Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με την Πρέσβη της Αυστρίας στην Κύπρο


Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση, στο Γραφείο του, με την Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αυστρίας κα Dorothea Auer, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για ενημέρωση Πρέσβεων και Αρχηγών Ξένων Διπλωματικών Αποστολών, αναφορικά με θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Στη συνάντηση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην τραγωδία των αγνοουμένων, ο Επίτροπος Προεδρίας υπογράμμισε την αρνητική στάση της Τουρκίας ως προς τις προσπάθειες επίλυσης της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος. Η συνεχής άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει και να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του 2001 και 2014, καταδεικνύει και την κουλτούρα της πλήρους ασέβειας που διατηρεί ως χώρα έναντι των θεσμών της ενωμένης Ευρώπης και της διεθνούς νομιμότητας, είπε ο κ. Φωτίου.

Η Διεθνής Κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχισε ο κ. Φωτίου, θα πρέπει να αναλάβουν ακόμη πιο ενεργό ρόλο, προκειμένου να συμμορφωθεί η κατοχική δύναμη με το διεθνές δίκαιο και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών, οι οποίες για σχεδόν μισό αιώνα ζουν καθημερινά με τη δυστυχία και τον πόνο που προκάλεσε η απώλεια και η αβεβαιότητα της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων.

Ο Επίτροπος Προεδρίας μετέφερε τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης όπως και του ιδίου, για τη διαχρονική στήριξη της Αυστρίας, στο πλαίσιο των προσπαθειών εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΑΔ του 2001 και 2014 από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Από πλευράς της, η κ. Auer διαβεβαίωσε ότι η Αυστρία θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για αμιγώς ανθρωπιστικό ζήτημα.

(ΡΜ/ΕΚ/ΙΚ)