Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε συνάντηση με νέους απόδημους – συμμετέχοντες στο "NEPOMAK, Discover Cyprus Programme


Είμαι πολύ ευτυχής που σας καλωσορίζω και φέτος στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο, μάλιστα, που συμβολίζει τόσα πολλά για όλους μας. Περισσότερο, τον μακρό και δύσκολο αγώνα του λαού μας για την ανεξαρτησία και την ελευθερία του, όπως και για την προάσπιση της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Ακόμη, αυτός ο χώρος εκπέμπει το μήνυμα της αποφασιστικότητας μας για προάσπιση των δικαίων του λαού μας τα οποία στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, όπως και στο περιεχόμενο των άλλων διεθνών συμβάσεων και τις ετυμηγορίες των Διεθνών Δικαστηρίων.

Σε αυτό όλο το νομικό οικοδόμημα στηρίζουμε τον αγώνα μας για την επίτευξη μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία να επανενώνει τη χώρα μας και να τερματίζει την κατοχή, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων Κυπρίων, χωρίς εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα άλλων χωρών, και χωρίς γενικά τις οποιεσδήποτε ξένες εξαρτήσεις.

Μεγάλο στήριγμα του αγώνα μας είναι η ιδιότητα της Κύπρου ως διεθνώς αναγνωριζόμενου κράτους μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ισότιμου και πλήρους μέλους της μεγάλης οικογένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε, ως κατάληξη των προσπαθειών μας, λιγότερα από όσα απολαμβάνει ένα άλλο ισότιμο και ελεύθερο κράτος. Η επιδίωξη μας είναι να εξασφαλίσουμε μια λύση διαρκή και βιώσιμη, προς το συμφέρον όλων ανεξαίρετα των νομίμων κατοίκων του νησιού μας. Μια λύση, ακριβώς, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Θεός προίκισε το νησί μας με πολλές ομορφιές αλλά και πλούτο που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος τη ευημερίας και της προκοπής όλων στο νησί μας. Αυτός είναι και ο λόγος που επανειλημμένα τονίζουμε ότι θέλουμε να οδηγήσουμε την Κύπρο σε μια άλλη εποχή, η οποία να δίνει προοπτική και ελπίδα και υπόσχεται περισσότερα σε όλους, μακριά από τις έχθρες, τις αντιπαλότητες και τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος.

Η δική μας καλή βούληση και εποικοδομητική στάση δεν είναι όμως αρκετή. Η στάση της Τουρκίας παραμένει αρνητική. Κατά το τελευταίο, μάλιστα, διάστημα, κατέστη και ιδιαίτερα προκλητική με τις παράνομες διεκδικήσεις της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, όπως και με την σχεδιαζόμενη επανεγκατάσταση της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων υπό στρατιωτική κατοχή.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση θα πρέπει άμεσα να τερματιστεί προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο και να διευκολυνθεί ο δρόμος για την έναρξη διαπραγματεύσεων, οι οποίες να διεξαχθούν σε ένα κλίμα που να μπορεί να υποβοηθήσει τη θετική έκβαση τους.

Στο παρόν διάστημα αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη, και ειδικά από το Γενικό Γραμματέα τους, ως θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου, να υποδείξει στην Τουρκία πως θα πρέπει να θέσει τέρμα στις προκλήσεις της και να υποβοηθήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σαφή τη βούληση της υπέρ της αίσιας έκβασης τους.

Σε αυτή μας την προσπάθεια, πολύτιμο στήριγμα μας ήταν, είναι και θα παραμείνουν πάντα οι όπου γης απόδημοι μας. Αξιοποιώντας, ακριβώς, τις δυνατότητες της διασποράς μας, σε συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά και με την αξιοποίηση του σημαντικού επίσης ρόλου φιλικών χωρών της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Αρμενία, έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα στους τομείς ιδιαίτερα της προβολής και υποστήριξης των θέσεων μας, μέσω των δράσεων οι οποίες περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική για την Διασπορά μας.

Ένας τομέας στον οποίο επιδείξαμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι και αυτός της ενδυνάμωσης της σχέσης πατρίδας και διασποράς, ειδικά για τους νέους αποδήμους μας που διψούν να κατοχυρώσουν την εθνική τους ταυτότητα συμμετέχοντας σε προγράμματα που αφορούν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας.

Τους σκοπούς αυτούς εξυπηρετεί και το τρέχον πρόγραμμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Νέων Αποδήμων, της ΝΕΟΠΟΜΑΚ, με τη συμμετοχή 45 τόσων νέων του απόδημου κυπριακού Ελληνισμού από χώρες όλων των ηπείρων.

Το «NEOPOMAK Discover Cyprus Program» είναι όντως μια μοναδική εμπειρία, στην οποία οι νέοι Κύπριοι έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν την πατρίδα τους και να βελτιώσουν τις γνώσεις τους για την ελληνική γλώσσα, τον κυπριακό πολιτισμό και την κληρονομιά. Είναι επίσης ένας φανταστικός τρόπος να συναντηθούν και να οικοδομηθούν διά βίου φιλίες με άλλους νέους Κύπριους από όλο τον κόσμο.

Κοινός στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της δυναμικής παρουσίας του Κυπριακού Ελληνισμού στο εξωτερικό με νέες ενέργειες και δράσεις που θα βοηθήσουν καθοριστικά στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των αποδήμων μας, τόσο στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών όπου ζουν και δραστηριοποιούνται, όσο και στην προώθηση του εθνικού μας θέματος.

Είμαστε ευγνώμονες και πάντα υπερήφανοι για τους αποδήμους μας. Είναι οι καλύτεροι των πρέσβεων μας παντού όπου η πατρίδα μας μάχεται για στήριξη και ενίσχυση των θέσεων της, όπως υπερήφανοι είμαστε και για τα επιτεύγματα τους στις χώρες διαμονής τους.

Σας εύχομαι καλή διαμονή και κάθε καλό για σας και τις οικογένειες σας.