Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

O Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και Αντιπροσωπεία Φοιτητών από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ), ΚΥΠΕ 28/6/2021


O Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021, με τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου ΑΗΙ κ. Νίκο Λαριγκάκη ο οποίος συνοδευόταν από Ελληνοαμερικάνους Φοιτητές, μέλη του Ινστιτούτου.

Κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο ΑΗΙ και την αντιπροσωπεία για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του.

O κ. Φωτίου επικέντρωσε την ενημέρωση του στην τραγωδία των αγνοουμένων και των συγγενών τους που δυστυχώς, συνεχίζεται για σχεδόν μισό αιώνα και προκαλεί τόσο πόνο και δυστυχία σε εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας, οι οποίες αναμένουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Ο Επίτροπος απαρίθμησε τα προβλήματα που εμποδίζουν την επίτευξη προόδου όπως τις μετακινήσεις λειψάνων, την δραματική μείωση στον εντοπισμό λειψάνων κατά τις εκταφές λειψάνων στις κατεχόμενες περιοχές, την ανάγκη μελέτης και αξιολόγησης των αρχείων του τουρκικού στρατού όπως και άλλα, επισημαίνοντας τις ευθύνες και υποχρεώσεις της κατοχικής δύναμης, όπως αυτές πηγάζουν από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τόνισε επίσης ότι δυστυχώς χωρίς την ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία της Τουρκίας δεν μπορεί ούτε και αναμένεται να υπάρξει πρόοδος και αυτό παρά τις δικές μας προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα.

Ανέφερε ότι ουσιαστική και καθοριστική μπορεί να είναι η συνδρομή και βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της κυβέρνησης των ΗΠΑ στις προσπάθειες για αντιμετώπιση της απαράδεκτης και απάνθρωπης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Καταλήγοντας ο Επίτροπος Προεδρίας έκανε και εκτενή αναφορά στο θέμα των αγνοουμένων Αμερικανών υπηκόων κυπριακής καταγωγής όπως και στον αμερικανικό νόμο που ψηφίστηκε το 1994, από το Κογκρέσο για τις υποθέσεις αυτές, ως αποτέλεσμα και των συντονισμένων ενεργειών και πρωτοβουλιών της ομογένειας στις ΗΠΑ.  Ο νόμος αυτός, τόνισε, αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα έμπρακτης και ουσιαστικής στήριξης και αλληλεγγύης προς την Κύπρο από την ομογένεια στις ΗΠΑ.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε παράλληλα την αντιπροσωπεία ΑΗΙ τόσο για  τα θέματα εγκλωβισμένων όσο και για τη βίαιη και συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα από την κατοχική δύναμη.  Εκατοντάδες ιστορικά και λατρευτικά μνημεία σε διάφορα σημεία των κατεχομένων περιοχών έχουν καταστραφεί, λεηλατηθεί και υποστεί βανδαλισμούς.  Ο Επίτροπος Προεδρίας επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται συστηματικά για την προστασία και τη διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Στη συνέχεια, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο ρόλο του απόδημου Ελληνισμού, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, για την προώθηση και στήριξη των θέσεων μας.  Οι Κύπριοι της Διασποράς μας, ανάφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, ενισχύουν και ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ και φέρνουν πιο κοντά τους λαούς μας, για εξυπηρέτηση των κοινών μας συμφερόντων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος ΑΗΙ διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον του Ινστιτούτου και των φοιτητών, εκφράζοντας τη βούληση να προσφέρουν κάθε βοήθεια που δύναται για να συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων. 

Κλείνοντας, ο κ. Φωτίου συγχάρηκε και ευχαρίστησε τον κ. Λαριγκάκη και το AHI για το έργο που επιτελούν στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων στις ΗΠΑ.  Παράλληλα συνεχάρη τους φοιτητές που συμμετέχουν σε αυτό το εξαιρετικό πρόγραμμα και για το μεγάλο τους ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα για την Κύπρο μας.

(ΡΜ/ΝΓ/ΣΧ)