Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Άρχισε η έρευνα και η συγγραφή της ιστορίας των Κυπρίων της Αυστραλίας


Το βιβλίο, το οποίο θα τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Κύπρος 2021 και του Προέδρου της Καθηγητή κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, προς ηθική στήριξη, αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2021. Το έργο θα ερευνήσει, θα τεκμηριώσει και θα συγγράψει ο Καθηγητής Αναστάσιος Μ. Τάμης, με την ομάδα των συνεργατών του σε όλες τις Πολιτείες της Αυστραλίας

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας αποφάσισαν ομόθυμα και ομόφωνα, μέσα στα πλαίσια της συμπλήρωσης των 60 χρόνων από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διακοσαετίας από την Ελληνική Επανάσταση, να προβούν σε πανηγυρική έκδοση βιβλίου με τίτλο The Story of Cypriots in Australia. Στους επόμενους 15 μήνες θα ακολουθήσει ενδελεχής έρευνα πεδίου σε αρχειακές συλλογές, άτομα και κοινοτικούς φορείς, καθώς και συνεντεύξεις με ηγετικές προσωπικότητες της κυπριακής πατριάς σε ολόκληρη την Αυστραλία. Το βιβλίο θα γραφεί στην Αγγλική και θα περιέχει αδρομερή περίληψη του περιεχομένου στην Ελληνική γλώσσα.

Το βιβλίο, το οποίο θα τεθεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Κύπρος 2021 και του Προέδρου της Καθηγητή κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, προς ηθική στήριξη, αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2021. Το έργο θα ερευνήσει, θα τεκμηριώσει και θα συγγράψει ο Καθηγητής Αναστάσιος Μ. Τάμης, με την ομάδα των συνεργατών του σε όλες τις Πολιτείες της Αυστραλίας.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, η οποία έχει και την οικονομική ευθύνη της έρευνας και της έκδοσης, με την ενεργό συναντίληψη χορηγών και φίλων της. Στις επόμενες ημέρες θα αναληφθεί εκστρατεία επικοινωνίας με όλους τους κυπριακούς συλλογικούς φορείς, ζητώντας τους να στηρίξουν ηθικά την πρωτοβουλία αυτή της Κυπριακής Κοινότητας και να συνεργασθούν με τον Καθηγητή κ. Τάμη και τους συνεργάτες του, παρέχοντας τα αρχεία τους και τη στήριξή τους στην ευγενή αυτή προσπάθεια. Σε επιστολή του προς τους προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Κυπριακών κοινοτικών, εθνικών, κοινωνικών και αθλητικών φορέων, ο Πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Στέλιος Αγγελοδήμου απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας και συμμαχίας στο εθνικό αυτό έργο, που στόχο του έχει την καταγραφή της ιστορίας των Κυπρίων προς όφελος των γενεών που θα ακολουθήσουν.

«Σας προσκαλώ να στηρίξετε το επιτελούμενο αυτό επιστημονικό έργο, το οποίο έχει εθνική αποστολή, και να έρθετε σύμμαχοι στην πρωτοβουλία αυτή της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης. Η καταγραφή και εξιστόρηση των γεγονότων που σημάδεψαν την ανάπτυξη του οργανωμένου κυπριακού Ελληνισμού, αποτελεί ευγενές καθήκον μας απέναντι στις γενιές που θα έρθουν, κι αυτό γιατί η ιστορία δεν είναι μόνον παρελθόν, αλλά και μέλλον» είπε ο κ. Αγγελοδήμου.

“Με την ευκαιρία των ιστορικών γεγονότων που ζούμε, εορτάζοντας τα 60 χρόνια από τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη Διακοσαετία από την Ελληνική Επανάσταση, η καταγραφή της ιστορίας των Κυπρίων στην Αυστραλία από το 1850 μέχρι και το 2021, η ανάδειξη δεκάδων Κυπριακών κοινοτικών φορέων και των ηγετών τους, αλλά και εκατοντάδων προσωπικοτήτων της πολιτικής, καλλιτεχνικής, αθλητικής και πνευματικής ζωής, ήρθε η ώρα να μελετηθεί επιστημονικά και να αναδειχθεί, να αποτελέσει αντικείμενο σπουδής και μελέτης σε σπίτια, σχολικές βιβλιοθήκες και πανεπιστημιακά ιδρύματα», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας.

Η έκδοση του βιβλίου θα είναι η πρώτη επιστημονική αποτίμηση της παρουσίας των οργανωμένων Κυπρίων της Αυστραλίας από μία ιστοριογραφική προσέγγιση και αποβλέπει στη μελέτη πρωτογενών πηγών (αρχεία, έγγραφα επικοινωνίας, Πρακτικά συνεδριάσεων, Πρακτικά συνελεύσεων, Πρακτικά συνεδρίων, και προεδρικές αναφορές, και εκατοντάδες συνεντεύξεις).

«Η ανάθεση του επίπονου αυτού έργου στον καθηγητή κ. Α. Τάμη και η γνωστή επιστημονική του κατάρτιση και το πολύπλευρο συγγραφικό έργο, αλλά και η ακρίβεια, συνέπεια και αντικειμενικότητα που τον διακρίνει, αποτελούν εγγύηση της εργασίας που θα ακολουθήσει», είπε ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας και π. Υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Μεγάλων Έργων της Βικτώριας, Εντιμότατος κ. Θεοφάνους.

«Η ιστορία των Κυπρίων της Αυστραλίας, της δεύτερης αριθμητικά μεγαλύτερης Κυπριακής Διασποράς στον κόσμο, θα μελετηθεί και θα αναδειχθεί με γνώμονα τη θυσία της πρώτης γενιάς των μεταναστών για χάρη των παιδιών τους αλλά και την τεράστια προσφορά των Κυπρίων στα πολιτικά και κοινωνικο-οικονομικά δρώμενα της Κοινοπολιτείας. Θα αναδειχθεί η συμβολή τους στον πολιτισμό, τα γράμματα και της τέχνες, αλλά και ο ρόλος που διαδραμάτισε η ντόπια κυπριακή Διασπορά στο εθνικό ζήτημα της πατρίδας μας.

Καταγράφοντας και αναδεικνύοντας την ιστορία μας, έχουμε πλέον να προσφέρουμε ως διαθήκη στα παιδιά μας, τη δράση, τον αγώνα και τις θυσίες που έζησαν οι προηγούμενες γενιές των Κυπρίων από τα ζαχαροκάλαμα της Κουησλάνδης, τα λατομεία της ΝΝΟ και τα ορυχεία χρυσού της Βικτωρίας και της Δυτικής Αυστραλίας, από την αγωνία των πρωτοπόρων να καταστούν από μετανάστες ισότιμοι πολίτες της Κοινοπολιτείας, μέχρι την εδραίωση των σωματείων και των Κοινοτήτων μας, μέχρι και την ανάδειξη των επιστημόνων και τεχνοκρατών, των επιχειρηματιών, αλλά και των απλών Κυπρίων που έζησαν και ευτύχισαν να δουν τα παιδιά τους να κατακτούν θέσεις επιρροής στη χώρα αυτή» είπε ο κ. Θεοφάνους.

Η έρευνα και μελέτη των δεδομένων, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα καλύψει αρχικά και σύντομα την παγκόσμια κυπριακή Διασπορά, θα ακολουθήσει το κεφάλαιο της άφιξης των πρώτων Κυπρίων από το 1848, η κατάσταση στη διάρκεια της αποικιστικής περιόδου αλλά και μετά τον πόλεμο και την Ανεξαρτησία, για να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο επόμενο κεφάλαιο στην κοινοτική οργάνωση και παρουσία. Ξεχωριστά κεφάλαια θα αποτελέσουν η πολιτιστική, πολιτική και κοινωνική παρουσία των Κυπρίων, οι σχέσεις με την Κύπρο μέσα από την πολιτική και την εθνική διπλωματία, η οικονομική ανέλιξη, οι σχέσεις με την Ελλάδα και τους Ελληνικούς οργανισμούς στην Αυστραλία, η πορεία του Εθνικού Ζητήματος και οι σχέσεις με την Αυστραλία. Θα κλείσει με μία αδρομερή αποτίμηση του περιεχομένου του βιβλίου στην Ελληνική γλώσσα, και θα ακολουθήσει βιβλιογραφία, ευρετήριο και παραρτήματα.

«Προσβλέπω στη συνεργασία μας με τους οργανωμένους φορείς του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και εκείνους που πρωτοστάτησαν καθώς και με τα παιδιά των πρωτεργατών εκείνων, οι οποίοι δεν είναι πλέον ανάμεσά μας» είπε ο Καθηγητής κ. Τάμης. «Η μελέτη, τεκμηρίωση και ανάλυση της παρουσίας των 65.000 περίπου Κυπρίων ελληνικής καταγωγής κι άλλων 25.000 Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών τους, πρέπει να καταγραφεί και να δοθεί προς αξιολόγηση στις νεότερες γενιές, ως παρακαταθήκη και έργο ζωής των γενιών που πέρασαν. προς τις επερχόμενες γενιές, γιατί μόνον έτσι η ιστορία, έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον,  και μεταβάλλεται σε διαχρονικό εγχειρίδιο διδασκαλίας και μάθησης σε αυτούς που θα αναλάβουν να συνεχίσουν την πορεία που χάραξαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Η ιστορία και η αρχαιολογία είναι οι επιστήμες που νίκησαν τον θάνατο. Την ιστορία πρέπει να μην τη φοβόμαστε, αλλά να την σεβόμαστε και να την τιμούμε», είπε ο κ. Τάμης.