Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Το έργο του Κρις Λαζαρή, του Γιάννη Χριστοδούλου και της παροικίας εξήρε ο Πρόεδρος ΚΥΠΕ - Σταύρος Κονιώτης - Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ 24/09/2020 


Η καθιέρωση απόδοσης τιμής σε Κύπριους ομογενείς αναδεικνύει την πολυποίκιλη προσφορά της παροικίας στον τόπο μας, ανέφερε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό του για το «3ο Διεθνές Φεστιβάλ Φιλίας και Πολιτισμού Χρίστος Λαζαρής», που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κηποθέατρο «Μάριος Τόκας», στη Λεμεσό.
 
Στο χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως το φεστιβάλ είναι τιμητικά συνδεδεμένο με το όνομα του καταξιωμένου Κύπριου ομογενή, Κρις Λαζαρή, «μίας ξεχωριστής προσωπικότητας, που ως υπόδειγμα δημιουργικότητας, εργατικότητας, προσωπικής προόδου και προκοπής, συνύφασε στενά την επιτυχημένη πορεία της ζωής του, με την προσφορά και την πρόοδο της κυπριακής παροικίας του Λονδίνου και της ιδιαίτερης του πατρίδας ευρύτερα».
 
Αναμφίβολα, συνέχισε, ο Κρις Λαζαρή, μέσα από το πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωφελές έργο που ανέπτυξε, σφράγισε ποικιλοτρόπως την προαγωγή της παιδείας και του πολιτισμού μας, αποτελώντας ένα υψηλό παράδειγμα ευπατρίδη για τον καθένα μας. Υπενθύμισε δε την εισφορά του Κρις Λαζαρή στην Κυπριακή Δημοκρατία ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, η άξια επαίνου απόφαση της οικονομικής στήριξης κοινωφελών ιδρυμάτων, μέσα από τη διοργάνωση του φεστιβάλ, και πιο συγκεκριμένα για τη φετινή χρονιά του Ιδρύματος «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», τιμά με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη του Κρις Λαζαρή.

«Αναλόγως, η καθιέρωση απόδοσης τιμής σε Κύπριους ομογενείς αναδεικνύει την πολυποίκιλη προσφορά της παροικίας στον τόπο μας», είπε και πρόσθεσε πως πρόκειται για « μία αφειδώλευτη και ανιδιοτελή προσφορά, η οποία εκτιμάται τα μέγιστα από την Πολιτεία και το σύνολο του κυπριακού λαού ως σημαίνουσα, αφενός για την ευημερία της ιδιαίτερης μας πατρίδα και αφετέρου για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων της πατρίδας μας στο εξωτερικό».
 
Αναφερόμενος στον φετινό τιμώμενο του φεστιβάλ, Γιάννη Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε την πλούσια κοινωνική του  δράση. «Ο Γιάννης Χριστοδούλου, τρέφοντας πηγαία αισθήματα αγάπης για τη γενέτειρά του, μέσα από τη δραστηριοποίηση του φιλανθρωπικού ιδρύματος Yianis Christodoulou Foundation, ενισχύει διαχρονικά έργα και πρωτοβουλίες στην Κύπρο σε συνεργασία με δημόσιες υπηρεσίες και τοπικούς φορείς, με στόχευση την υποστήριξη παιδιών και νέων και κατ’ επέκταση την εξυπηρέτηση των ποικιλόμορφων αναγκών τους», συμπλήρωσε.
 
Υπέδειξε ότι «η ουσιαστικής σημασίας αυτή στήριξή του, συνέβαλε καθοριστικά, μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση του μαθησιακού περιβάλλοντος των μαθητών και της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ως επίσης στη βελτίωση του επιπέδου ζωής τους».

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη θερμά τον Γιάννη Χριστοδούλου και εξέφρασε τις ευχαριστίες της Πολιτείας «για την εγνωσμένη παραδειγματική αυτή του δράση», αλλά και τη βεβαιότητα ότι «ότι η αναγνώριση αυτή, την οποία εκλαμβάνει με πρόσθετο αίσθημα ευθύνης, θα αποτελέσει ακόμα ένα κίνητρο για την εκπλήρωση ακόμη περισσότερων πράξεων καθήκοντος προς τον τόπο μας».
 
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον εμπνευστή του Φεστιβάλ, Νίκο Πετούση, αλλά και τους συνεργάτες του, τόσο για την ιδέα όσο και για «το άρτιο της διεξαγωγής της εκδήλωσης».
 
(ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΓΒΑ)