Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Εκπομπή για Ομογένεια, ΚΥΠΕ - Έμιλη Λάμπρου - Δήμητρα Νικολάου - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/07/2020Σεντώνας: Ενέργειες Κυβέρνησης σε διάφορα επίπεδα για τις νέες τουρκικές προκλήσεις
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Κυβέρνηση έχει προβεί σε ενέργειες σε διάφορα επίπεδα σε σχέση με τις νέες τουρκικές προκλήσεις που αφορούν την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.
 
Μιλώντας στο Προεδρικό, δήλωσε ότι η αποστολή του «Μπαρμπαρός», είναι άλλη μια ένδειξη των τουρκικών προθέσεων.
 
«Η Τουρκία ξανά με τις ενέργειές της επιδεινώνει το ήδη τεταμένο κρίμα που υπάρχει στην περιοχή και παραβιάζει ξανά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.
 
Ο Πρόεδρος ανέπεμψε την απόφαση της Βουλής για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να αναπέμψει στη Βουλή των Αντιπροσώπων για επανεξέταση την απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος ημερομηνίας 17/7/2020 για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη.
 
Σε απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλείται γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα «ως προς τη συμβατότητα της δημοσιοποίησής της με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο» και σημειώνει ότι «σύμφωνα με τη σχετική νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Απόφαση δεν αποτελεί απόφαση, η οποία δύναται να εκδοθεί δυνάμει του Άρθρου 52 του Συντάγματος, καθώς αποτελεί έκφραση πολιτικής βούλησης, η λήψη της οποίας δεν προβλέπεται από καμία συνταγματική διάταξη».
 
«Ως εκ τούτου, δεν εμπίπτει στον όρο ‘απόφαση’ όπως αυτός συναντάται στο άρθρο 52 του Συντάγματος και συνεπώς είναι η θέση μου ότι δεν δύναται να εκδοθεί δυνάμει του Άρθρου 52 του Συντάγματος», αναφέρει.
 
Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε την αναπομπή της απόφασης που έλαβε η Βουλή για δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, ύστερα από νομική συμβουλή από τον Γενικό Εισαγγελέα, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας.
 
Ο κ. Σεντώνας ανέφερε ότι με βάση τη νομική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα φαίνεται να προκύπτουν δύο ζητήματα.
 
Στήριξη στους νέους της Διασποράς, εκφράζει ο Επίτροπος Προεδρίας
---------------------------------------------------------------------------------------
Την έμφαση που δίνει η Κύπρος στους νέους της Διασποράς ως τους αυριανούς της ηγέτες, τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε χαιρετισμό του στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Νέων της Διασποράς.
 
Λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον κ. Φωτίου να μεταφέρει τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη «και τη δέσμευση του για συνεχή στήριξη στην νέα γενιά της Διασποράς μας και γενικότερα σε όλο τον Απόδημο Ελληνισμό».
 
«Η έμφαση που δίδουμε σε εσάς στους νέους της Διασποράς μας είναι ιδιαίτερη καθώς πρόκειται για το μέλλον της Διασποράς μας. Είστε οι αυριανοί ηγέτες της, οι άνθρωποι στους οποίους μπορούμε να βασιστούμε και να αξιοποιήσουμε για τα συμφέροντα της ιδιαίτερης μας πατρίδας», ανέφερε ο κ. Φωτίου.
 
Στο μεταξύ, μέσω ψηφιακών καναλιών και όχι με τη φυσική παρουσία των συνέδρων, λόγω των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε το φετινό το Παγκόσμιο Συνέδριο της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), κατά το οποίο τονίστηκε η σημασία της ενίσχυσης των δεσμών και της σύνδεσης των νέων της διασποράς με την Κύπρο και τον πολιτισμό της.
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, στο φετινό συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Πρόδρομος Αλαμπρίτης και ο Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστος Τούτον.
 
Στον χαιρετισμό του ο Προεδρικός Επίτροπος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στα προγράμματα που αφορούν ειδικά τους νέους της Διασποράς, τα οποία πραγματοποιούνταν κάθε καλοκαίρι στην Κύπρο, όπως το πρόγραμμα  NDCP (για ηλικίες μεταξύ 18 και 22 ετών), NCCT (για ηλικίες μεταξύ 23 και 30 ετών), καθώς και η φιλοξενία παιδιών ηλικία 12 μέχρι 17 ετών, τα οποία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν υλοποιήθηκαν φέτος. «Με αυτά τα προγράμματα, οι απόδημοι νέοι μας γνωρίζουν τη χώρα καταγωγής τους, τον πολιτισμό, τις ρίζες τους, την ιστορία και τη γλώσσα τους, τα ήθη και έθιμα τους», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι για την υποκατάσταση των προγραμμάτων αυτών, δόθηκαν λύσεις με τη δημιουργία και προώθηση διαδικτυακών προγραμμάτων εκπαίδευσης των νέων της Διασποράς, μέσα από την ιστοσελίδα του Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας.
 
Έκτακτη σύσκεψη Υπ. Υγείας και Επιδημιολόγων μετά τα 13 κρούσματα
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Έκτακτη σύσκεψη, με αφορμή τα 13 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, συγκάλεσε για σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, με μέλη της Επιστημονικής Ομάδας για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή του Υπουργείου Υγείας, μετά και από τα χθεσινά αποτελέσματα «υπάρχει ανησυχία».
 
Κατά τη σύσκεψη, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, θα αξιολογηθούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα, που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες.
 
Η σύσκεψη πραγματοποιείται μία μέρα πριν από τη σύσκεψη της Επιστημονικής Ομάδας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 

Δεκατρία νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στην Κύπρο ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι Αρχές
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Δεκατρία νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 ανακοίνωσε την Τετάρτη η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1,725 εργαστηριακών διαγνώσεων.
 
Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι τα κρούσματα αφορούν επτά (7) επαφές και συγκεκριμένα 4 άτομα - επαφές του ζευγαριού, που είχε έρθει από την Ολλανδία, στις 17/7 και ανακοινώθηκαν θετικοί στον ιό στις 26/7, καθώς επίσης δυο άτομα επαφές του κρούσματος που ανακοινώθηκε προχθές, το οποίο με τη σειρά του ήταν επαφή του κρούσματος, που είχε εντοπιστεί μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας (ανακοινώθηκε στις 24/7).
 
Επίσης, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι ένα κρούσμα αφορά άτομο που ήρθε σε επαφή με τη Φιλιππινέζα, που ανακοινώθηκε προχθές και είχε πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό από τις Φιλιππίνες στις 17/7.
 
Σημειώνεται πως το χθεσινό κρούσμα είναι ο άντρας της, που επέστρεψε μαζί της από τις Φιλιππίνες. Και οι δύο ζουν στην Λεμεσό.
 
Επιπλέον, εντοπίστηκε ακόμα ένα κρούσμα στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για νοσηλευόμενη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, της οποίας έκαναν εξέταση, διότι νοσηλεύεται τακτικά, λόγω θεραπειών που λαμβάνει.
 
Επιπρόσθετα, τα υπόλοιπα 5 κρούσματα προέρχονται μετά από ιδιωτική εξέταση.
 
Συγκεκριμένα, ένα άτομο στην Λεμεσό, που έκανε το τεστ ιδιωτικά, διότι είχε συμπτώματα, είπε ότι δεν είχε επαφή με κρούσμα και δεν έχει ταξιδέψει, ενώ 2 άτομα στην Λεμεσό, που έχουν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό από την Αγγλία στις 20/7, έκαναν ιδιωτικά το τεστ διότι ήθελαν να μεταβούν στα κατεχόμενα.
 
Εξάλλου, ένα άτομο που επέστρεψε από τη Σαντορίνη στις 25/7 και είναι στη Λεμεσό, δεν έχει συμπτώματα και έκανε το τεστ ιδιωτικά, διότι ήθελε να ελεγχθεί, ενώ ακόμα ένα άτομο, που είχε συμπτώματα, έκανε ιδιωτικά το τεστ, στη Λάρνακα.
 
Σημειώνεται ότι τα 7 κρούσματα προέρχονται από τη Λεμεσό, ενώ τα 4 από τα 7 άτομα έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό, με το Υπουργείο Υγείας να αναφέρεται πλέον σε εστία (cluster) στη Λεμεσό.
 
Εξάλλου, την διενέργεια 5 χιλιάδων δειγματοληπτικών ελέγχων για Covid-19 αποφάσισε σύσκεψη στο Δήμο Λεμεσού με τη Διεύθυνση των Ιατρικών Υπηρεσιών.
 
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαΐδη, από τις 14:00 σήμερα, δυο κινητές μονάδες σε Επίχωση και πλατεία Διοικητηρίου, θα πραγματοποιούν 2 χιλιάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους.
 
Άλλες 3.000 έλεγχοι θα γίνουν σε εργαζόμενους υποστατικών μαζικής συνάθροισης καθώς και υπαλλήλων  εταιρειών  που διακινούνται στο εξωτερικό.
 
Το Υπουργικό αποφάσισε για διενέργεια 3000 τεστ χώρους μεγάλης συνάθροισης
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Υπουργικό Συμβούλιο επικύρωσε την πρόταση του Υπουργούς Υγείας για διενέργεια 3000 δειγματοληπτικών εξετάσεων για COVID-19 σε χώρους μεγάλης συνάθροισης όπως Mall, υπεραγορές κ.α.
 
Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού, το πρόγραμμα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και οι δειγματοληψίες γίνονται από κινητές μονάδες σε αυτούς τους χώρους.
 
Η απόφαση αυτή, πρόσθεσε εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερη προσπάθειας της κυβέρνησης να κρατηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρα.
 
Επανέλαβε επίσης την έκκληση της Κυβέρνησης προς όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας, αφού όπως είπε πέραν από τις αποφάσεις που λαμβάνει η Κυβέρνηση είναι και ζήτημα προσωπικής και συλλογικής ευθύνης.
 
Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας δύναται να υποδεικνύει δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, στους οποίους παρατηρείται αυξημένη συνάθροιση, για την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων για την ασθένεια του COVID-19, αναφέρει το διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου και δημοσιεύεται στην επίσημη εφημερίδα.
 
Όπως σημειώνεται, ο Υπουργός Υγείας, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται από το άρθρο 6(α), (β), (γ), (δ), (ε) και (ζ) του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, Κεφ. 260 και οι οποίες του εκχωρήθηκαν με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2020, εκδίδει το ακόλουθο Διάταγμα: Καθορισμός μέτρων με σκοπό την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της ασθένειας του κορωνοϊού   COVID-19.
 
Το παρόν Διάταγμα θα αναφέρεται ως το περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διάταγμα (Αρ. 35) του 2020.

Συνάντηση Υπουργού Υγείας με Επίτροπο Υγείας της ΕΕ
-----------------------------------------------------------------------------
Συνάντηση με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου είχε χθες το πρωί ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς διάφορες πτυχές της πανδημίας και οι ενέργειες που γίνονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείρισή της.
 
Σύμφωνα με αναθεωρημένη ανακοίνωση του ΓΤΠ, ο Υπουργός Υγείας και η Ευρωπαία Επίτροπος συζήτησαν επίσης εκτενώς το θέμα των εμβολίων και τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από πρωτοβουλία της ίδιας της Επιτρόπου, για την από κοινού προμήθεια εμβολίων για όλα τα κράτη μέλη.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κ. Κυριακίδου για όλες τις ενέργειες που λήφθηκαν μέχρι στιγμής στην Κύπρο, αλλά και για την παρούσα επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται στην Κύπρο.
 
Η Κομισιόν διασφαλίζει την προμήθεια remdesivir για τα Κράτη Μέλη, δηλώνει η Επ. Κυριακίδου
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Gilead για την εξασφάλιση δόσεων θεραπείας του φαρμάκου Veklury, της εμπορικής ονομασίας του Remdesivir. Το Veklury ήταν το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε σε επίπεδο ΕΕ για τη θεραπεία του COVID-19.
 
Από τις αρχές Αυγούστου και μετά, και προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, οι παρτίδες του Veklury θα διατίθενται στα κράτη μέλη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον συντονισμό και την υποστήριξη της Επιτροπής.
 
Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η Κομισιόν συνεργάζεται με τη Gilead για να καταλήξει σε συμφωνία για να εξασφαλίσει ότι τα αποθέματα της πρώτης θεραπείας που έχουν εγκριθεί κατά του COVID-19 παραδίδονται στην ΕΕ.
 
 
Αρνητικά όλα τα τεστ στους εργαζόμενους της μαρίνας Λεμεσού και των χώρων εστίασης της
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από χθες το πρωί η Μαρίνα Λεμεσού, μετά και τα αρνητικά αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για Covid-19 όλων των εργαζομένων στους χώρους εστίασης.
 
Ανακοίνωση της μαρίνας Λεμεσού αναφέρει πως όλοι οι χώροι εστίασης της επέστρεψαν στην κανονικότητα τους από το πρωί, καθώς ανακοινώθηκαν και επίσημα τα αποτελέσματα όλων των τεστ του προσωπικού των χώρων εστίασής της, με αρνητική ένδειξη.
 
Τροποποιείται η νομοθεσία για δημιουργία διαμορφωμένων χώρων για μητρικό θηλασμό στους εργασιακούς χώρους
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων μητρικού θηλασμού ή/και άντλησης γάλακτος σε χώρους όπου εργάζονται θηλάζουσες, ενέκρινε κατά τη χθεσινή του συνεδρία υπό την Προεδρία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, μετά και από πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, στους σχετικούς Κανονισμούς που θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις για τη δημιουργία και τη λειτουργία χώρων, στους οποίους οι εργαζόμενες θηλάζουσες θα μπορούν να θηλάζουν τα παιδιά τους με ασφάλεια τόσο για τις ίδιες όσο και για τα βρέφη τους.
 
Επιπλέον, καθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις για τη δημιουργία των ειδικών χώρων θηλασμού και άντλησης και φύλαξης γάλακτος, έτσι ώστε να δίνονται διευκολύνσεις στις θηλάζουσες γυναίκες στον χώρο εργασίας τους, προστίθεται.
 
Επιχορήγηση διακοπών σε χαμηλοσυνταξιούχους ενέκρινε το Υπουργικό
---------------------------------------------------------------------------------------------
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο επιχορήγησης διακοπών σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και στον Πύργο Τηλλυρίας.
 
Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώντας, είναι ο τρίτος χρόνος εφαρμογής του σχεδίου και αφορά την περίοδο από 14 Σεπτεμβρίου μέχρι 15 Νοεμβρίου 2020.
 
Το σχέδιο, πρόσθεσε, αναμένεται να καλύψει περίπου 3.200 συμπολίτες μας και εκτιμάται ότι το κόστος του θα είναι στις 500 χιλιάδες ευρώ.

 
Η Επ. Παιδείας ενημερώθηκε από τον ΥΠΠΑΝ για τα θέματα σχετικά με τη νέα σχολική χρονιά
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τη νέα σχολική χρονιά θα φοιτήσουν στα δημόσια σχολεία συνολικά γύρω στις 109 χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες συν 2.000 περίπου παιδιά στα κοινοτικά νηπιαγωγεία, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της χθεσινής πολύωρης συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.
 
Ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για θέματα που αφορούν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς και για θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου του.
 
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Υπουργός Παιδείας είπε «όλο αυτό το διάστημα προχωρά η στελέχωση των σχολείων με αυξημένη προσοχή, επαγρύπνηση φέτος, ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι νωρίτερα. Τα σχολεία θα ξεκινήσουν νωρίτερα. Ξεκινάμε από την 1η Σεπτεμβρίου με την παρουσία των εκπαιδευτικών σε όλα τα σχολεία και από την 7η Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα μαθήματα. Οι μαθητές θα παρουσιαστούν από την Παρασκευή, στις 4 Σεπτεμβρίου, για να παραλάβουν τα βιβλία και να γίνει η κατανομή σε τμήματα και ο προγραμματισμός».
 
Πολεοδομική και Άδεια Οικοδομής σε 20 ή 10 μέρες θα μπορούν να εξασφαλίσουν οι πολίτες από 1η Οκτωβρίου
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πολεοδομική Άδεια και Άδεια Οικοδομής μέσα σε 20 μέρες θα μπορούν να εκδίδουν οι πολίτες αν οι αιτήσεις γίνονται γραπτώς, ενώ αν αυτές γίνονται ηλεκτρονικά ο χρόνος έκδοσης μειώνεται μόλις στις 10 μέρες. Αυτό, μαζί με τη μείωση της γραφειοκρατίας στο θέμα της κατάθεσης εγγράφων, υπόσχεται να επιφέρει το νέο πλαίσιο αδειοδότησης, που εκπονεί η Κυβέρνηση και η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου 2020.
 
Την παρουσίαση της νέας πολιτικής της Κυβέρνησης, έκανε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.
 
Μιλώντας στη διάσκεψη, ο κ. Νουρής είπε αρχικά πως αιτία για το νέο σχέδιο αδειοδότησης είναι το γεγονός ότι σήμερα η διαδικασία αδειοδότησης σε όλα τα επίπεδα είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα, είτε πρόκειται για έργο εκατομμυρίων, είτε πρόκειται για μια απλή κατοικία.
 

Μήνυμα Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων για Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη, δηλώνει η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, σε μήνυμά της επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Προσώπων στις 30 Ιουλίου, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που δυστυχώς έχει έντονη τη διάσταση του φύλου, αφού σύμφωνα με στοιχεία η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια με ποσοστό που αγγίζει το 72%.
 
Όπως αναφέρεται στο μήνυμα, το οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ, η κ. Αντωνίου «τονίζει την ανάγκη αλλά και το χρέος όλων μας, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το θλιβερό φαινόμενο». 
 
"Πάρκο Επικονιαστών" δημιουργήθηκε κατά μήκος του ποταμού Πεδιαίου
------------------------------------------------------------------------------------------------
Στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων και συγκεκριμένα των Σχεδίων Δράσης τους για την Ενέργεια και το Κλίμα, οι Δήμοι Στροβόλου και Λακατάμιας, με τη στήριξη του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου, προχώρησαν στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη «Πάρκου Επικονιαστών», κατά μήκος του Γραμμικού Πάρκου του Πεδιαίου ποταμού.
 
Ανακοίνωση αναφέρει ότι «ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο και ειδικότερα στη διάρκεια της χαλαρής άρσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού, παρατηρήθηκε αύξηση στην επισκεψιμότητα στην περιοχή, ενώ δεν άργησε να παρατηρηθεί και η προσέλκυση επικονιαστών».
 
Την πρωτοβουλία για δημιουργία του «Πάρκου Επικονιαστών» αγκάλιασαν τόσο οι πολίτες των δύο δήμων όσο και η ίδια η φύση και είναι κάτι που το Ενεργειακό Γραφείο οραματίζεται να εφαρμόσει σε περισσότερα σημεία στην επικράτεια της επαρχίας Λευκωσίας.
 
Το ύστατο χαίρε την Παρασκευή στον πολυβραβευμένο με δι
εθνείς διακρίσεις φωτογράφο Ανδρέα Εύζωνα
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Στην τελευταία του κατοικία οδηγείται αύριο Παρασκευή ο διακεκριμένος και πολυβραβευμένος φωτογράφος Ανδρέας Εύζωνας.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κηδεία του φωτογράφου Ανδρέα Εύζωνα που απεβίωσε την Δευτέρα 27/07/2020, σε ηλικία 60 ετών θα τελεστεί την Παρασκευή στις 4:00 στον ιερό ναό Παναγίας της Παντάνασσας στην Πάφο.
 
Ο  φωτογράφος Ανδρέας Εύζωνας που χάρισε στην Κύπρο μεγάλες επιτυχίες σε διεθνείς διαγωνισμούς αλλά και στο επάγγελμα του φωτογράφου μεγάλη αναγνώριση, έφυγε κτυπημένος από τον καρκίνο.
 
Βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο, σύμφωνα με το ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Βελτίωση του οικονομικού κλίματος σημειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Όπως αναφέρεται στο δελτίο Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας για τον μήνα, τον Ιούλιο 2020,το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 4,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο.
 
Η άνοδος του ΔΟΣ, αναφέρεται στο δελτίο «προήλθε από τη διαμόρφωση λιγότερο αρνητικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και από βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη».
 
Μη προβλέψιμη η κατάσταση που διανύει η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Πάφου, εκτιμά ο ΠΑΣΥΞΕ Πάφου
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μη προβλέψιμη χαρακτήρισε την κατάσταση που διανύει η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Επαρχίας Πάφου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, σημειώνοντας πως στην Πάφο  σήμερα  βρίσκονται σε λειτουργία 54  ξενοδοχειακά καταλύματα.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως αν και θεωρητικά από την 1η Αυγούστου  ανοίγουν οι πτήσεις για την Μεγάλη Βρετανία, στην πράξη δεν υπάρχει “τίποτα”, κατά την έκφραση του. Η θέση των τουριστικών πρακτόρων είπε, είναι, πως  ενόσω υπάρχει η υποχρέωση για τεστ και στα αεροδρόμια, αυτή η εξέλιξη χαρακτηρίζεται αρνητική για τους  Βρετανούς  επισκέπτες και συνεπώς προς το παρών δεν υπάρχει κίνηση της Βρετανικής αγοράς προς την Κύπρο.
 
Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει η διάθεση των Βρετανών επισκεπτών να ταξιδέψουν. Όπως εξήγησε υπάρχουν άλλοι προορισμοί που δεν  απαιτούν την διενέργεια διαγνωστικού τεστ για τον covid- 19, με αποτέλεσμα ο Βρετανός ταξιδιώτης να τους προτιμά .
 
Νέο χειμερινό δρομολόγιο από την Πάφο στη Βιέννη ανακοίνωσε η Ryanair
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Ένα νέο δρομολόγιο από το αεροδρόμιο Πάφου για τη Βιέννη, που θα εκτελείται δύο φορές εβδομαδιαίως κατά το χειμερινό της πρόγραμμα του 2020, ανακοίνωσε χθες η Ryanair.
 
 Όπως αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας, οι Κύπριοι καταναλωτές μπορούν να κρατήσουν θέση για πτήσεις μέχρι και τον Μάρτιο του 2021, ενώ για να τιμήσει το γεγονός η Ryanair ανακοίνωσε τιμές εισιτηρίων από €16,99 για πτήσεις μέχρι και τον Νοέμβριο του 2020, εφόσον τα εισιτήρια κρατηθούν μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Ιουλίου μόνο μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας.
 
Ανερχόμενο αστέρι στην κολύμβηση ο Νικόλας Αντωνίου
---------------------------------------------------------------------------
Αριθμό ρεκόρ Νέων Παίδων και Νέων έσπασε ο 16χρονος Νικόλας Αντωνίου, καταδεικνύοντας ότι είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στην κυπριακή κολύμβηση.
 
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο 16χρόνος αθλητής του Σταύρου Μιχαηλίδη είχε δείξει τις προθέσεις του την περσινή χρονιά και παρόλη τη φετινή ταλαιπωρία και τις χαμένες προπονήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, ήταν για ακόμα μια φορά φανταστικός.
 
Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κατηγοριών που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο Νίκολας Αντωνίου που κολυμπάει με τα χρώματα του ΠΑΟΚ, σημείωσε σημαντικές επιδόσεις.
 
Στα 100μ ελεύθερο κατέρριψε τα Παγκύπρια Ρεκόρ Παίδων & Νέων με επίδοση 50.76, βελτιώνοντας το δικό του προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 51.70. Ας σημειωθεί ότι ο χρόνος του Νικόλα είναι μισό σχεδόν δευτερόλεπτο πιο γρήγορος από το Πανελλήνιο Ρεκόρ Παίδων που κατέχει ο Πρωταθλητής Ευρώπης Ανδρέας Βαζαίος, ενώ η επίδοση είναι η 9η καλύτερη φέτος στην Ευρώπη, μεταξύ αθλητών κάτω των 18 ετών.
 
Στα 200μ ελεύθερο ο Νίκολας πέτυχε Νέο Παγκύπριο Ρεκόρ Παίδων με χρόνο 1:53.54 - το προηγούμενο ρεκόρ δικό του με 1:55.21 - χρόνος που είναι πολύ κοντά στο Παγκύπριο Ρεκόρ Ανδρών (1:53.05), το οποίο στέκει από το 2009 και την εποχή των «πλαστικών» μαγιό.
 
Η Ομόνοια υπέκυψε με 3-0 σε ένα δυνατό κόντρα στον Ολυμπιακό
-----------------------------------------------------------------------------------------
Η Ομόνοια υπέκυψε στην ανωτερότητα του πιο έτοιμου Ολυμπιακού Πειραιώς, χάνοντας με 3-0 σε ένα δυνατό φιλικό μεταξύ των δύο ομάδων στο προπονητικό κέντρο Ρέντη στην Αθήνα.
 
 Το σκορ για τους «ερυθρόλευκους» ο Mπα στο 39`, με τον Βαλμπουενά να διπλασιάζει τα γκολ για τον Ολυμπιακό στο 45’. Το τελικό 3-0 διαμόρφωσε ο Ραντιέλοβιτς στο 54ο λεπτό.
 
Ποδόσφαιρο: Νίκες για Απόλλων και ΑΠΟΕΛ, ισοπαλία για ΑΕΚ σε φιλικούς αγώνες
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Απόλλωνας «φιλοδώρησε» με πεντάρα τον Άρη σε ένα φιλικό παιγνίδι μεταξύ των δύο ομάδων στο Τσίρειο, ενώ ο ΑΠΟΕΛ κατέβαλε στο Μακάρειο με 3-2 τον Ολυμπιακό Λευκωσίας.
 
Παράλληλα, ΑΕΚ και Καρμιώτισσα Πολεμιδιών εξήλθαν ισόπαλες 4-4 στο ΑΕΚ αρένα.
 
Δεύτερο ανοδικό σερί στο ΧΑΚ
--------------------------------------------
Κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 45,80 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,55%.
 
Ο Δείκτης FTYSE/CySe 20 παρουσίασε κέρδη 0,52% κλείνοντας στις 27,21 μονάδες. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στις €36.643.
 
-------------
ΚΟΜΜΑΤΑ
--------------
 
Το ΓεΣΥ πρέπει να εφαρμόζεται, όπως έχει ψηφιστεί από την Βουλή λέει ο ΓΓ ΑΚΕΛ
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Για να πετύχουμε την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα έχει τεράστια σημασία το Σύστημα να εφαρμόζεται όπως έχει αποφασιστεί, όπως έχει ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού προσθέτοντας ότι οι οποιεσδήποτε εκτροπές από τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να προκαλέσει προβλήματα.
 
Σε δηλώσεις του, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΝΙΚ) Χάρη Αρμεύτη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι επίκεντρο της συζήτησης είναι τα ζητήματα που αφορούν το ΓεΣΥ.

(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΔΝ/ΓΒΑ
)