Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Δράσεις του Μνημονίου Συνεργασίας Κύπρου - Σερβίας για διασπορά συζήτησε ο Φωτίου με Σέρβο ΥΦΥΠΕΞ, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/02/2022 


Δράσεις του Μνημονίου Συνεργασίας Κύπρου - Σερβίας για θέματα διασποράς συζήτησε την Τετάρτη ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Nemanja Starović, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.  

Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει ότι ο Επίτροπος σημείωσε πως στόχος είναι να  φέρουμε τους λαούς των δύο χωρών μας που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και στις χώρες μας, πιο κοντά μέσα από εκδηλώσεις και δράσεις που προβάλλουν την Ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα, προσθέτοντας ότι η συνεργασία σε θέματα διασποράς θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις φιλικές σχέσεις Κύπρου-Σερβίας.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Starović για άλλα θέματα των αρμοδιοτήτων του. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Φωτίου στις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων.
 
Ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι η έλλειψη προόδου για ένα ανθρωπιστικό θέμα που εκκρεμεί για τόσες δεκαετίες οφείλεται στην έλλειψη συνεργασίας και βοήθειας από την κατοχική δύναμη. Είναι απαράδεκτο, τόνισε, εδώ και μισό αιώνα οι οικογένειες στην Κύπρο να βιώνουν καθημερινά το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων.
 
Ο κ. Starović  εξέφρασε τη συμπαράσταση του ιδίου και της χώρας του προς τις δοκιμαζόμενες οικογένειες, επισημαίνοντας ότι και η χώρα του αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα το οποίο, όπως και στην Κύπρο, προκαλεί καθημερινά πόνο και δυστυχία.
 
Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε όπως εξεταστούν και τρόποι ώστε οι δύο χώρες να ανταλλάξουν τις συσσωρευμένες εμπειρίες τους που θα στοχεύουν και θα συμβάλουν στην ενίσχυση των προσπαθειών για να δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες των αγνοουμένων σε Κύπρο και Σερβία.
 
(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)