Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Για 36 συνεχή χρόνια, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Η.Β και η κυπριακή παροικία του Λονδίνου καταδικάζουν ασταμάτητα με πικεττοφορία έξω από την Τουρκική Πρεσβεία την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.


Με μια παλμώδη και δυναμική πικεττοφορία στην οποία κυριαρχούσαν τα συνθήματα “TURKEY, HANDS OFF CYPRUS”, “NO UDI, NO PARTITION” “TURKEY TAKE YOUR GUN BOATS OUT OF THE ΕΕΖ OF CYPRUS” “FREE UNITED CYPRUS”, “200,000 REFUGEES DEMAND THEIR HOMES BACK”, “TURKEY, HONOUR YOUR OBLIGATIONS TO EUROPE”, “TURKEY END THE TURKISH OCCUPATION” “NO SURRENDER, NO TO INJUSTICE” “CYPRUS FOR THE CYPRIOTS”, εκατοντάδες συμπατριώτες μας καταδίκασαν την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Η παλμώδη πικετοφορία, με τη δυναμική συμμετοχή των μελών της ΝΕΠΟΜΑΚ ΗΒ και των κυπριακών φοιτητικών οργανώσεων της Βρετανίας, οργανώνεται αδιάκοπα, από το 1983, από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία, στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα της παράνομης και αποσχιστικής ανακήρυξης του ψευδοκράτους, έξω από την πρεσβεία του τούρκου κατακτητή.

Το παράνομο τουρκοκυπριακό κράτος που ανακηρύχθηκε το 1983 καταδικάστηκε από τον ΟΗΕ με τα ψηφίσματα 541 και 550 και μέχρι σήμερα δεν αναγνωρίσθηκε από καμία χώρα, εκτός από την Τουρκία. Ο σφετερισμός και η παράνομη πώληση των περιουσιών των προσφύγων και η καταστροφή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αποτελούν λύση του Κυπριακού. Όλοι οι Κύπριοι μπορούν να ζήσουν μαζί σε μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο. Εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού ήταν και παραμένει ο τουρκικός κατοχικός στρατός, οι αναχρονιστικές εγγυήσεις και οι έποικοι. Σημείωνε ότι η αισιοδοξία γύρω από τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά διαβρώθηκε λόγω της επιμονής της Τουρκίας να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη και να διατηρήσει σημαντική παρουσία στρατευμάτων της στο νησί.
«Η Τουρκία κρατά το κλειδί της επανένωσης της Κύπρου, αλλά παρόλα αυτά επιλέγει να υπονομεύσει την επανένωση αντί να την υποστηρίξει», έγραφε στην επιστολή προς τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο ο κ. Καραολής, παραπέμποντας τον στην «απαράδεκτη» τουρκική στάση. Δυστυχώς, η πολιτική των ίσων αποστάσεων της βρετανικής κυβέρνησης, που είναι εγγυήτρια της ανεξαρτησίας της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής, σε επιστολή του προς τον Τούρκο Πρέσβη Umit Yalcin, την οποία τοποθέτησε κάτω από την πόρτα της Τουρκικής Πρεσβείας, μεταξύ άλλων, ζητά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο και ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνή νόμο. Ακόμα ζητά από την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες γεωτρήσεις εις την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του νόμου της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και αναφέρει ότι, ενώ στόχος της Τουρκίας είναι η ένταξή της στην ΕΕ, δυστυχώς παραγνωρίζει τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων και τις αποφάσεις της ΕΕ και δε δείχνει την απαραίτητη πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου, για να υπάρξει ειρήνη και ασφάλεια σ΄όλη την περιοχή. Η προκλητική στάση της Τουρκίας που συμβαδίζει με την αλλαζονική και φιλοπόλεμη στάση του Προέδρου σας εντός και εκτός της χώρας σας, πρέπει επιτέλους να σταματήσει και να δείξει η Τουρκία πνεύμα καλής θέλησης, συνεργασίας και διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού και των προβλημάτων στην ανατολική μεσόγειο.

Στάλθηκε επίσης γράμμα στον Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον στο 10 Downing Street, με το οποίο καλούν τη Βρετανία να ασκήσει τις ηθικές και νομικές υποχρεώσεις που εκπηγάζουν από τη συνθήκη εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την καλεί να εξεσκήσει την επιρροή της για να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας, στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις φιλοπόλεμες ενέργειες της που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή και να εργαστεί για λύση του Κυπριακού, αναφέροντας και επικροτώντας τις αποφάσεις που έλαβαν ομόφωνα μαζί με του άλλους ηγέτες των μελών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους τελευταίους μήνες.

Λονδίνο, 18 Νοεμβρίου 2019