Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τιμητική διάκριση στη Γαλλία για τη ζωγράφο Λία Βογιατζή, Φιλελεύθερος, 02/03/2022


Η Κύπρια Ζωγράφος Λία Βογιατζή έχει βραβευτεί με τον τιμητικό τίτλο Mention (Μετάλλιο τιμής, Τιμητικός Έπαινος) από την επιτροπή του Σαλονιού των Γάλλων Καλλιτεχνών για τη συμμετοχή της με το ζωγραφικό έργο «L’ecrivain» (παστέλ πάνω σε χαρτί).

Η Βογιατζή συγκαταλέχθηκε στο ιστορικό Salon de la Société des artistes Français στην έκθεση Art Capital που έλαβε χώρα στο επιβλητικό Grand Palais Ephémère φέτος στο Παρίσι από 15-20 Φεβρουαρίου,

Ιστορικά, τα τιμητικά αυτά βραβεία του Σαλονιού των Γάλλων Καλλιτεχνών, καθιερώθηκαν το 1793 και η πρώτη κριτική επιτροπή για την απονομή τους που διορίστηκε το 1849, απαρτιζόταν από 40 μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Ντελακρουά, Ενγκρ, Κορό, Ιζαμπέ κ.ά.

Ως θεσμός το Salon des Artistes Français λειτουργεί από το 1881 και κατάγεται ιστορικά από τον αρχαιότερο καλλιτεχνικό θεσμό του Γαλλικού κράτους, την Βασιλική Ακαδημία Ζωγραφικής και γλυπτικής, που δημιουργήθηκε το 1667 από τον Λουδοβίκο ΙΔ’.

Αρχικά, συμμετείχαν αποκλειστικά Γάλλοι καλλιτέχνες, αλλά μετά τη Γαλλική επανάσταση άρχισε να διευρύνεται και να δέχεται καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Ως εκ τούτου, η συμμετοχή και η βράβευση στο θεσμό αυτό αποτελεί εξαιρετική τιμή και αναγνώριση του έργου της Λίας Βογιατζή.