Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας με τον Πρόεδρο και Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας, ΓΤΠ 10/06/2022


Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο και Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιρλανδίας στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Κύπρο, για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα Μέλη για τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ειδικά τα τελευταία χρόνια, στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αγνοουμένων. Αυτό, ανέφερε, οφείλεται αποκλειστικά στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί με ειλικρίνεια και να δώσει πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού για τις μετακινήσεις οστών και τους νέους τόπους ταφής.

Η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει και να υλοποιήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2001 και 2014, και είναι ενδεικτικό απαράδεκτης πολιτικής που ακολουθεί.

Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα καθ’ όλα ανθρωπιστικό θέμα και όχι πολιτικό, και οι οικογένειες των αγνοουμένων μας έχουν το δικαίωμα να πάρουν τις απαντήσεις που περιμένουν τόσα χρόνια.

Η Διεθνής Κοινότητα, συνέχισε ο Επίτροπος Προεδρίας, είναι σε θέση και μπορεί να αναλάβει ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και να πιέσει την Τουρκία για συμμόρφωση με τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας προς όφελος των δοκιμαζόμεων οικογενειών.

Ο Επίτροπος εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης και του ιδίου για τη μέχρι τώρα οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας στη ΔΕΑ και τη βοήθειά της, στις προσπάθειες για επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής του προβλήματος, καθώς και στο πλαίσιο της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ευελπιστώντας στη συνέχιση της εμβάθυνσης της.

Τέλος, ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Κοινοβουλίου για τις ενέργειες που γίνονται από τις δύο χώρες για συνεργασία σε θέματα Διασποράς, με στόχο την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης.

Ο Πρόεδρος του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ιρλανδίας, όσον αφορά τη στήριξη της χώρας τους στις προσπάθειες επίλυσης του ανθρωπιστικού θέματος των Αγνοουμένων στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου πέραν από την οικονομική στήριξη ανέφερε και την παροχή εκπαίδευσης από την Αστυνομία της Ιρλανδίας προς την ΔΕΑ για το θέμα των αγνοουμένων.

(ΡΜ/ΜΒ/ΕΧΡ)