Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων συναντήθηκε με τον Διευθυντή και αντιπροσωπεία φοιτητών του Ελληνοαμερικάνικου Ινστιτούτου AHIF, 20/06/2023


Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, κα ’Αννα Αριστοτέλους συναντήθηκε στις 20.06.23 με τον Διευθυντή κ. Νίκο Λαριγκάκη και αντιπροσωπεία φοιτητών του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου AHIF στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψής τους στην Κύπρο.

Η κα. Αριστοτέλους κατά την παρουσίαση των θεμάτων του Γραφείου της ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την τραγωδία των αγνοουμένων και των συγγενών τους που δυστυχώς συνεχίζει να προκαλεί πόνο και δυστυχία σε εκατοντάδες οικογένειες συμπατριωτών μας αφού στερούνται του δικαιώματος στην αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα.

Διαβεβαίωσε τους φοιτητές για το έντονο ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη για τα θέματα των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων και των επανεγκατεσταθέντων και ειδικότερα την επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος που αφορά τους αγνοούμενους.

Η κα. Αριστοτέλους έκανε ειδικές αναφορές στις περιπτώσεις πέντε αγνοούμενων Ελληνοαμερικανών, των οποίων η τύχη αγνοείτο μετά την τουρκική εισβολή, με τους τρεις από αυτούς σήμερα να καταγράφονται πλέον στον κατάλογο των πεσόντων αφού τα οστά τους έχουν ταυτοποιηθεί. Οι άλλοι δύο παραμένουν αγνοούμενοι. Επισημαίνεται ότι για έναν από αυτούς εντοπίστηκαν ελάχιστα οστά και εξακολουθεί να αναζητείται ο χώρος ταφής μετά τη σκόπιμη μετακίνησή τους από τον κατοχικό στρατό.

Στο πλαίσιο αυτό, η κα. Αριστοτέλους ζήτησε από τους φοιτητές της αντιπροσωπείας όπως συμβάλουν με συντονισμένες ενέργειες στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Πανεπιστημιακών τους κοινοτήτων στις ΗΠΑ για την ανθρωπιστική πτυχή του θέματος των αγνοουμένων μας.

Όπως τόνισε, το θέμα των αγνοουμένων τα τελευταία χρόνια προχωρά με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Τουρκίας να συνεργαστεί και να δώσει στοιχεία από τα τουρκικά αρχεία για τις μετακινήσεις των οστών και τους νέους τόπους ταφής, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2001 και 2014.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο σημαντικό ρόλο που μπορούν να έχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ και γενικότερα η διεθνής κοινότητα στις προσπάθειες της χώρας μας για αντιμετώπιση της απαράδεκτης και απάνθρωπης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα στα θέματα των αγνοουμένων και των οικογενειών τους, καθώς και των εγκλωβισμένων των οποίων τα δικαιώματα καταπατούνται καθημερινά λόγω προβλημάτων που απορρέουν από την προκλητική στάση των τούρκικών στρατευμάτων. Μάλιστα, η κα Αριστοτέλους, αναδεικνύοντας περισσότερο την ανθρωπιστική πτυχή του θέματος, τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για να συνεργαστεί στο θέμα των αγνοουμένων, καθότι πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ανθρωπιστικό θέμα. Επικεντρώθηκε στην κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων που αγνοούνται εδώ και 49 χρόνια αλλά και των συγγενών τους με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν φύγει από τη ζωή χωρίς να μάθουν ποτέ την αλήθεια για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

Επίσης, κατά τη συνάντηση, η κα Αριστοτέλους ενημέρωσε για τα θέματα των εγκλωβισμένων και των θρησκευτικών ομάδων, καθώς και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους λόγω της προκλητικής συμπεριφοράς των κατοχικών στρατευμάτων, και της προσπάθειας εγκατάστασης εποίκων από την Τουρκία, αλλάζοντας τον δημογραφικό χαρακτήρα του κατεχόμενου τμήματος της χώρας μας. Ειδικές αναφορές έγιναν και στην καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα μας μέρη από την κατοχική δύναμη, αλλά και στις συστηματικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διατήρηση και προστασία της.

Τέλος, η κα Αριστοτέλους συνεχάρη τον Διευθυντή κ. Λαριγκάκη και τους φοιτητές του AHIF για το έργο και τις δράσεις τους για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΑΗΙF διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον του Ινστιτούτου και των φοιτητών για το πρόβλημα της Κύπρου, εκφράζοντας τη στήριξή τους στις προσπάθειες επίλυσης του ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων, αλλά και τη στήριξή τους στους εγκλωβισμένους μας.