Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Με επίκεντρο τη νεολαία συνεχίζεται το πρόγραμμα Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου «ΝΟΣΤΟΣ - Επιστροφή στις Ρίζες», ΚΥΠΕ Νίκος Κάτσικας - Αίγυπτος/ΚΑΙΡΟ 29/09/2019


Με επίκεντρο την αιγυπτιακής καταγωγής νεολαία Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, συνεχίζεται το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ - Επιστροφή στις Ρίζες», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Διασποράς της Αιγύπτου, το οποίο αναφέρεται σε σχετική συζήτηση που είχαν επί του θέματος η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μάκραμ και η Υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία εκπροσώπησε χθες την ελληνική κυβέρνηση στα ιστορικά Θυρανοίξια του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου.

«Το πρόγραμμα "ΝΟΣΤΟΣ" που έφερε πολλούς Αιγυπτιώτες στη Χώρα του Νείλου δεν σταμάτησε. Το "ΝΟΣΤΟΣ" θα συνεχίσει», τόνισε η κ. Μάκραμ, μιλώντας σε επίσημο γεύμα μετά τα Θυρανοίξια της ιστορικής ελληνικής εκκλησίας των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου. Η κ. Μάκραμ εξέφρασε επίσης ευχαριστίες στον Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, για τη συμβολή του στο πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ».

Οι κυρίες Μάκραμ και Ζαχαράκη συζήτησαν το θέμα του προγράμματος "ΝΟΣΤΟΣ", παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού της Ελλάδας Γιάννη Χρυσουλάκη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Κώστα Αλεξανδρή, του Πρέσβη της Ελλάδας Νίκου Γαριλίδη και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Κάιρο Γιώργου Δασκαλόπουλου.

Η Υπουργός Διασποράς της Αιγύπτου έκανε λόγο για αναβίωση του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ» και αναφέρθηκε στο πόσο κοντά φέρνουν τις τρεις χώρες, Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, έργα που έχουν να κάνουν με την από κοινού διαφύλαξη της ιστορικής κληρονομιάς των λαών των τριών κρατών, όπως είναι ο ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου, που έχει αποτελέσει το πνευματικό καταφύγιο χιλιάδων Ελλήνων και Κυπρίων Αιγυπτιωτών, όντας στην καρδιά της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, σε απόσταση 1-2 χιλιομέτρων από την εμβληματική πλατεία Ταχρίρ.

Ο Σύνδεσμος Ελληνοαιγυπτιακής Φιλίας τίμησε την Υπουργό Διασποράς της Αιγύπτου για την προσφορά της στον αιγυπτιώτικο Ελληνισμό, με το παράσημο και το αναμνηστικό να δίνουν διαδοχικά ο Πρόεδρος του εν λόγω ιστορικού σωματείου Σπυρίδων Καμαλάκης και τιμητικά η Αιγυπτιώτισσα ευεργέτιδα Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη, που ανέλαβε από κοινού με την ελληνική κοινότητα Καΐρου, όλο το κόστος της ανακαίνισης του ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου.

Για το έργο της αυτό και την εν γένει προσφορά της, η κ. Μάκραμ πρότεινε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αιγυπτιακής υπηκοότητας στην κ. Σοφιανού.

(ΚΥΠΕ/ΝΚ/ΜΚ)