Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Στόχος είναι να διασφαλιστεί η δυναμική παρουσία του κυπριακού ελληνισμού στο εξωτερικό, διαμηνύει ο Φωτίου ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 04/07/2019


Κοινός στόχος είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του Κυπριακού Ελληνισμού στο εξωτερικό με νέες ενέργειες και δράσεις που θα βοηθήσουν καθοριστικά στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των αποδήμων μας, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου

Σε χαιρετισμό του σε συνάντηση του στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα με νέους απόδημους από διάφορες χώρες του κόσμου οι οποίοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα της ΝΕΠΟΜΑΚ, ο κ. Φωτίου είπε ότι στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, «πολύτιμο στήριγμα μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν πάντα οι όπου γης απόδημοι μας».

Αξιοποιώντας, ακριβώς, τις δυνατότητες της διασποράς μας, σε συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά και με την αξιοποίηση του σημαντικού επίσης ρόλου φιλικών χωρών της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Αρμενία, έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα στους τομείς ιδιαίτερα της προβολής και υποστήριξης των θέσεων μας μέσω των δράσεων οι οποίες περιλαμβάνονται στην εθνική στρατηγική για την Διασπορά μας, είπε.

Ένας τομέας στον οποίο επιδείξαμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, συνέχισε, «είναι και αυτός της ενδυνάμωσης της σχέσης Πατρίδας και Διασποράς, ειδικά για τους νέους απόδημους μας που διψούν να κατοχυρώσουν την εθνική τους ταυτότητα συμμετέχοντας σε προγράμματα που αφορούν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας».

Τους σκοπούς αυτούς, σημείωσε, εξυπηρετεί και το τρέχον πρόγραμμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Νέων Αποδήμων, της ΝΕΟΠΟΜΑΚ, με τη συμμετοχή 45 τόσων νέων του απόδημου Κυπριακού Ελληνισμού από χώρες όλων των ηπείρων.

Το «NEOPOMAK Discover Cyprus Program», ανέφερε ο Επίτροπος, είναι μια μοναδική εμπειρία, στην οποία οι νέοι Κύπριοι έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την πατρίδα τους και να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για την ελληνική γλώσσα, τον κυπριακό πολιτισμό και την κληρονομιά. Είναι επίσης ένας φανταστικός τρόπος να συναντηθούν και να οικοδομηθούν δια βίου φιλίες με άλλους νέους Κύπριους από όλο τον κόσμο.

Κοινός στόχος μας, είπε, «είναι να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του Κυπριακού Ελληνισμού στο εξωτερικό με νέες ενέργειες και δράσεις που θα βοηθήσουν καθοριστικά στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των αποδήμων μας, τόσο στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών όπου ζουν και δραστηριοποιούνται, όσο και στην προώθηση του εθνικού μας θέματος».
Χαρακτήρισε τους απόδημους ως «τους καλύτερους των πρέσβεων μας παντού όπου η πατρίδα μας μάχεται για στήριξη και ενίσχυση των θέσεων της, όπως υπερήφανοι είμαστε και για τα επιτεύγματα τους στις χώρες διαμονής τους».
Για το Κυπριακό, ο κ. Φωτίου είπε ότι στηρίζουμε μια λύση που «να επανενώνει τη χώρα μας και να τερματίζει την κατοχή, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων Κυπρίων, χωρίς εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα άλλων χωρών, και χωρίς γενικά τις οποιεσδήποτε ξένες εξαρτήσεις».

Η επιδίωξη μας είναι να εξασφαλίσουμε μια λύση διαρκή και βιώσιμη, προς το συμφέρον όλων ανεξαίρετα των νομίμων κατοίκων του νησιού μας. Μια λύση, ακριβώς, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος είπε ότι στο παρόν διάστημα αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη, και ειδικά από το Γενικό Γραμματέα τους, ως θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου, να υποδείξει στην Τουρκία πως θα πρέπει να θέσει τέρμα στις προκλήσεις της και να υποβοηθήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σαφή τη βούληση της υπέρ της αίσιας έκβασης τους.
(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΧΡ)