Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τη στρατηγική συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας συζήτησε ο Φωτίου με Ελληνοαμερικανικές και αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις από τις ΗΠΑ, ΚΥΠΕ 27-04-2022 


Τους διαχρονικούς δεσμούς Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, τη στενή συνεργασία τους σε τομείς στρατηγικής σημασίας, καθώς και τον ρόλο των οργανώσεων διασποράς των τριών χωρών στις ΗΠΑ ανέδειξε η σημερινή επίσκεψη ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων στην Κύπρο, όπου συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου. Σε επιλεκτική ανοχή από διεθνή κοινότητα σε ζητήματα αρχών, αναφέρθηκε η Πρόεδρος Βουλής υποδεχόμενη Ελληνο-Εβραϊκή αποστολή.

Τους διαχρονικούς δεσμούς Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, τη στενή συνεργασία τους σε τομείς στρατηγικής σημασίας, καθώς και τον ρόλο των οργανώσεων διασποράς των τριών χωρών στις ΗΠΑ ανέδειξε η σημερινή επίσκεψη ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων στην Κύπρο, όπου συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, υποδέχθηκε την αποστολή εκπροσώπων των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων AHEPA, AHI, καθώς και από τις αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις B’nai B’rith και Conference of Presidents of American Jewish Organizations, οι οποίοι βρίσκονται σε αποστολή συναντήσεων με αξιωματούχους και φορείς στις χώρες της τριμερούς συνεργασίας, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Η επίσκεψη της αποστολής πραγματοποιήθηκε μετά από κενό δύο ετών, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, και περιλάμβανε συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, καθώς και επίσκεψη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στο Μνημείο Φιλίας Κύπρου – Ισραήλ, Στρατόπεδο «Βασίλειου Καποτά», στον χώρο του πρώην BMH.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Επίτροπος Προεδρίας έκανε λόγο για μία παραγωγική και ενδιαφέρουσα συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε όσα συζητήθηκαν για τον καθοριστικό ρόλο της διασποράς των τριών χωρών στην προώθηση των εθνικών θεμάτων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων. «Μάς ενώνουν ιστορικοί δεσμοί, κοινές αξίες και παραδόσεις, όπως και κοινοί στόχοι και επιδιώξεις όσον αφορά τη μελλοντική μας πορεία», είπε ο κ. Φωτίου.

Εξήγησε πως η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ σε θέματα Διασποράς συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των τριών χωρών, η οποία «στόχο έχει την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», όπως είπε. «Τεράστια είναι, επίσης, η συμβολή των οργανώσεων αυτών στην περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των στρατηγικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε. Είπε ακόμα ότι συζητήθηκαν δράσεις και πρωτοβουλίες, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, ώστε να αναδειχθεί η ιστορία και ο πολιτισμός των τριών χωρών.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε τις οργανώσεις της διασποράς για τη στήριξή τους προς την Κύπρο και τις προσπάθειες τους για την επίλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων. «Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επαναβεβαιώσω πως η Κύπρος τάσσεται με τον πιο έντονο τρόπο κατά οποιωνδήποτε ενεργειών ή ρητορικής αντισημιτισμού απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχεται», κατέληξε.

Από πλευράς του ο Jimmy Kokotas, Πρόεδρος της οργάνωσης AHEPA, ανέφερε ότι μετά την Κύπρο, η αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Ελλάδα, με σκοπό να ενισχύσει το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. «Θέλουμε να εξτάσουμε τι έχει αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια και τι ευκαιρίες υπάρχουν για τη συμμετοχή περισσότερων μερών στη συνεργασία. Υπάρχουν θέσεις για πολλές χώρες και καλωσορίζουμε όσους έρχονται κομίζοντας φιλία, σεβασμό και αμοιβαία συνεργασία για κοινούς στόχους, όπως η ειρήνη, το κοινό συμφέρον, η δημοκρατία», δήλωσε.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρέπει να εξεταστούν οι εξελίξεις στην ενέργεια, τη γεωργία και τη συνεργασία των τριών χωρών «για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους και της κοινωνίας συνολικά».

Η Dianne Lob, Επικεφαλής του Συνεδρίου των Προέδρων Μείζονων Αμερικανο-Εβραϊκών Οργανώσεων, δήλωσε ότι «η τριμερής συνεργασία είναι κρίσιμη για τη στήριξη της δημοκρατίας στην περιοχή, μία δύναμη σταθερότητας. «Σκοπός είναι να συμβάλουμε στην οικονομική συνεργασία, στη συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας και ευρύτερη συνεργασία μεταξύ τους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρόθεση των οργανώσεων της διασποράς είναι να τη στηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο.
Ο Daniel Mariaschin, CEO της οργάνωσης B’nai B’rith, ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών «είναι φυσικές, γιατί για περισσότερα από 150 χρόνια οι εβραϊκές και ελληνικές κοινότητες συνυπάρχουν στις ΗΠΑ σε πολλές πόλεις». Επιβεβαίωσε, δε, την πρόθεση των οργανώσεων να ενισχύσουν τη συνεργασία των χωρών στον στρατηγικό τομέα, καθώς και σε τομείς όπως ο οικονομικός και ο τουρισμός.

Ο Nick Larigagis, Πρόεδρος του American Hellenic Institute (AHI), το οποίο ιδρύθηκε με αφορμή την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και από τότε επιχειρεί παρεμβάσεις σε πολιτικούς παράγοντες στην Ουάσιγκτον για την αποκατάσταση της ελευθερίας και της ειρήνης στο νησί, στο πλαίσιο των της ΕΕ, όπως είπε. «Είναι εξαιρετικά σημαντικός ο στρατηγικός ρόλος των τριών χωρών, όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για την ίδια την περιοχή, για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας και για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων», σημείωσε, αναφέροντας ότι «οι τρεις χώρες είναι προσανατολισμένες στη Δύση, στις αρχές και στην δημοκρατία και παρέχουν ένα μέτωπο σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή».

Επίσκεψη στο Μνημείο Φιλίας Κύπρου – Ισραήλ στον χώρο του πρώην BMH

Κατά την επίσκεψη της αποστολής στο Μνημείο Φιλίας Κύπρου – Ισραήλ στον χώρο του πρώην BMH, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Φωτίου, εκπρόσωποι των οργανώσεων διασποράς, καθώς και ο Χριστάκης Παπαβασιλείου, Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συνδέσμου Κύπρου – Ισραήλ, του οποίου ο πατέρας, Πρόδρομος Παπαβασιλείου, είχε συνδεθεί στενά με τη δράση και τη ζωή των Εβραίων επιζώντων του ολοκαυτώματος, που βρέθηκαν σε στρατόπεδα της βρετανικής κυβέρνησης στην Κύπρο κατά την περίοδο 1946 – 49.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Φωτίου τόνισε ότι ο χώρος του μνημείου έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, τόσο για τους Εβραίος, όσο και για τους Κύπριους. «Αποτίουμε ταπεινό φόρο τιμής στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, με αφορμή την 73η επέτειο από το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης Εβραίων στην Κύπρο», είπε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι κατά τις δοκιμασίες του, ο εβραϊκός λαός είχε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των Κυπρίων.

Ανέφερε, ακόμα, ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο λαών ξεκινάει από την αρχαιότητα, για να εξελιχθεί σήμερα σε μία «δυναμική σχέση μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, με στρατηγική συνεργασία». Τόνισε ότι τα οφέλη της σχέσης αυτής εντοπίζονται και στη νεολαία, και στην επιχειρηματικότητα, και στην παιδεία και τον πολιτισμό, όπως επίσης και στις οργανώσεις διασποράς. «Είναι πέρα από εμφανές ότι οι λαοί της Κύπρου και του Ισραήλ μοιράζονται τις ίδιες δημοκρατικές αξίες, οικογενειακές και κοινωνικές αξίες, όπως και παρόμοια πολιτισμικά χαρακτηριστικά», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, τόνισε ότι η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ελλάδα αποτελούν «προβλέψιμους και φερέγγυους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή», ενώ η γεωγραφική εγγύτητα τις φέρνει στην ίδια θέση «απέναντι σε κοινές προκλήσεις, όπως διαρκείς προκλήσεις από γειτονικές χώρες, τον κίνδυνο της τρομοκρατίας, τον αντισημιτισμό και τον βίαιο φονταμενταλισμό».

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Jimmy Kokotas ανέφερε ότι στον χώρο του βρετανικού στρατιωτικού νοσοκομείου (BMH) γεννήθηκαν κατά την περίοδο του 1946-49 2.200 Εβραιόπουλα και ότι σε αυτά, στους γονείς τους και στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος που έμειναν στα βρετανικά στρατόπεδα της Κύπρου κατά την περίοδο αυτή, οι Κύπριοι πρόσφεραν αλληλεγγύη, στήριξη και παρηγοριά, ενισχύοντας τους δεσμούς των δύο λαών.

«Οι επιζώντες που βίωσαν ένα ανείπωτο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, βρήκαν ελπίδα για να συνεχίσουν, χάριν στην ανθρωπιά και τη συμπόνοια του λαού της Κύπρου», τόνισε και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό τον λόγο το μνημείο συνιστά σύμβολο της φιλίας των δύο λαών, η οποία, όπως είπα, έχει ανθίσει μέσα στα χρόνια. «Στεκόμαστε μαζί με την εβραϊκή κοινότητα ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού, μίσους και διακρίσεων», είπε ο κ. Kokotas, εξηγώντας ότι η καταπολέμηση του μίσους ήταν από τις αρχικές επιδιώξεις της οργάνωσης AHEPA.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «η Κύπρος και το Ισραήλ είναι φωτεινοί φάροι, που μοιράζονται τα ίδια ιδανικά, που είναι απαραίτητα για την ειρήνη και τη σταθερότητα, σε ένα ευμετάβλητο μέρος του κόσμου» και ευχήθηκε ότι στο μέλλον τα παιδιά μας δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν το μίσος που είδαν οι προηγούμενες γενιές, χάριν στην αξιοποίηση της παιδείας, του διαλόγου και της ενότητας.

Ο Daniel Mariaschin της οργάνωσης B’nai B’rith, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι τα στρατόπεδα της αγγλικής διοίκησης στην Κύπρο δεν ήταν και το πιο ευχάριστο περιβάλλον για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που μόλις είχαν διαφύγει μίας τεράστιας καταστροφής, όμως την περίοδο εκείνη πολλοί Κύπριοι τους συμπαραστάθηκαν, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι αρκετούς τους βοήθησαν να αποδράσουν, προκειμένου να φτάσουν στην Παλαιστίνη, όπου επρόκειτο να ιδρυθεί το κράτος του Ισραήλ. «Στους Κύπριους, αυτοί οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος είδα την πρώτη αχτίδα ελπίδας μετά το 1939, γι’ αυτό και είμαστε ευγνώμονες στους Κύπριους, που σε μία δύσκολη ιστορική στιγμή, βρέθηκαν στο πλευρό του εβραϊκού λαού», κατέληξε.

Αυτή την σε πολλούς άγνωστη πτυχή της ιστορίας της Κύπρου επί αποκιοκρατίας ανέδειξε συνοπτικά στον χαιρετισμό του ο Χριστάκης Παπαβασιλείου, αναφερόμενος σε αναμνήσεις από τη δράση του πατέρα του, Πρόδρομου Παπαβασιλείου, που βρέθηκε στο πλευρό των Εβραίων που κρατούνταν στα αγγλικά στρατόπεδα για 30 μήνες, από το 1946 μέχρι το 1949.

Όπως είπε ο κ. Παπαβασιλειου, ο πατέρας του ως νεαρός ιδεαλιστής και ενεργό μέλος του εργατικού κινήματος στην Κύπρο την περίοδο εκείνη, θεώρησε παράδοξο το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία, που είχε πολεμήσει ενάντια στο ναζισμό κατά τον Β’ Παγκόσμιο, δημιούργησε στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος στην Κύπρο, απαγορεύοντάς τους να μετακινηθούν προς την Παλαιστίνη, προκειμένου η Αγγλία να διασφαλίσει τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα, όπως είπε ο κ. Παπαβασιλείου.

Γι΄ αυτό και όταν οι Εβραίοι άρχισαν να οργανώνουν την καθημερινότητά τους στα στρατόπεδα, ο ίδιος ήταν ανάμεσα στους Κύπριους που έσπευσαν να βοηθήσουν. Μάλιστα, όπως είπε, κάποιες από τις δράσεις στις οποίες συνέδραμαν οι Κύπριοι τους Εβραίους, θεωρούνταν παράνομες από την αγγλική διοίκηση του νησιού. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι τον Φεβρουάριο του 1949, όταν έκλεισαν τα στρατόπεδα, ένας από τους Βρετανούς αξιωματούχους παρατήρησε ότι 1600 άτομα που είχαν φτάσει στα στρατόπεδα, δεν υπήρχαν κατά την αναχώρησή τους από αυτά. Αν και δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές για τις αποδράσεις, ο κ. Παπαβασιλείου είπε ότι τα τούνελ κάτω από τα συρματοπλέγματα των στρατοπέδων και οι μνήμες των ντόπιων που βοήθησαν, μαρτυρούν ότι αρκετοί απέδρασαν.

(ΚΥΠΕ/ΕΓ/ΓΒΑ)