Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Σλοβακίας, ΓΤΠ 21/06/2022


Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση στο Γραφείο του με τον Πρέσβη της Σλοβακίας στην Κύπρο κ. Martin Bezák, για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Ο Επίτροπος ενημέρωσε τον Πρέσβη για την τραγωδία των αγνοουμένων και των συγγενών τους, που δυστυχώς συνεχίζεται για σχεδόν μισό αιώνα και προκαλεί τόσο πόνο και δυστυχία σε εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας, οι οποίες αναμένουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Απαρίθμησε, επίσης, τα προβλήματα που εμποδίζουν την επίτευξη προόδου όπως τις μετακινήσεις λειψάνων, τη δραματική μείωση στον εντοπισμό τους κατά τις εκταφές στις κατεχόμενες περιοχές, την ανάγκη μελέτης και αξιολόγησης των αρχείων του τουρκικού στρατού, όπως και άλλα, επισημαίνοντας τις ευθύνες και υποχρεώσεις της κατοχικής δύναμης, όπως αυτές πηγάζουν από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2001 και 2014.

Η τραγική αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επεσήμανε ο Επίτροπος, οφείλεται αποκλειστικά στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί για επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος και της απάνθρωπης και απαράδεκτης πολιτικής που ακολουθεί. Μιας πολιτικής που βασίζεται σε τακτικισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες καθώς και στη βάναυση περιφρόνηση των οικουμενικών αρχών και αξιών της πολιτισμένης ανθρωπότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναμένουμε από τη Διεθνή Κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη να εξασκήσουν τις ανάλογες πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να συνεργαστεί και να δώσει τις πληροφορίες που χρειάζονται για την επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού θέματος, είπε ο κ. Φωτίου.

Στη συνέχεια, ο Επίτροπος έκανε αναφορά για τα θέματα της Διασποράς και για την οργανωμένη Διασπορά της Κύπρου στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι έχουμε ακόμη μία Κύπρο στο εξωτερικό.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε ακόμα και στο ενδεχόμενο μίας συνεργασίας με τη Σλοβακία για τα θέματα αυτά, καθώς η συνεργασία αυτή μπορεί να δώσει πολλαπλά οφέλη και για τις δύο χώρες και να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις Κύπρου-Σλοβακίας.

Τέλος, ο Επίτροπος εξέφρασε τις ευχαριστίες του ιδίου και της Κυβέρνησης προς την Κυβέρνηση της Σλοβακίας για τη στήριξη και βοήθεια, στα πλαίσια της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και για τη μακρόχρονη συμμετοχή της Σλοβακίας στην UNFICYP, αλλά και για την οικονομική βοήθεια προς τη ΔΕΑ.

(ΡΜ/ΝΓ/ΙΚ)