Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με την Πρέσβη της Γαλλίας, ΓΤΠ 01/02/2021


Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα συνάντηση, στο Γραφείο του, με τη νέα Πρέσβη της Γαλλίας κα Salina Grenet – Catalano.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που εμπίπτουν στους τομείς αρμοδιότητας του Επιτρόπου Προεδρίας. Ιδιαίτερη αναφορά από τον κ. Φωτίου  έγινε για το τραγικό πρόβλημα των αγνοουμένων τονίζοντας, για ακόμα μια φορά, ότι η Κυβέρνηση το χειρίζεται πρωτίστως ως ένα σοβαρό ανθρωπιστικό θέμα που πρέπει να επιλυθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση, αφού πρόκειται για μια τραγωδία που προκαλεί τόσο πόνο και δυστυχία για σχεδόν μισό αιώνα σε εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας.

Ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικά και αποτελεσματικά βήματα και να πάρει τις ανθρωπιστικές και πολιτικές αποφάσεις που θα είναι καθοριστικές για την επίτευξη προόδου.
Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη εφαρμογής από την Τουρκία των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, κατάθεσης όλων των στοιχείων από τις ταφές που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών, καθώς και στην ανάγκη κατάθεσης των στοιχείων και πληροφοριών για την τύχη των αγνοουμένων που υπάρχουν στα αρχεία του τουρκικού στρατού, που αφορούν τις σκόπιμες μετακινήσεις λειψάνων Ελληνοκυπρίων από τους αρχικούς χώρους ταφής.  

Ο Επίτροπος Προεδρίας ευχαρίστησε την κα Grenet – Catalano για τη μέχρι τώρα βοήθεια και στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την πεποίθηση του ότι η ανθρωπιστική πολιτική που ακολουθεί η Γαλλία θα συνεχιστεί προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Τέλος, ο Επίτροπος Προεδρίας συζήτησε με την κα Grenet – Catalano το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα διασποράς.

Από την πλευρά της η κα Grenet – Catalano υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του θέματος της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, εκφράζοντας παράλληλα την προθυμία και την ετοιμότητα της Γαλλίας να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.


(ΡΜ/ΕΚ/ΣΧ)