Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας κ Φώτη Φωτίου ενώπιον του Προέδρου και των μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς στη Βουλή των Ελλήνων, στην Αθήνα


Αισθάνομαι ιδιαίτερη τη συγκίνηση για την παρουσία μου ενώπιόν σας, ως αρμόδιου για τα θέματα αποδήμων της ιδιαίτερης μου πατρίδας, από την τιμητική θέση του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινή ιστορική διαδρομή. Κοινές θυσίες, κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς, κοινές προκλήσεις για το μέλλον. Βαδίσαμε μαζί σε πολύ χαλεπούς καιρούς και συνεχίζουμε μαζί με αδιάσπαστους τους δεσμούς που μας ενώνουν. Οι ρίζες της ιστορίας μας είναι πολύ βαθιές. Χάνονται στα βάθη των αιώνων και με τίποτα δεν μπορούν να διαγραφούν.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, η ιστορική μοίρα δεν θέλησε ,δυστυχώς, την ευόδωση των ιδιαίτερων αγώνων του κυπριακού Ελληνισμού, σύμφωνα με τους πόθους και τις προσδοκίες γενεών και γενεών. Γνωρίζετε όμως το ίδιο καλά μαζί μας, πως η καρδιά μας πάλλει το ίδιο έντονα με την καρδιά της Ελλάδας και ολόκληρου του Ελληνισμού. Ζούμε και αναπνέουμε με τα ίδια οράματα και τις ελπίδες. Στον αγώνα μας δε για την απελευθέρωση των κατεχομένων από τον τουρκικό Αττίλα εδαφών μας, έχουμε ως έμπνευση και καθοδηγητικό φάρο το αίσθημα ηρωισμού, αυτοθυσίας και φιλοπατρίας που επιδείχθηκε στις μεγάλες στιγμές του Έθνους, κατά τις οποίες Κύπριοι Έλληνες αγωνίστηκαν δίπλα-δίπλα με τους Ελλαδίτες αδελφούς.

Το συναίσθημα αυτό είναι ό,τι περισσότερο τονώνει την αποφασιστικότητά μας να επιτύχουμε στον αγώνα μας για τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της Κύπρου και τη διασφάλιση συνθηκών ελευθερίας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης, απ’ άκρου εις άκρου της νήσου μας.

Με αυτά τα συναισθήματα βρίσκομαι ενώπιόν σας, στο σπίτι της Ελληνικής Δημοκρατίας, για να συζητήσουμε το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού της Διασποράς –αυτής της μερίδας του Ελληνισμού που ως ελλαδική και κυπριακή Πολιτεία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Καθώς το όραμα είναι κοινό, κοινές πρέπει να είναι και οι ενέργειες μας.

Είναι τα ίδια συναισθήματα που τονώνουν ,επίσης, την αποφασιστικότητα που μας διακρίνει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις νέες προκλήσεις στην περιοχή μας εξαιτίας της αλαζονείας και της έπαρσης της τουρκικής ηγεσίας.

Παρακολουθούμε την έξαρση αυτή της παρανομίας και της προκλητικότητας της Τουρκίας , όχι μόνο στα χωρικά ύδατα και την περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, αλλά ευρύτερα στην περιοχή με την παραβίαση συθέμελα του διεθνούς δικαίου και την καταπάτηση κάθε αρχής που σχετίζεται με τη διαφύλαξη της ειρήνης και τη συνεργασία των κρατών, όπως και με την υπεράσπιση και το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.

Και δεν είναι μόνο εδώ που περιορίζεται η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα. Όλοι παρακολουθούμε μαζί και γινόμαστε μάρτυρες των επεκτατικών βλέψεων και των διεκδικήσεων της Τουρκίας εγγύτερα προς τον μητροπολιτικό χώρο. Στο ίδιο το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος. Φθάσαμε μέχρι του σημείου να παρουσιάζονται επίσημα χάρτες από τον Τούρκο Πρόεδρο και τους συνεργάτες του για το μέχρι πού φθάνουν οι νέο-οθωμανικές βλέψεις τους. Χωρίς αμφιβολία, με τις όλο αυξανόμενες και εντεινόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, η τουρκική ηγεσία παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιγνίδι που δεν μπορεί παρά διεθνώς να αποτελεί στοιχείο σοβαρού προβληματισμού και ανησυχίας.

Τα νέα αυτά δεδομένα καθιστούν πιο επιτακτική την ανάγκη να αξιοποιήσουμε ,στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τις μεγάλες δυνάμεις και δυνατότητες που περικλείει ο Ελληνισμός της Διασποράς που ως ελλαδική και κυπριακή Πολιτεία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Διερωτήθηκα ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων και πριν από τέσσερα χρόνια, από την ίδια θέση:


    · Αλήθεια, ποιό έθνος θα μπορούσε να κρατήσει άφθαρτα και αμείωτα τα ιδανικά και τις αξίες του, χιλιάδες μίλια μακριά από το εθνικό κέντρο; Μέσα στην ξενιτιά, το φως του Ελληνισμού διατήρησε τη συνείδηση της εθνικής υπόστασης και κράτησε ανοιχτά και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής.

Είναι πάντοτε αυτή την συνείδηση που πρέπει να προστατεύσουμε και να αξιοποιήσουμε περισσότερο για να μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

Αποτελεί στοιχείο κοινής διαπίστωσης ότι σήμερα οι Έλληνες της Διασποράς έχουν διαπρέψει και χαίρουν του σεβασμού και της εκτίμησης όλων των συμπολιτών τους στις τοπικές κοινωνίες όπου ζουν. Προσαρμόστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, έμαθαν την γλώσσα, έκαναν οικογένειες, ανάθρεψαν και σπούδασαν τα παιδιά τους και ανάπτυξαν έντονη επιχειρηματική και κοινωνική δράση, χωρίς, όμως, να έχουν πολιτισμικά αλλοτριωθεί και αφομοιωθεί.

Τα τελευταία τρία χρόνια προωθήσαμε και υλοποιήσαμε σημαντικές δράσεις στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής μας στην Κύπρο για την Διασπορά η οποία λειτουργεί ως επιχειρησιακός μας χάρτης.

Βασικός άξονας της Εθνικής μας Στρατηγικής αποτελεί και η περαιτέρω αναβάθμιση της ήδη στενής συνεργασίας που έχουμε με την Ελλάδα για την Διασπορά μας, γιατί πιστεύουμε ότι ένας πρέπει να είναι ο απόδημος Ελληνισμός.

Με τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών Αρμόδιο για Θέματα Αποδήμων κ. Αντώνιο Διαματάρη έχουμε θέσει από κοινού στις τελευταίες συναντήσεις μας στην Κύπρο προτεραιότητες και στόχους. Συμφωνήσαμε να προωθήσουμε περισσότερες δράσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ελληνισμού με σκοπό την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων του και ,παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά της Διασποράς μας ώστε να διατηρήσει την εθνική της ταυτότητα. Συμφωνήσαμε, επίσης, να συνεχίσουμε τις συνεργασίες που αναπτύξαμε σε θέματα Διασποράς σε τριμερές επίπεδο με άλλες χώρες.

Εξάλλου, βασικός στόχος της επίσκεψης μου εδώ στην Αθήνα είναι η υπογραφή του νέου Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για θέματα διασποράς.

Η ανάγκη διατήρησης και περαιτέρω ανάπτυξης των δεσμών και των σχέσεων των ομογενών με την χώρα καταγωγής τους, παραμένει κομβικό σημείο της κοινής μας προσπάθειας, όπως και οι κατευθύνσεις της τόσο προς τις ομογενειακές οργανώσεις, όσο και με αντίστοιχους αρμόδιους φορείς τρίτων χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται η συνεχής και συστηματική επικοινωνία με τον απόδημο ελληνισμό, ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων των ομογενειακών οργανώσεων με τα εθνικά κέντρα, η ενίσχυση της εκμάθησης και χρήσης της ελληνικής γλώσσας και η ανάδειξη και προβολή του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και η αναζήτηση νέων τρόπων προσέγγισης και ενεργοποίησης της νεολαίας του Απόδημου Ελληνισμού.

Εν μέσω των ραγδαίων κοινωνικών, πολιτικών και γεω-στρατηγικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να λειτουργήσουν ως πυλώνες σταθερότητας και ως αξιόπιστες γέφυρες της ΕΕ με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, των οποίων ο βαθμός σταθερότητας επηρεάζει άμεσα και την ευημερία στην ΕΕ.

Μάλιστα, οι γεω-στρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή μας είναι τόσο σημαντικές που οι συνεργασίες που έχουμε συνάψει με τις διάφορες φιλικές χώρες καταδεικνύουν συνεχώς την αναγκαιότητα και τη μεγάλη τους αξία.

Οι χώρες μας έχουν ήδη τριμερείς συνεργασίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Αρμενία, βάσει των οποίων υλοποιούνται διάφορες δράσεις που αφορούν τη Διασπορά μας με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους.

Επίσης, εμείς σαν Κύπρος έχουμε προχωρήσει και σε διμερείς συνεργασίες με χώρες όπως η Ιρλανδία, η Σερβία, η Ρουμανία και αναμένονται συναντήσεις με την Ιταλία, Πορτογαλία και τον Λίβανο. Εκεί και όπου επιβάλλεται θα μετατρέψουμε αυτές τις διμερείς συνεργασίες σε τριμερείς μαζί με την Ελλάδα.

Είναι μέσα από αυτό τον ιδιαίτερα σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής μας που μπορεί να αξιοποιηθεί η συνεργασία των διασπορών διαφόρων χωρών ως απαραίτητο διπλωματικό εργαλείο για την προώθηση κοινών στόχων και συλλογικών συμφερόντων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων, κατά το παράδειγμα του επιτυχημένου Κύπρο-Ελληνο-Εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χρειαζόμαστε όμως την έμπρακτη στήριξη των οργανωμένων συνόλων της Διασποράς σε κρίσιμα θέματα όπως οι τουρκικές παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, οι παρόμοιες απειλές κατά της Ελλάδας μαζί με τις παραβάσεις και του εναέριου δικού της χώρου, καθώς και το Κυπριακό.

Όπως γνωρίζετε, εδώ και αρκετό χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με τη δική μας στόχευση να είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επίτευξη μιας λύσης που θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να επανενώνει το νησί.

Έχουμε δε επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητα μας για συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δυστυχώς η άλλη πλευρά, πέρα από την επιθετικότητα και τις εκβιαστικές και απειλητικές της κινήσεις, επιμένει σε θέσεις που καθιστούν δύσκολη την όλη προσπάθεια. Παρά τις δυσκολίες εμμένουμε όμως στη θέση μας για στήριξη των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα και αναμένουμε από την άλλη πλευρά να στηρίξει έμπρακτα αυτή την προσπάθεια εγκαταλείποντας τις παράνομες και εκβιαστικές της κινήσεις, όπως και θέσεις που κάθε άλλο μπορούν να οδηγήσουν σε πρόοδο στο Κυπριακό.

Ιδιαίτερα σημαντική για αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχουμε ενώπιόν μας είναι η ενίσχυση της ανάγκης ενεργοποίησης και κινητοποίησης των ομογενών μας στους πολιτικούς κύκλους των χωρών που επέλεξαν ως δεύτερη πατρίδα τους.

Η φωνή των οργανωμένων συνόλων της Διασποράς καθίσταται ολοένα και πιο ζωτική για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η πρόσβαση και επιρροή τους στα κομβικής σημασίας κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού επιβάλλεται να τύχει περαιτέρω ενθάρρυνσης, υποστήριξης και καθοδήγησης από τα δύο εθνικά κέντρα, με τρόπο προσεκτικά σχεδιασμένο, διατηρώντας τη διακομματική συναίνεση και με γνώμονα πάνω από όλα το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον.

Κορυφαία, πάντως, προτεραιότητα της στρατηγικής μας είναι η ενθάρρυνση και η ενεργός συμμετοχή της απόδημης νεολαίας. Δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει διασπορά χωρίς τη νέα γενιά. Είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό που με συγκεκριμένες και καινοτόμες δράσεις προσπαθούμε να φέρουμε τους νέους πιο κοντά, έτσι ώστε να διοργανώνουν και να μετέχουν σε κοινές εκδηλώσεις σε όλα τα επίπεδα και με διάφορες θεματικές, όπως ο πολιτισμός, η ιστορία και η κουλτούρα της κάθε χώρας.

Θα πρέπει, λοιπόν, να συνεχίσουμε να επενδύσουμε σε αυτήν με τα διάφορα προγράμματα μας. Από τη νέα γενιά είναι που θα αναδειχθούν οι αυριανοί ηγέτες στα παροικιακά και πολιτειακά δρώμενα των χωρών όπου βρίσκονται.

Με τους σχεδιασμούς μας επιδιώκουμε ,επίσης, να φέρουμε τη νέα γενιά των αποδήμων πιο κοντά στην πατρίδα καταγωγής, την Κύπρο μας, με προγράμματα φιλοξενίας, ανταλλαγής επισκέψεων, πρακτικής άσκησης, και άλλα. Πρόσφατα, έχουμε προχωρήσει και σε μνημόνια συνεργασίας με διάφορα Πανεπιστήμια στην Κύπρο για παροχή υποτροφιών σε απόδημους Κύπριους, και αυτό σε μια προσπάθεια να τους κρατήσουμε κοντά στη γλώσσα τους, κοντά στις ρίζες τους.

Είναι σημαντικό στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τον Απόδημο Ελληνισμό να ενθαρρυνθεί η χρήση και δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες (Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης), ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, για την επέκταση της επαφής και επικοινωνίας της διασποράς, για την προβολή της Κύπρου και του εθνικού μας θέματος.

Εξάλλου, είναι με γνώμονα την ενθάρρυνση και ενεργό συμμετοχή της απόδημης νεολαίας που έχει αποφασιστεί η υλοποίηση από κοινού μίας εκδήλωσης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, που πλέον γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού. Πρωτοβουλίες όπως αυτή, βοηθούν στο να κρατούμε τους νέους κοντά στις ρίζες τους, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γλώσσα τους.

Βρισκόμαστε, αλήθεια, σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι της πορείας της Διασποράς μας, καθώς η γενιά των μεταναστών της πρώτης γενεάς θα δώσει σιγά-σιγά τη σκυτάλη στους, γεννημένους στο εξωτερικό, Έλληνες.

Τα εθνικά κέντρα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν την κάθε κοινότητα στο εξωτερικό, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητές της. Δεν μπορεί να ασκηθεί η ίδια πολιτική για όλες τις χώρες διαμονής όπου έχουμε ενεργό Ομογένεια, ούτε για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Πρέπει να είναι διαφοροποιημένη ανά τόπο και ανά θέμα, για να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

Πέραν των πιο πάνω θα πρέπει να αξιοποιήσουμε πετυχημένους επιχειρηματίες της Διασποράς μας οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στις χώρες μας και γιατί οι ίδιοι να μην αποτελέσουν και υποψήφιοι επενδυτές. Θα πρέπει ,επίσης, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία να επιδιώξουμε την περαιτέρω ενίσχυση από τις ομογένειες μας του τουριστικού ρεύματος προς τις χώρες μας. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στους αξιόλογους ακαδημαϊκούς γιατρούς και επιστήμονες της Διασποράς μας. Αποτελούν ένα άλλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τις χώρες μας και μπορούν να γίνουν οι πιο αποτελεσματικοί πρέσβεις των χωρών μας.

Οι κοινοί στόχοι και οι αδελφικοί και άριστα ιστορικοί κοινωνικοί πολιτικοί δεσμοί Ελλάδας Κύπρου επιβάλλουν συνεχή συντονισμό σε όλα τα επίπεδα.

Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη αυτή της διατήρησης των αξιών, ιδανικών και στόχων της Ομογένειας μας, κρατώντας ψηλά τις κατακτήσεις του παρελθόντος, διασφαλίζοντας έτσι και τη συνέχεια της αδιάλειπτης ιστορικής πορείας του έθνους.

Εύχομαι θερμά σε όλους υγεία, καλή συνέχεια στους μεγάλους κοινούς αγώνες και επιτυχή κατάληξη των εθνικών μας προσδοκιών.


---------------------------------------

ΡΜ/ΑΜ/ΕΙ