Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τα κυπριακά κάλαντα άκουσε από τη χορωδία της Αμπετείου Σχολής Καΐρου ο Πρέσβης Ό. Μαυρομάτης, ΚΥΠΕ Νίκος Κάτσικας - Αίγυπτος/ΚΑΙΡΟ 20/12/2019


Για πρώτη φορά ακούστηκαν τα κυπριακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην Κυπριακή Πρεσβεία στο Κάιρο, από τη χορωδία του Γυμνασίου της ιστορικής Αμπετείου Σχολής Καΐρου.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε για την επίσκεψη, για τα κυπριακά κάλαντα και προπάντων για τη χαρά που τους έδωσαν οι Αιγυπτιώτες μαθητές (ανάμεσά τους και Κύπριοι υπήκοοι) για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και να θυμηθούν τις Άγιες Ημέρες των Χριστουγέννων, εξέφρασε εγκάρδια ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο Όμηρος Μαυρομάτης, υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία στο χώρο της Πρεσβείας, στο Ζαμάλεκ του Καΐρου.

«Σας ευχαριστούμε που μας μεταφέρετε το μήνυμα των Χριστουγέννων», είπε προς τους μαθητές ο κ. Μαυρομάτης, παρουσία της συζύγου του, του Συμβούλου της Πρεσβείας Ανδρέα Καζαντέ, της Προξένου Κωνσταντίνας Κωνσταντινίδου και όλου του προσωπικού της Πρεσβείας.

Ήταν η πρώτη φορά που η χορωδία της Αμπετείου Σχολής επισκέφθηκε την κυπριακή Πρεσβεία και έψαλλε τα κάλαντα.

Οπως τόνισε η Διευθύντρια της Σχολής Σωτηρία Μπέτα, ευχαριστώντας θερμά τον Πρέσβη κ. Μαυρομάτη για την υποδοχή, αυτό ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει το σχολείο και οι μαθητές του για την μεγάλη στήριξη της οποίας τυγχάνει συνεχώς η Αμπέτειος από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία χρόνια, με τη στήριξη της κυπριακής Κυβέρνησης, και με πρωτοβουλία του Επιτρόπου Προεδρίας για θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου αλλά και τη στήριξη άλλων φορέων της Κύπρου, μαθητές της Αμπετείου Σχολής επισκέπτονται κάθε άνοιξη την Κύπρο μετατρεπόμενοι στους καλύτερους «πρεσβευτές» της Κύπρου στην Αίγυπτο.

Ο κ. Μαυρομάτης υποσχέθηκε ότι θα είναι, τόσο ο ίδιος όσο και η κυπριακή πολιτεία, πάντα στο πλευρό των Αιγυπτιωτών μαθητών της Αμπετείου Σχολής και όλης της νεολαίας της ομογένειας της Αιγύπτου, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί και το μήνυμα που δίνουν οι τρεις αρμόδιοι Υπουργοί για θέματα Διασποράς, Κύπρου, Αιγύπτου, από κοινού με την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι τα κυπριακά κάλαντα, καθώς και τα ελληνικά κάλαντα που είπαν στον Κύπριο Πρέσβη, οι 15 Αιγυπτιώτες μαθητές με τη συνοδεία του σαξοφωνίστα συμμαθητή τους της Α΄ τάξης της Αμπετείου Σχολής, τα έψαλλαν αμέσως μετά και στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο, όπου τους υποδέχθηκε θερμά ο Έλληνας Πρέσβης Νίκος Γαριλίδης, ο οποίος είναι μάλιστα Αιγυπτιώτης, γεννημένος στο Πορτ Σαΐντ και Αμπετειανός και ο ίδιος, παρουσία της Συμβούλου της Πρεσβείας Ελίνας Κυριακοπούλου και όλου του προσωπικού της πρεσβείας.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε στους μαθητές της Αμπετείου Σχολής και ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Μητροπολίτης Νικόδημος, ο οποίος για πρώτη φορά στα 15 χρόνια που υπηρετεί την Αλεξανδρινή εκκλησία στο Κάιρο, είχε την χαρά να υποδεχτεί τους μαθητές της Αμπετείου Σχολής να του λένε τα κάλαντα, εκφράζοντας με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ τη χαρά του, που άκουσε ειδικά τα κυπριακά κάλαντα στη δεύτερη έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τονίζοντας τις ισχυρές και αδελφικές σχέσεις μεταξύ της Αλεξανδρινής Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Κύπρου, με δεδομένη την ύπαρξη της Εξαρχείας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Λευκωσία, υπό τον Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο.

Οι Αιγυπτιώτες μαθητές της Αμπετείου Σχολής επισκέφτηκαν και είπαν τα κάλαντα και στον Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο Αχιλλέα Μπική και τον Συντονιστή Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής Δημήτρη Γιαννικόπουλο.

Τα κάλαντα έψαλλαν στις διπλωματικές αρχές και οι μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου, που έγιναν επίσης θερμά δεκτοί με τους συνοδούς δασκάλους τους, μεταφέροντας το μήνυμα των επερχόμενων Χριστουγέννων και των Άγιων Ημερών.

(ΚΥΠΕ/ΝΚ/ΓΒΑ)