Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Θέματα που αφορούν στον απόδημο Ελληνισμός, συζήτησαν Επ. Προεδρίας και Πατριάρχης Αλεξάνδρειας, ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 13/11/2019


Θέματα της αρμοδιότητας του Επιτρόπου όσον αφορά τον απόδημο Ελληνισμό σε χώρες της Αφρικής, καθώς επίσης και την εμπλοκή της Εκκλησίας στην προσπάθεια που γίνεται, για να κρατηθεί ο απόδημος Ελληνισμός στις ρίζες, στην ιστορία και στον πολιτισμό του, συζητήθηκαν σήμερα κατά τη συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Θεόδωρο ΙΙ.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση συζήτησαν, επίσης, το μεγάλο έργο που υλοποιεί ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Αφρικής στο Γέρι και ο Επίτροπος ενημέρωσε τον Πατριάρχη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ποσό €200,000 για στήριξη αυτού του έργου από πλευράς Κυβέρνησης.

Όπως αναφέρθηκε πρόκειται για ένα μεγάλο πολιτιστικό κέντρο που δημιουργείται στο Γέρι και θα βοηθήσει τις χιλιάδες επαναπατρισθέντες Κύπριους από την Αφρική.


Τέλος, έγινε αναφορά για την τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου για θέματα διασποράς και αποφασίστηκε η συνεργασία και εμπλοκή του Πατριάρχη σε κοινές εκδηλώσεις που θα γίνουν από τις διασπορές των τριών χωρών.


Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για τη συμβολή και τη στήριξή της στο πολυεπίπεδο έργο και των στόχων του Πατριαρχείου.