Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας με τον Πρέσβη της Ελλάδας


Ο Επίτροπος Προεδρίας είχε σήμερα στο γραφείο του συνάντηση με τον Πρέσβη της Ελλάδας κ. Θεοχάρη Λαλάκο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της άριστης και ουσιαστικής συνεργασίας του Επιτρόπου Προεδρίας με την Πρεσβεία της Ελλάδας για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Ο Επίτροπος εξέφρασε τις ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη τόσο του ιδίου όσο και της Κυβέρνησης για τη διαχρονική στήριξη και βοήθεια της Ελλάδας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις συνέπειες της συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία μέρους της πατρίδας μας. Η στήριξη και βοήθεια της Ελλάδας, ανέφερε, ήταν και είναι καθοριστική, ιδιαίτερα σήμερα που η κατοχική δύναμη δημιουργεί νέες εντάσεις και προκλήσεις αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν με ιδιαίτερη έμφαση τα προβλήματα και οι δυσκολίες που προκύπτουν στην επίλυση της τραγωδίας των αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών, λόγω της αρνητικής στάσης της Τουρκίας και της έλλειψης συνεργασίας από μέρους της όπως και τρόποι συντονισμού των δυο χωρών σε διπλωματικό επίπεδο για την προώθηση του προβλήματος των αγνοουμένων σε διεθνή φόρα και κέντρα αποφάσεων.

Συζητήθηκαν επίσης τρόποι υπερπήδησης προβλημάτων λόγο της πανδημίας του Κορωνιού που συνέβαλαν στη στασιμότατα που παρατηρείται στην επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοούμενων μας.

Ο Επίτροπος επεσήμανε ότι παρά την ανθρωπιστική προσέγγιση που ακολουθείται από την πλευρά μας για επίλυση της ανθρωπιστικής πτυχής της τραγωδίας των αγνοουμένων, η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί μια αρνητική και απαράδεκτη στάση που εμποδίζει την επίτευξη προόδου για τερματισμό του πόνου και της αγωνίας που βιώνουν καθημερινά για σχεδόν μισό αιώνα χιλιάδες συνάνθρωποι μας σε Κύπρο και Ελλάδα. Όπως ανέφερε, παρά τις προσπάθειες και βούληση της δικής μας πλευράς τα σοβαρά προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην επίτευξη προόδου παραμένουν άλυτα λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, να παρατηρείται μια δραματική μείωση στον αριθμό εντοπισμού λειψάνων στις κατεχόμενες περιοχές και ως συνεπακόλουθο την μείωση του αριθμού των ταυτοποιήσεων με τη μέθοδο του DNA.

Τέλος συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της συνεργασίας των δυο χωρών για τον Απόδημο Ελληνισμό και τις δράσεις που πηγάζουν από το Μνημόνιο Συνεργασίας των δυο χωρών για θέματα Διασποράς ιδιαίτερα των Τριμερών Συνεργασιών με Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο.

17 Ιουνίου 2020