Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Συνάντηση Επιτρόπου Προεδρίας με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα στο Προεδρικό Μέγαρο, ΓΤΠ 29/09/2022


Ο Επίτροπος Προεδρίας πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβος, ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Θεόδωρος Πολυβίου.

Κατά τη συνάντηση ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στη διατήρηση του Απόδημου Ελληνισμού με τις ρίζες, την ιστορία, τη γλώσσα και τις παραδόσεις του. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Εκκλησία είναι σημείο αναφοράς για τους Κύπριους και Έλληνες της Διασποράς.

Τονίστηκε η στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Εκκλησίας και των Οργανώσεων Κυπρίων της Διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο τόσο προς όφελος των αποδήμων μας που διαμένουν εκεί, όσο και προς όφελος της Κύπρου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τη νέα γενιά των αποδήμων μας, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον του απόδημου Ελληνισμού και το χρέος μας να τους κρατήσουμε κοντά στην πατρίδα τους. Θέλουμε οι νέοι μας να αναμειχθούν με τα πολιτειακά και παροικιακά δρώμενα, επεσήμανε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Ακολούθως, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο για τις εξελίξεις όσον αφορά στην τραγική πτυχή του θέματος των Αγνοουμένων, δίνοντας έμφαση στους τρόπους προώθησης του θέματος σε σημαντκά κέντρα λήψης αποφάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη διαχρονική στήριξη και προσφορά της Εκκλησίας προς την Ομογένεια και στον Ελληνισμό γενικότερα και τον διαβεβαίωσε για τη συνεχή στήριξη του ιδίου και της Κυβέρνησης στο έργο που επιτελούν.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Επίτροπο Προεδρίας για τη στήριξη και διαβεβαίωσε και από την πλευρά του, ότι η Εκκλησία θα βρίσκεται πάντα αρωγός και δίπλα από τον Απόδημο Ελληνισμό. Ιδιαίτερα για το θέμα των Αγνοουμένων διαβεβαίωσε τον Επίτροπο ότι θα το προωθήσει με στόχο την επίλυση του.

(ΝΓ/ΣΧ)