Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

«Δεύτερη τουρκική εισβολή στην Κύπρο» είπε ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, Ευγενία Παυλοπούλου, 16 July 2019 @NeosKosmos


Άσκηση πιέσεων στην αυστραλιανή κυβέρνηση ζήτησε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτη Φωτίου από την ομογένεια ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου ΥπΕξ στην Αυστραλία στις 27 Ιουλίου

«Αυτή τη στιγμή συντελείται μία δεύτερη εισβολή στην Κύπρο από θαλάσσης» δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για Ανθρωπιστικά Ζητήματα Φώτης Φωτίου, αναφερόμενος στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενόψει της επίσκεψής του στην Μελβούρνη και συμμετοχής του στις εκδηλώσεις μνήμης για το προδοτικό πραξικόπημα, την εισβολή του νησιού από την Τουρκία και την επί 45 χρόνων κατοχή του.

Σε γεύμα που παρέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα ο κ. Φωτίου ζήτησε από τα μέλη της να μεγιστοποιήσουν τις πιέσεις τους προς την Αυστραλιανή κυβέρνηση ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αυστραλία, ο οποίος αναμένεται στην χώρα στις 27 Ιουλίου.

«Η Αυστραλία είναι μία σημαντική χώρα και η θέση της για το Κυπριακό, τις παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τα ζητήματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία είναι σημαντική για την Κύπρο» είπε ο Φωτίου.

«Μιλάμε για τη δεύτερη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, δεν είναι από γης αλλά από θαλάσσης. Εμείς θέλουμε την ειρήνη στην Κύπρο, θέλουμε την ενοποίηση, αλλά βεβαίως χωρίς ξένους εγγυητές, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, είναι έτοιμος να επιτύχει μια διευθέτηση, αλλά βέβαια με τον κ. Ερντογάν επιμένοντας σε αυτές τις προκλήσεις δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον» είπε ο κ. Φωτίου θέτοντας την άποψή του για το μέλλον του Κυπριακού ζητήματος.

Το σημερινό σκηνικό στη νοτιοανατολική Μεσόγειο παραπέμπει σε διπλωματικό θρίλερ. Η Τουρκία εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι τέλους στις παράνομες γεωτρήσεις, κλείνοντας τα αυτιά στις εκκλήσεις και στις προειδοποιήσεις και τις κυρώσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γεωτρύπανο «Φατίχ» ξεκίνησε ήδη γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, ενώ το «Γιαβούζ», αναμένεται να ξεκινήσει έρευνες σε περιοχή που αδειοδοτήθηκε παράνομα από το ψευδοκράτος.

Ο στόχος της εισβολής της Τουρκίας στη θαλάσσια κυρίαρχη ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρος. Η Άγκυρα επιδιώκει να αποκτήσει τον πρώτο λόγο και κεντρικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής.

Τα όσα μήνυσε ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου μετά την ψήφιση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας αναμφίβολα το επιβεβαιώνουν. Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε στις αρχές της εβδομάδας ότι η μοναδική οδός αποκλιμάκωσης της έντασης είναι η αποδοχή της πρότασης που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης των υδρογονανθράκων. Αναφορά, η οποία φανερώνει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ενήργησε κατόπιν εντολών της Άγκυρας γεγονός που με τη σειρά του δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την προοπτική έναρξης νέων εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

«Εμείς εξακολουθούμε να εργαζόμαστε προς την έναρξη διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, η Αυστραλία και ο ΟΗΕ μπορούν να ωθήσουν τον Ερντογάν, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα» επέμεινε ο κ. Φωτίου.

Ως αρμόδιος ανθρωπιστικών υποθέσεων ο Επίτροπος Προεδρίας έγειρε και ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο πιστεύει ότι η Αυστραλία είναι σε θέση να βοηθήσει την Κύπρο, αυτό του εντοπισμού των αγνοουμένων. «Δεν είναι πολιτικό αυτό το θέμα, είναι καθαρά ανθρωπιστικό» είπε.

«Τα τελευταία χρόνια που είναι υπεύθυνος για αυτά τα ζητήματα, ζω από κοντά τον πόνο των συγγενών. Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να τους καταλάβει εάν δεν τον αγγίζει αυτό το θέμα. Οι μανάδες και οι πατεράδες πεθαίνουν χωρίς να έχουν την ευκαιρία κάνουν την κηδεία των γιων τους και των αγαπημένων τους και μετά από 45 χρόνια το 50% των εξαφανισμένων μας συνεχίζει να αγνοείται. Δυστυχώς η Τουρκία δεν συνεργάζεται ούτε σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Έχουν τις πληροφορίες, στα αρχεία τους υπάρχουν οι τοποθεσίες των μαζικών τάφων. Δεν μας τις δίνουν. Έχουν επίσης πληροφορίες για το πού, κατά τη διάρκεια του 1990-92 μετέφεραν τα οστά των αγνοουμένων μας. Γι’ αυτό εμείς στους αρχικούς μαζικούς τάφους βρίσκουμε τώρα ένα ή δύο οστά για να δώσουμε στους συγγενείς. Όπως είπα τον περασμένο μήνα, έχουμε δώσει σε μητέρα να θάψει ένα δόντι. Ένα δόντι. Αυτή είναι η τραγωδία των αγνοουμένων και παρακαλώ πρέπει να εργαστείτε σε αυτή τη χώρα και γι’ αυτό το θέμα με την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα της Αυστραλίας να ασκήσουν πιέσεις στον ΥπΕξ της Τουρκίας. Να σταματήσει αυτή η κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τέλος ο κ. Φωτίου δεσμεύτηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της να βοηθήσει την ομογένεια της Αυστραλίας στον αγώνα της για άσκηση επιρροής στην Καμπέρα. «Η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κυπριακή διασπορά στην Αυστραλία είναι άριστη. Θα συναντηθώ με όλες της ΣΕΚΑ και κορυφαίες Κυπριακές Κοινότητες στην Αυστραλία και θα αποστείλουμε σύντομα μία αναλυτική έκθεση των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενημερώνοντας με κάθε λεπτομέρεια την διασπορά μας» κατέληξε.

Ο Επίτροπος της Προεδρίας συνοδευόμενος από την ύπατη αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρθα Μαυρομάτη αναμενόταν χθες Τετάρτη να παραστεί σε εκδηλώσεις μνήμης στη Νότια Αυστραλία. Στην συνέχεια (Παρασκευή 19 Ιουλίου) θα μεταβεί στο Μπρίσμπαν και την Κυριακή θα βρίσκεται στο Σίδνεϊ για τις εκδηλώσεις μνήμης που θα λάβουν χώρα εκεί.