Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Οι τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις δηλητηρίασαν το κλίμα, είπε ο Φωτίου σε πορεία στη Μελβούρνη ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/07/2019


Οι παράνομες γεωτρήσεις και οι άλλες ενέργειες της στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου δηλητηρίασαν έντονα και το όλο κλίμα των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, σε βαθμό, μάλιστα, ώστε να επιβάλλονται, με επείγοντα χαρακτήρα, κινήσεις για απεμπλοκή από το αδιέξοδο, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε ομιλία του σε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για τις μαύρες επετείους στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Ο κ. Φωτίου είπε πως δυστυχώς η Τουρκία απειλεί και με περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, ενεργώντας δήθεν εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων και παραφράζοντας κατά το δοκούν το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Και ως να μην έφθαναν όλα αυτά, σε μια έκδηλη άλλη προσπάθεια εφαρμογής ενός σχεδίου «βήτα» από τουρκικής πλευράς, εξαγγέλθηκαν από αυτήν διαδικασίες και για επανεγκατάσταση της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου υπό καθεστώς τουρκικής κατοχής, επεσήμανε.

"Είναι, ασφαλώς, μια ακόμη προκλητική ενέργεια που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από το Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας, γιατί πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση, αρχικά, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979, όπως και για παραβίαση, ακολούθως, όλων των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ από το 1977 μέχρι το 1992 που προβλέπουν επιστροφή των νομίμων κατοίκων στην πόλη τους υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών", είπε ο κ. Φωτίου.

Σημείωσε πως "από δικής μας πλευράς, έχουμε διακηρύξει, όπως τονίζεται και σε πρόσφατη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κύριο Γκουτέρες, την ετοιμότητα μας να συμβάλουμε στη νέα προσπάθεια επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, από το σημείο που σταμάτησαν κατά τη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα και στη βάση του πλαισίου των παραμέτρων που καθόρισε ο κύριος Γκουτέρες".

"Καταδεικνύοντας την καλή θέληση που τον διακρίνει, και με σκοπό να διευκολύνει την όλη προσπάθεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε και στην κατάθεση μας σειράς ιδεών τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας. Και αντί η Τουρκία να συναινέσει στις προσπάθειες, αντέδρασε προκλητικά με τις επιθετικές κινήσεις της στην περιοχή, καθώς και με μια μεγάλη σειρά προκλητικών επίσης δηλώσεων που κάθε άλλο παρά υποβοηθούσαν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα", επεσήμανε.

Σημείωσε πως "στο πλαίσιο της έντονης διπλωματικής προσπάθειας που ανέλαβε η Κυπριακή κυβέρνηση για καταγγελία των τουρκικών προθέσεων και ενεργειών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκθέτοντας την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. Πολλές, εξάλλου, παρόμοιες κινήσεις έγιναν και με επαφές με ξένες κυβερνήσεις ενώ έντονα καταδικαστική για τις προκλήσεις ειδικά στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη ήταν η στάση των 28 ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

"Και ενώ αναμένουμε την αντίδραση του Γενικού Γραμματέα, ως θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών που πρεσβεύουν τα Ηνωμένα Έθνη, είναι δεδομένη η αποφασιστικότητα μας να συμβάλουμε υπεύθυνα και με σύνεση στη διαδικασία για επίτευξη μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος η οποία να είναι προς το πραγματικό συμφέρον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, και όχι προς το συμφέρον οποιασδήποτε άλλης χώρας, πόσο μάλλον της Τουρκίας που επιδιώκει να θέσει ολόκληρη την Κύπρο υπό τον έλεγχο της, όπως και όλη την γύρω περιοχή", ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Υπογράμμισε πως "ο δικός μας στόχος είναι μια λύση η οποία θα ακυρώνει τα κατοχικά δεδομένα, να ανατρέπει τη διαίρεση και να επιτρέπει στους Κυπρίους πολίτες, να συμβιώσουν σε μια κοινή ευημερούσα πατρίδα, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας. Λύση που να δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος μέσα από τη διαφύλαξη της λειτουργικότητας, της βιωσιμότητας και σταθερότητας, χωρίς βέβαια στρατούς κατοχής και συρματοπλέγματα. Χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα".

"Οι προοπτικές γι’ αυτό υπάρχουν και είναι πολύ μεγάλες. Η ανακάλυψη και η επικείμενη εκμετάλλευση των ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, μαζί με τις συνεχιζόμενες άλλες έρευνες από εταιρείες κολοσσούς που συνδέονται με ισχυρά κράτη και κυβερνήσεις, έχουν ενισχύσει σημαντικά τις ελπίδες μας για την είσοδο στη νέα εποχή και την πραγμάτωση του οράματος μας να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου", σημείωσε.

Εξέφρασε ευγνωμοσύνη στην ομογένεια "για την ανεκτίμητη συμβολή σας στη στήριξη με κάθε τρόπο της ιδιαίτερης μας πατρίδας, αλλά και υπερήφανοι για την εκτίμηση που απολαμβάνετε σε αυτή τη μεγάλη χώρα για τη συμβολή σας στις προσπάθειες για την πρόοδο και την ανάπτυξη της".