Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τoν Πρέσβη της Σερβίας, ΓΤΠ 19/4/2022


Ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου είχε σήμερα, στο Γραφείο του, συνάντηση με τον Πρέσβη της Σερβίας κ. Marko Blagojevic για θέματα των αρμοδιοτήτων του.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι και δράσεις για την αξιοποίηση του διμερούς Μνημονίου Συνεργασίας Κύπρου – Σερβίας ενόψει επικείμενης επίσκεψης του Επιτρόπου Προεδρίας στο Βελιγράδι.

Ο Πρέσβης της Σερβίας στην Κύπρο ανάφερε ότι σήμερα υλοποιείται μια σημαντική πρόνοια του Μνημονίου συνεργασίας που αφορά στην αποστολή διπλωμάτη από το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας η οποία στάλθηκε στην Κύπρο ως συντονίστρια για την οργάνωση της Διασποράς των Σέρβων.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε τον κ. Blagojevic ότι η Υπηρεσία Κυπρίων Αποδήμων του Γραφείου θα προσφέρει εμπειρογνωμοσύνη και κάθε δυνατή στήριξη στη συγκρότηση της Διασποράς των Σέρβων.

Στόχος είναι, επεσήμανε ο κ. Φωτίου, να φέρουμε τους λαούς των δύο χωρών μας που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και στις χώρες μας, πιο κοντά μέσα από διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες. Η συνεργασία σε θέματα διασποράς θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε.

Στα πλαίσια της συνάντησης ο Επίτροπος Προεδρίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά, στη μεγαλύτερη πληγή ανθρωπιστικού χαρακτήρα, αυτή της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας, που είναι το πρόβλημα των αγνοουμένων.

Όπως τόνισε ο Επίτροπος, είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί καθημερινά πόνο και δυστυχία για τόσες δεκαετίες σε εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας. Υπενθύμισε πόσο απάνθρωπο και απαράδεκτο είναι να υπάρχουν οικογένειες που για σχεδόν μισό αιώνα αναμένουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Τέλος, ο Πρέσβης κ. Marko Blagojevic εξέφρασε τη συμπαράσταση τόσο του ιδίου όσο και της χώρας του προς τις δοκιμαζόμενες οικογένειες, επισημαίνοντας ότι και η χώρα του αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα το οποίο όπως και στην Κύπρο προκαλεί καθημερινά πόνο και δυστυχία στους οικείους.

(ΡΜ/ΝΓ/ΕΧΡ)