Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/03/2020


Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η διαμαρτυρία, υπό μορφή πικετοφορίας, υπέρ της Αμμοχώστου και της κατεχόμενης Κύπρου γενικά, την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020 έξω από την Βρετανική βουλή των Κοινοτήτων στο Parliament Square που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου ΜΒ με την συμμετοχή και υποστήριξη της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου ΜΒ Δρ Βασίλης Μαύρου είπε ότι :


Ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου ΜΒ δηλώνει την οργή του και την απέχθεια του αλλά και ταυτόχρονα τον μεγάλο του αναβρασμό στο ότι η Τουρκία μαζί με τα φερέφωνα τους στην κατεχόμενη Κύπρο, Κουντρέτ ¨Οζερσαϊ και Ερσίν Τατάρ, που σχεδίασαν και συνωμότησαν στο να βγει απόφαση, όπως ανοίξει η κλειστή περιοχή Αμμοχώστου κάτω από Τουρκο-Κυπριακή διοίκηση, να κατοικηθούν τα σπίτια και οι περιουσίες των Αμμοχωστιανών από Τούρκους ή ακόμη να δοθούν οι επιχειρήσεις, όπως τα ξενοδοχεία, και σε αλλοδαπούς που θα ήθελαν να επενδύσουν στις κλεμμένες περιουσίες μας.

Καταδικάζει αυτές τις ενέργειες που δεν συνάδουν με τις πρόνοιες του ΣΑ του ΟΗΕ, τις ΕΕ και άλλων οργανισμών, και δημιουργούν αντιπαράθεση και ένταση στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Αγνοώντας ταυτόχρονα τις Συμφωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Κυπριανού Ντεκτάς και τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, 550 (1984) και 789 (1992) που βασικά ζητούν από την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα κατοχής. Ότι η Αμμόχωστος πρέπει να δοθεί στα ΗΕ σαν πρώτο βήμα και ότι οι νόμιμοι κάτοικοι της θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Αποδοκιμάζει οποιαδήποτε σχέδια να κατοικηθεί οποιοδήποτε κομμάτι της Αμμοχώστου ενάντια στις αποφάσεις των ΗΕ αλλά και των συμφωνιών κορυφής των δύο κοινοτήτων. Και ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτές οι ενέργειες επιφέρουν κύριο πλήγμα στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και υπονομεύουν ταυτόχρονα την ειρηνική λύση του Κυπριακού βάση των αποφάσεων των ΗΕ.