Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Συζήτηση Κυπρίων ΗΒ με Υπουργό Εξωτερικών για τη στρατηγική οικονομικής διπλωματίας ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Γκαβός - Βρετανία/Λονδίνο 16/07/2019


Πραγματοποιήθηκε το πρωί, στις εγκαταστάσεις του Bloomberg, στο Λονδίνο, η πρώτη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης της Κυπριακής Διασποράς στο Ην. Βασίλειο για την Οικονομική Διπλωματία, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Στη συζήτηση που συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία, την Ύπατη Αρμοστεία, και το Υπουργείο Εξωτερικών προσκλήθηκαν και παρέστησαν διακεκριμένοι Κύπριοι του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρόκειται για επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν απαραίτητα στενή σχέση με την παροικία, αλλά διαπρέπουν στους τομείς τους και επιθυμούν να συμβάλουν στην προώθηση των συμφερόντων της πατρίδας τους, μέσω μίας συνολικής στρατηγικής προσέγγισης της οικονομικής διπλωματίας της Κύπρου στο Ην. Βασίλειο, αλλά και στην ανάπτυξη της παροικίας.

Η εκδήλωση υπαγόταν στο πλαίσιο της Στρατηγικής Οικονομικής Διπλωματίας του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών. Υπό τον κ. Χριστοδουλίδη η οικονομική διπλωματία έχει επισημανθεί ως ένας από τους κύριους πυλώνες της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής. Η θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης υπογραμμίζει τη σημασία του διπλωματικού δικτύου της Κύπρου, όπως και της διασποράς, ως στοιχείου που επιτρέπει την ανάπτυξη αυτής της πολιτικής.

Τα βασικά θέματα συζήτησης περιλάμβαναν τον προσδιορισμό μιας συνεκτικής ταυτότητας προβολής (‘brand’) της Κύπρου, την ποικιλοποίηση της κυπριακής οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των αναδυόμενων τομέων, την προσέλκυση και ενεργή δράση τρίτης και τέταρτης γενιάς Κυπρίων της διασποράς, καθώς και τη σημασία του εντοπισμού στρατηγικών ευκαιριών ενόψει του Brexit.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συναντώνται σε ετήσια βάση, ανάλογα με το πρόγραμμα του Υπουργού Εξωτερικών.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Χριστοδουλίδης περιέγραψε τους βασικούς πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου και το πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας. Όπως είπε, «η κυπριακή διασπορά έχει έναν κρίσιμο ρόλο να παίξει στην αναγνώριση προτεραιοτήτων για τη στρατηγική της οικονομικής διπλωματίας».

Ο Υπουργός χαιρέτισε επίσης την ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, δηλώνοντας έτοιμος να αναπτύξει τη διαδικασία αυτή.

Μιλώντας μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, Χρίστος Καραολής, σημείωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τον Υπουργό Εξωτερικών για το ότι βάζει τη διασπορά στην καρδιά της στρατηγικής Οικονομικής Διπλωματίας. Ως κυπριακή ομογένεια στο ΗΒ έχουμε διαπρέψει σε μια σειρά επαγγελμάτων και χαίρομαι που τόσα σπουδαία παραδείγματα επιτυχημένων Βρετανοκύπριων συμμετέχουν στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης. Η εξειδίκευσή τους, η γνώση τους και οι οπτικές τους είναι κρίσιμες καθώς σκεφτόμαστε πώς καλύτερα να αξιοποιήσουμε όλα τα ταλέντα της διασποράς μας προς όφελος της Κύπρου και της διασποράς».

Στη συζήτηση συμμετείχαν πέραν από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Ύπατο Αρμοστή Ευριπίδη Ευρυβιάδη και τον κ. Καραολή οι: λόρδος Άντριου Άδονις (πρώην υπουργός Μεταφορών), Πίτερ Χαραλάμπους (Επιτροπή Διορισμών στη νήσο Τζέρσεϊ), Κονσταντίν Κοτζιάς (Διευθυντής Bloomberg Ευρώπης), Νόελ Ιωσηφίδης (τέως Πρόεδρος Συνδέσμου Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων), Κύπρος Κυπριανού (Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Λιανικής Theo Paphitis), Μαρία Κυριακού (Πρόεδρος ITV International), Λούης Λοΐζου (πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Τραπεζιτών), Dame Τζάνετ Παρασκευά (πρόεδρος του Συμβουλίου Αδειοδοτημένων Δικηγόρων Μεταβιβάσεων), Φάνος Θεοφάνους (διευθυντικό στέλεχος στην Barclays – UK International Private Bank), Λόρνα Τιλμπιάν (πρόεδρος του Dowgate Capital), Τομ Τουμάζης (πρόεδρος τριών νεοφυών επιχειρήσεων: Tagsmart, Fusebox Games και TVbeat) και Σούλα Τσιούπρα-Λιούις (επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού The Telegraph Media Group).