Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Η Κυβέρνηση στηρίζει τους επαναπατρισθέντες Κυπρίους, διαβεβαιώνει ο Επ. Προεδρίας, ΚΥΠΕ 02/05/2022


Η Κυβέρνηση στηρίζει τους επαναπατρισθέντες Κύπριους και προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, διαβεβαίωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην παρουσία του κ. Φωτίου δέχθηκε , στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Επαναπατρισθέντων Κυπρίων.

Σε δηλώσεις τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου είπε πως τόσο οι απόδημοι όσο και οι επαναπατρισθέντες είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε ως πατρίδα διότι είναι αυτοί οι άνθρωποι που σε δύσκολες εποχές για την Κύπρο προωθούν σε ισχυρά κέντρα λήψης απόφασης τα εθνικά θέματα.

Ο Επίτροπος είπε πως σήμερα, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, είχαν μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και εκπροσώπους όλων των χωρών «από όπου έχουμε επαναπατρισθέντες και είδαμε κάποιες συγκεκριμένες εισηγήσεις που έχουν υποβάλει τις οποίες, σε συνεργασία μαζί τους, υλοποιούμε».

«Προσπαθούμε να στηρίξουμε όσους έρχονται στην Κύπρο, να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα για κόσμο που επιθυμεί να επαναπατριστεί. Είναι περισσότερο προβλήματα ενσωμάτωσης, προβλήματα κόσμου που προέρχεται κυρίως από χώρες της Αφρικής, Νότια Αφρική και αλλού, και που χρειάζεται ακόμα και την οικονομική στήριξη του κράτους», ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου είπε πως όλα αυτά τα ζητήματα προσπαθούν να τα επιλύουν και τόνισε πως πάνω από όλα, «εκείνο που έχει σημασία είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι για χρόνια ήταν μέρος της Διασποράς μας είναι εδώ και μπορούν να επιτελέσουν και να συνεχίσουν να επιτελούν αυτό τον ουσιαστικό ρόλο που είχαν όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Επίτροπος είπε αυτό ακριβώς είναι που τους έχει πει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες τους και το έργο που έχουν επιτελέσει μέχρι σήμερα. «Θα είμαστε δίπλα τους για ό,τι χρειαστεί», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυριάκος Τσολάκης είπε ότι επιβάλλεται η ενίσχυση της «γέφυρας» επικοινωνίας με τον απόδημο Ελληνισμό.

«Έχουμε μια Κύπρο εκτός Κύπρου η οποία σήμερα είναι σε θέσεις-κλειδιά σε όλες τις χώρες του κόσμου και μπορούν αυτοί οι Κύπριοι να μας βοηθήσουν αφάνταστα σε όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουμε», είπε σημειώνοντας την επιθυμία των αποδήμων και επαναπατρισθέντων Κυπρίων να προσφέρουν για την Κύπρο.

Τέλος, επεσήμανε τη στήριξη που λαμβάνουν τόσο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσωπικά όσο και από τον Επίτροπο Προεδρίας.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΘΝΕ)