Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Διαδυκτιακή Συνάντηση της Κυπριακής Ιατρικής Εταιρείας ΗΒ και Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπριων ΗΒ με τον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη.


Η Κυπριακή Ιατρική Εταιρεία ΗΒ (Cyprus Medical Society UK- CMS UK), υπό την αιγίδα της Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ (National Federation of Cypriots in the UK), οργάνωσαν μια διαδυκτιακή συνάντηση με τον διεθνούς φήμης Καθηγητή Eμβρυακής Ιατρικής του King’s College του Λονδίνου Κύπρο Νικολαΐδη την Κυριακή 10 Ιανουαρίου. Στην συνάντηση παρεβρέθηκαν οι πρόεδροι της CMS UK Δρ Νικόλας Γαλάζης και Δρ Σάββας Χατζηφιλίππου, ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων ΗΒ κ. Χρίστος Καραολής, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο ΗΒ κ. Ανδρέας Κακουρής και ο Επίτροπος Προεδρίας για θέματα αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσω των διαδικτυακών πλατφόρμων Zoom και Youtube.

Ο Κύπρος Νικολαΐδης οποίος πρόσφατα πρωταγωνίστησε την σείρα The Surgeon’s Cut του Netflix γεννήθηκε στην Πάφο το 1953. Σπούδασε Ιατρική στο King's College του Λονδίνου και αργότερα, έγινε διευθυντής του Harris Birthright Research Centre for Fetal Medicine, της πρώτης μονάδας Εμβρυϊκής Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκεί δημιούργησε ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εμβρυϊκής Ιατρικής, με αποτέλεσμα το King's College Hospital να γίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό κέντρο Εμβρυϊκής Ιατρικής με χιλιάδες γιατρούς-επισκέπτες παγκοσμίως. Πρόσφατα εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής στις ΗΠΑ, μία από τις υψηλότερες τιμές στον τομέα της υγείας και της ιατρικής.

Η συνάντηση ξεκίνησε με μήνυμα του κ. Φωτίου οποίος εξήρε το διαχρονικό έργο του Καθηγητή Νικολαΐδη τόσο στην επιστήμη αλλά και στην κοινωσία. Ο κ Φωτίου ανακοίνωσε ότι με απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη η Κυπριάκη Δημοκρατία θα απονείμει την ανώτατη τιμητική διάκριση στον Καθηγητή Νικολαΐδη, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’.

Ο Καθηγητής Νικολαΐδης ρωτήθηκε για τις διάφορες ανακαλύψεις που έχει καταφέρει τις τελευταίες δεκαετίες καταστώντας τον «Πατέρα της Εμβρυακής Ιατρικής». Συζητήθηκαν τα διλλήματα και οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας γιατρός στην καθημερινότητα του και έδωσε χρήσιμες συμβουλές προς τους νεότερους γιατρούς. Ρωτήθηκε επίσης για τα εθνικά μας θεματα και την συνεχή προκλητικότητα της Τουρκίας προς την Κύπρο. Τέλος, αποκάλυψε τα σχέδια και τις σκέψεις του για το 2021. Η CMS UK ανακήρηξε τον Καθηγητή Νικολαΐδη ως Προστάτη του συλλόγου ως ένδειξη θαυμασμού και πηγή έμπνευσης προς όλους τους Κυπρίους γιατρούς στο ΗΒ και όχι μόνο.

Η διαδυκτιακή αυτή συνάντηση έκλεισε με μήνυμα του Υπάτου Αρμοστή της Κύπρου στο ΗΒ κ. Ανδρέα Κακουρή. Η συνάντηση παρακολουθήθηκε από χιλιάδες χρήστες από όλο τον κόσμο και είναι διαθέσιμη στο YouTube: http://cypriotfederation.org.uk/professornicolaides