Κύπριοι της Διασποράς, για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, διοργανώνουν τον στολισμό «Χριστουγεννιάτικου Δένδρου των Αγνοουμένων».

Είναι 47 Χριστούγεννα που οι οικογένειες των Αγνοουμένων μας αναμένουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων και είναι μετά από 47 Χριστούγεννα που αναζητούμε ακόμη πέραν των 800 αγνοουμένων μας.

Η πρωτοβουλία τους είναι αξιέπαινη, τους τιμά και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Μας δείχνει ότι η Νέα Γενιά, αν και δεν έζησε τα γεγονότα, δεν έζησε τις τραγικές εκείνες μέρες του πολέμου, γνωρίζει την ιστορία της. Αυτά τα παιδιά, το μέλλον της Διασποράς μας, αν και ζουν μακριά από τον τόπο τους, εντούτοις είναι εδώ και αγωνίζονται για την πατρίδα τους με όποιο τρόπο μπορούν.

Ο στολισμός του Δένδρου των Αγνοουμένων, με φωτογραφίες των αγνοουμένων μας, θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικά σημεία σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Οι νέοι μας θα ενημερώνουν τους πολίτες εκεί για την τραγική πτυχή του θέματος των αγνοουμένων, έτσι ώστε να γίνει γνωστό το ανθρωπιστικό αυτό θέμα.

Κατά την τελετή στολισμού του Δένδρου, παρόντες θα είναι οι Αρχηγοί των Διπλωματικών Αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας της κάθε χώρας, οι Ομοσπονδίες και Οργανώσεις Κυπρίων της Διασποράς, Πολιτειακοί Αξιωματούχοι των χωρών.

Κατά τον στολισμό του Δένδρου των Αγνοουμένων στην Αθήνα, παρών θα είναι και ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου.

Ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου των Αγνοουμένων θα πραγματοποιηθεί σε:


    · Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο), Σάββατο 4.12.2021, 11:00 (τοπική ώρα)

    · Καναδάς (Τορόντο), Σάββατο 4.12.2021, 12:30 (τοπική ώρα)

    · Νότιος Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ), Κυριακή 5.12.2021, 10:00 (τοπική ώρα)

    · Ελλάδα (Αθήνα), Πέμπτη 09.12.2021, 18:00 στην Πλατεία Κοραή


*********************************************************************************************************