Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Εκπομπή για την Ομογένεια


Την Τρίτη τελικά η ανανέωση από το Σ.Α. του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σε σιωπηρή διαδικασία έχει τεθεί από την Παρασκευή το σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αν μέχρι την Δευτέρα κάποιο μέλος δεν «σπάσει» τη διαδικασία, τότε το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί και θα παραπεμφθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία μετατέθηκε μία μέρα νωρίτερα, την Τρίτη 28 Ιουλίου, αντί της Τετάρτης.
 
Το σχέδιο ψηφίσματος αποτελεί μία επικαιροποιημένη μορφή του 2506, του περασμένου Ιανουαρίου, με αρκετά νέα στοιχεία για θέματα που προέκυψαν κατά την πανδημία και την συνεργασία που επιθυμεί το Συμβούλιο να υπάρξει για περίπτωση παρόμοιας κατάστασης στο μέλλον.
 
Συνεχίζοντας πάνω στο ίδιο μοτίβο των τελευταίων χρόνων, το Συμβούλιο δίνει βάρος στα θέματα συνεργασίας των δύο πλευρών, στα οδοφράγματα και στη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών. Μάλιστα για τα οδοφράγματα ζητά  επιστροφή στην προ της 29ης Φεβρουαρίου κατάστασης, το συντομότερο πρακτικά δυνατό.
 
Για το θέμα της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού μηχανισμού για απευθείας στρατιωτικές επαφές μεταξύ των πλευρών και των σχετικών ενδιαφερομένων μερών, όπου ως γνωστόν παρουσιάστηκε πρόταση από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, την 1η Μάιου, ενθαρρύνονται οι πλευρές να εμπλακούν και ζητά την έγκαιρη εφαρμογή του. Πιο βελτιωμένη είναι σε σύγκριση με το 2506 η αναφορά στα Βαρώσια. Τέλος ζητά ξανά πέραν της νέας έκθεσης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και έκθεση για τις καλές υπηρεσίες, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου και τις σχετικές ενημερώσεις των ηγετών.

Εκπρόσωπος: Ανάγκη συλλογικής δράσης ΕΕ έναντι στις απαράδεκτες συμπεριφορές της Τουρκίας
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η απάντηση στις απαράδεκτες και άκρως επικίνδυνες προκλητικές συμπεριφορές της Τουρκίας που απειλούν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να είναι άλλη από μια Ενωμένη Ευρώπη, που δρα συλλογικά και συντονισμένα, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.
 
Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο των ηρωικώς πεσόντων του 281 ΤΟ Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020 Εκκλησία Παναγίας και Μνημείο Πεσόντων στον Κουτραφά, ο κ. Κούσιος είπε ότι «σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πίεση αλλά και τις απειλές του τουρκικού επεκτατισμού καθώς και της πολιτικής των τετελεσμένων γεγονότων».
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο κ. Κούσιος είπε ότι η Τουρκία επιδιώκει συστηματικά να εκδηλώνει πολεμοχαρή συμπεριφορά, ασκώντας απόλυτο έλεγχο στα κατεχόμενα με τη δημογραφική αλλοίωση, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου αλλά και τους συνεχείς εκβιασμούς στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, παραβιάζοντας το Δίκαιο της Θάλασσας με απώτερο σκοπό να εκμεταλλευτεί μεγάλο μέρος του υποθαλάσσιου ενεργειακού της πλούτου.
 
Δείγμα πολιτικής ασέβειας και απύθμενου θράσους, που επιβεβαιώνει την αδιαλλαξία και τις αυταρχικές συμπεριφορές της Τουρκίας, πρόσθεσε, αποτελεί και η βεβήλωση της μνημειακής και μνημειώδους Εκκλησίας της Αγίας του Θεού Σοφίας και η μετατροπή της σε εν ενεργεία τζαμί.

«Η προκλητική αυτή εντολή του προέδρου της Τουρκίας αποτελεί αναμφίβολα πολιτισμική ύβρη κατά των Χριστιανών όπου γης και γενικότερα περιφρόνηση του δυτικού κόσμου και εν γένει του ευρωπαϊκού πολιτισμού», τόνισε.
 
Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιεί τις διαρκώς βελτιούμενες διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες της χώρας πάντα σε συνεννόηση και στενή συνεργασία με την Ελλάδα, με στόχο να διασφαλιστεί η απαραίτητη στήριξη στις προσπάθειές της.


Υπ. Μεταφορών: Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας πρέπει να αναχαιτιστούν
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο έδαφος και τη θαλάσσια περιοχή που με βάση το διεθνές δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία ενασκεί κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να αναχαιτιστούν, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Άχνας, τις περιόδους 1955-1959 και 1967–1974.
 
«Έχοντας ως όπλα μας το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμμαχίες υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας.  Η επίτευξη δίκαιης λύσης στο εθνικό μας πρόβλημα είναι εκ των ων ουκ άνευ.  Αυτή είναι η ευθύνη και η υπόσχεση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση δίνει σε όλους τους πολίτες της χώρας μας», ανέφερε σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ.
 
Η πατρίδα μας, συμπλήρωσε, περνά δύσκολες στιγμές και «κάθε μέρα, δυστυχώς, γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών της Τουρκίας για δημιουργία νέων τετελεσμένων». 
 
Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι η επίτευξη λύσης μέσα από τις αποφάσεις και το πλαίσιο του ΟΗΕ για μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία η οποία θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Μίας λύσης, σημείωσε, που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα καθώς επίσης απαλλαγμένου από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.  
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να συγκατανεύσει, για χάρη της λύσης, στη δημιουργία ενός δυσλειτουργικού μορφώματος, με προβλεπτές, για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τις δυσμενείς συνέπειες», είπε.
 
Τόνισε ότι η επανένωση της Κύπρου «είναι η ευθύνη και η υπόσχεση που δίνουμε προς τους ήρωες της κοινότητας της Άχνας που αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία και ελευθερία της πατρίδας μας.   Αυτή είναι και η ιστορική μας ευθύνη, έναντι των επερχόμενων γενιών των Ελλήνων της Κύπρου».  


Τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν στην Κύπρο την Κυριακή
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού, τα δυο με πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό, το ένα μέσω της διαδικασίας ιχνηλάτησης επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ακόμα ένα μέσω των παραπομπών προσωπικών γιατρών, ανακοίνωσαν οι αρχές στην Κύπρο, την Κυριακή.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 912 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 4 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως ακολούθως:

Από 38 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προέκυψαν 2 κρούσματα. Τα άτομα έχουν πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ζευγάρι Κύπριων οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στην Ολλανδία, χώρα η οποία ανήκει στην Κατηγορία Β. Επέστρεψαν στην Κύπρο στις 17 Ιουλίου, υποβλήθηκαν σε τεστ στο αεροδρόμιο, το οποίο ήταν αρνητικό. Στη συνέχεια έκαναν πάλι το τεστ ιδιωτικά, χωρίς συμπτώματα και βγήκε θετικό.

Από 85 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα. Αφορά επαφή ενός από τα τρία κρούσματα τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη 23/7/2020.

Πρόκειται για το 5ο άτομο στο συγκεκριμένο “cluster”, το οποίο είχε ξεκινήσει με κρούσμα την Τρίτη 21 Ιουλίου με τον εντοπισμό
του πρώτου κρούσματος. Το άτομο αυτό είναι ασυμπτωματικό και προέρχεται από την Λεμεσό.

Διευκρινίζεται επίσης, σε συνέχεια ανακοινώσεων από το Wagamama και το Costa Coffee για κρούσμα σε υποστατικά τους, ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο που εργάζεται και στους δύο χώρους και ανακοινώθηκε χθες.


 Το Υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή σε χώρους συγχρωτισμού μετά τα τελευταία περιστατικά στη Λεμεσό
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Μετά και τα πρόσφατα εγχώρια περιστατικά της νόσου COVID-19 τα οποία εντοπίστηκαν στην Λεμεσό και ιδιαίτερα η περίπτωση της αλυσίδας των 5 εργαζόμενων στο Wagamama στη Μαρίνα Λεμεσού, το Υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή των πολιτών σε ό,τι αφορά επισκέψεις σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό ατόμων.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας την Κυριακή, τονίζεται ακόμα μια φορά ότι όλοι οι πολίτες έχουμε ατομική και κοινωνική ευθύνη να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία και να συνεχίσουμε την καλή επιδημιολογική εικόνα και δηλώνεται ότι η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων αποτελεί την ύστατη λύση και οφείλουμε όλοι να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 
Αναφορικά με τη συγκεκριμένη συστοιβάδα τον χώρο εστίασης στη Μαρίνα Λεμεσού, σημειώνεται ότι έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακή εξέταση όλοι οι εργαζόμενοι και έχει γίνει απολύμανση του χώρου για δύο διαδοχικές μέρες, τηρώντας το σχετικό πρωτόκολλο.
 
Στην ανακοίνωση το Υπουργείο Υγείας σημειώνει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό, παρά τις χαλαρώσεις των απαγορεύσεων, να λαμβάνονται σε κάθε περίπτωση τα μέτρα ατομικής προφύλαξης από όλους τους πολίτες, κυρίως όταν επισκέπτονται χώρους όπου συνωστίζεται μεγάλος αριθμός προσώπων (χώροι εστίασης, υπεραγορές, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, κοκ) και το μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί.
 
Πιο εντατικούς ελέγχους ζήτησε από την Αστυνομία, η Υπουργός Δικαιοσύνης
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου είχε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη, με αφορμή κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η ίδια ζήτησε πιο εντατικούς ελέγχους από τον Αρχηγό της Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου.

Το Σαββατοκύριακο  έγιναν 886 έλεγχοι, 35 καταγγελίες για μέτρα κατά κορωνοϊού
 
Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, κατά τους ελέγχους, σε 35 υποστατικά εντοπίστηκαν διάφορες παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε ισάριθμες καταγγελίες.
 

Μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη και Τετάρτη τα συνέδρια των Αποδήμων
----------------------------------------------------------------------------
Το απόγευμα της Τρίτης 28/7/2020, θα διεξαχθούν μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ). Παρεμβάσεις θα κάνουν στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Θα ακολουθήσει στις 29 Ιουλίου το Συνέδριο της Νεολαίας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ)
 
Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, το φετινό συνέδριο, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά χωρίς τη φυσική παρουσία των συνέδρων, θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των συνθηκών της πανδημίας του κορωνοϊού και θα είναι μονοήμερο.
 
Σε μήνυμα του, ενόψει της διεξαγωγής του Συνεδρίου, ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου αναφέρει ότι «λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το φετινό Συνέδριο των Αποδήμων θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης».  Ταυτόχρονα επαναλαμβάνει ακόμη μία φορά βαθιά εκτίμηση και θαυμασμό για τη στήριξη των αποδήμων στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Τονίζει ότι αποτελούν το πιο σημαντικό κεφάλαιο της Κύπρου και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της στο εξωτερικό.
 
Με βάση το πρόγραμμα του Συνεδρίου την Τρίτη, ο  κ. Φωτίου θα καλωσορίσει τους συνέδρους στις 15.00 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ Ανδρέα Παπαευριπίδη, τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και τον Πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ Χρίστο Τούτον.
 
Θα ακολουθήσει ενημέρωση για το θέμα της ενεργειακής πολιτικής της Κυβέρνησης από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Στέλιο Χειμώνα και για θέματα της δικής του αρμοδιότητας από τον Υπουργό Άμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη.
 
Στη συνέχεια, θα προβληθούν βιντεοσκοπημένα μηνύματα από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ελλάδας, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Βλάση, την Υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων Αιγύπτου Ναμπίλα Μακράμ, τον Πρόεδρο του Εβραϊκού Συνδέσμου για το Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζοκ και τον Ύπατο Επίτροπο για θέματα Διασποράς Αρμενίας Ζάρεχ Τζον Σινανιάν.
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα προβεί σε ενημέρωση για θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από Προέδρους Ομοσπονδιών και από τον Προεδρεύοντα της Ένωσης Κατεχόμενων Κοινοτήτων Μιχάλη Τζιώρτα.
 
Ο Επίτροπος Προεδρίας θα προβεί σε ενημέρωση για το θέμα των Αγνοουμένων και για θέματα Διασποράς.
 
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 19.00.
 
Κατά το Συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ, την επόμενη μέρα,  μεταξύ άλλων, η νεολαία της Διασποράς θα ενημερωθεί για την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση για θέματα Αγνοουμένων εξωτερικής πολιτικής  και για το Κυπριακό.

Η Βουλή εισέρχεται στην τελευταία εβδομάδα των νομοθετικών εργασιών της
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το νομοθετικό σώμα βαίνει προς την τελευταία εβδομάδα των προγραμματισμένων εργασιών του πριν τις διακοπές του Αυγούστου με την τελευταία Ολομέλεια να συνέρχεται την Παρασκευή 31 Ιουλίου. Η ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί, αλλά φαίνεται ότι θα έχει ενώπιον της τουλάχιστον ένα νομοσχέδιο για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τον συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).
 
Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, από τη μέχρι στιγμής ενημέρωση, θα βρίσκονται οι κανονισμοί για τις μισθοδοτικές κλίμακες των Αστυνομικών, τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί για τις τιμητικές πολιτογραφήσεις και το νομοσχέδιο για την κατάργηση της άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους.
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας θα συζητήσει την Πέμπτη τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ. Όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου παρόλο ότι με βάση τον προγραμματισμό των εργασιών  της η τελευταία συνεδρία της Επιτροπής ήταν την παρελθούσα Πέμπτη, εντούτοις θα συνεδριάσει προκειμένου να συμβάλει στην ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων ώστε να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό.
 
Ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία και διαβιβάστηκε στη Βουλή με αίτημα να ψηφιστεί κατεπειγόντως.
 
Με βάση τη σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας ο Προϋπολογισμός αφορά στην παραχώρηση 53 νέων θέσεων διοικητικού, γραμματειακού, λογιστικού και άλλου προσωπικού για ενίσχυση της Κεντρικής Διεύθυνσης του Οργανισμού και των νοσηλευτηρίων.

Κίτρινη προειδοποίηση για ψηλές θερμοκρασίες τη Δευτέρα
------------------------------------------------------------------------------------
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία  εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία από τις 13.00 μέχρι τις 17.00 της Δευτέρας.
 
Σύμφωνα με την προειδοποίηση η μέγιστη θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 32 βαθμούς Κελσίου στα ψηλότερα ορεινά.
 
Οι ψηλές θερμοκρασίες περιέχουν κινδύνους υγείας μεταξύ των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού όπως ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, αναφέρεται.


Ο Πρόεδρος ΚΟΑ συναντήθηκε με σωματείο Αρμενίων Νέων
----------------------------------------------------------------------------------
Ο Πρόεδρος  του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Ανδρέας Μιχαηλίδης συναντήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 με αντιπροσωπεία του σωματείου Αρμενίων Νέων «ΑΫΜΑ».
 
Όπως ανακοίνωσε ο ΚΟΑ την Κυριακή, στη συνάντηση συζητήθηκε αίτημα για οικονομική στήριξη του σωματείου με ετήσια χορηγία, καθώς και βοήθεια για το γήπεδο futsal που χρησιμοποιεί η ομάδα του σωματείου.


ΚΟΜΜΑΤΑ
----------------

Νέος Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών ο Χ. Θεοπέμπτου
----------------------------------------------------------------------------------------------
Νέος Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ανακηρύχθηκε, άνευ υποψήφιου ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.
 
Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανακηρύχθηκε νέος Πρόεδρος, κατά το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί, στη Δημοσιογραφική Εστία.
 
Παράλληλα το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ενέκρινε την εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος για επέκταση μέχρι και ενός έτους της θητείας όλων των συλλογικών οργάνων του Κινήματος. Ως εκ τούτου η θητεία του νέου Προέδρου δεν μπορεί να επεκταθεί πέραν του Οκτώβριου 2021, αφού μέχρι τότε θα πρέπει να οργανωθεί Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο.
 
Σε ομιλία του, ο νέος Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αναφερόμενος στα θέματα για τα οποία θέλει το Κίνημα να δώσει ιδιαίτερη σημασία, να προβάλει και να εκπαιδεύσει, είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι η ενδυνάμωση της οικονομίας με στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των εισοδημάτων των πολιτών κατά προτεραιότητα, η ενίσχυση της κοινωνίας με μια καλή ποιότητας ζωής, μέσα από την εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. 


(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΕΛΑ/ΓΧΡ)