Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τα «Δάκρυα της Σιωπής» σε παραγωγή του Παγκυπρίου, Εθνικός Κήρυξ 4/3/2022


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα έργο που αμφιταλαντεύεται μεταξύ του ρεπορτάζ και της λογοτεχνίας, περιλαμβάνοντας όμως μια σειρά από επίκαιρα -και επώδυνα- μηνύματα που συγκλονίζουν τον θεατή, παρουσιάστηκε στην σκηνή του «American Theatre of Actors» στο Μανχάταν, σε παραγωγή του Παγκυπρίου.

Πρόκειται για την θεατρική παράσταση «Τα Δάκρυα της Σιωπής», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίου της συγγραφέα και δημοσιογράφου, Αριας Σωκράτους, με την βραβευμένη ηθοποιό Πάολα Χατζηλαμπρή πρωταγωνίστρια – σκηνοθέτη και τον Αλέξανδρο Αμμοχωστιανό στην Διεύθυνση Παραγωγής.

Το έργο αποτελείται από τρεις μονολόγους γυναικών, θύματα κακοποίησης και sex trafficking, των οποίων οι ιστορίες εκτυλίσσονται παράλληλα. Οι ιστορίες αυτές συνδέονται μεταξύ τους με ένα κοινό παρονομαστή, την γυναικεία κακοποίηση και την ανθρώπινη διακίνηση.

Η Πάολα Χατζηλαμπρή ενσάρκωσε τον ρόλο της βασικής ηρωίδας του βιβλίου της Κρίστεν Ριβέρα, η οποία έχει ελληνική καταγωγή και είναι παντρεμένη με τον αρχηγό του κυκλώματος ανθρώπινης διακίνησης Ντέιβιντ Ριβέρα, ο οποίος την υποχρεώνει να αλλάξει το όνομά της από Χριστίνα σε Κρίστεν, της απαγορεύει να μιλάει ελληνικά και την κακοποιεί συστηματικά.

Ο δεύτερος μονόλογος που ενσαρκώνει είναι η Σόνια, μια νεαρή Τσέχα, θύμα sex trafficking, η οποία είναι κλειδωμένη στην απομόνωση και διηγείται την ιστορία της και ο τρίτος, η ιστορία της Ροξάνα, μιας Ρωσίδας χορεύτριας, η οποία παραπλανάται από τον ατζέντη της και έρχεται στις ΗΠΑ για μια καλύτερη ζωή και καταλήγει θύμα του ίδιου κυκλώματος.

Τα «Δάκρυα της Σιωπής» καταγγέλλουν τη μάστιγα της ανθρώπινης διακίνησης που, μετά τη διακίνηση ναρκωτικών, είναι το δεύτερο πιο προσοδοφόρο και διαδεδομένο έγκλημα ανά τον Κόσμο, καθώς επίσης θίγει και το θέμα της γυναικείας κακοποίησης, το οποίο είναι τόσο καλά καμουφλαρισμένο που τα θύματα για την κοινή γνώμη πολλές φορές δεν υπάρχουν.

Μετά το πέρας της παράστασης, ο πρόεδρος του Παγκυπρίου, Φίλιπ Κρίστοφερ, αναφέρθηκε σε μια υπόθεση γυναικείας κακοποίησης στην Κύπρο, όπου μια γυναίκα εγκατέλειψε την χώρα μαζί με τον ανήλικο γιο της, αλλά, εν τέλει, παραπέμφθηκε στην Δικαιοσύνη για απαγωγή. Παράλληλα, έκανε αναφορά και στο μεγάλο γεγονός των ημερών, τον πόλεμο της Ουκρανίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις μετέπειτα ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») η Αρια Σωκράτους τόνισε πως το βιβλίο, πάνω στο οποίο βασίστηκε το έργο, ήταν προϊόν ενδελεχούς δουλειάς, που «πάντρεψε» την έρευνα με την μυθοπλασία.

«Για το συγκεκριμένο βιβλίο επένδυσα απίστευτες ώρες έρευνας και συνεντεύξεων με αρμόδιους φορείς όπως το Human Trafficking Resource Center. Ξεκίνησα να το γράφω το Φθινόπωρο του 2013 και το ολοκλήρωσα την Ανοιξη του 2014. Θυμάμαι πως ήταν ο πιο παγωμένος χειμώνας που υπήρξε ποτέ στη Νέα Υόρκη τα τελευταία σαράντα χρόνια και καθώς δεν μπορούσα να βγω καθόλου από το σπίτι, αποφάσισα να επενδύσω το χρόνο μου δημιουργικά», δήλωσε η κ. Σωκράτους.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Μιχάλης Φυρίλλας, ο πρόξενος Δημήτρης Παπαγεωργίου και η δημοσιογράφος Νικόλ Πεταλλίδη.