Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία της ΑΗΕΡΑ και του ΑΗΙ, καθώς και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων ΑΗΕΠΑ και ΑΗΙ, καθώς και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, στην παρουσία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου και του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Παναγιώτη Σεντώνα, του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Φωτίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κατά τη συνάντηση «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία σήμερα να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, στο Κυπριακό, για τις προκλήσεις της Τουρκίας όσον αφορά την ΑΟΖ, αλλά έχει ενημερώσει επίσης για τη σημασία των τριμερών συνεργασιών που αναπτύσσουμε στην περιοχή, ιδιαίτερα της τριμερούς Κύπρου – Ισραήλ - Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος έχει ευχαριστήσει όλους για τη στήριξη, ιδιαίτερα από μια μεγάλη χώρα όπως είναι οι ΗΠΑ, αλλά και για τη βοήθεια που οι ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια δίνουν, ώστε να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Επίσης, οι αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ».

Από την πλευρά τους, τόσο ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ κ. Γιώργος Χωριάτης, όσο και ο Πρόεδρος του ΑΗΙ κ. Νίκος Λαρυγκάκης εξέφρασαν ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνοντας την άψογη συνεργασία που διατηρούν οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις με τις αντίστοιχες αμερικανοεβραϊκές, καθώς και την αμέριστη στήριξή τους προς την τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, με στόχο την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπογράμμισαν, ακόμη, τις προσπάθειές τους στις ΗΠΑ για δικαίωση του αγώνα της Κύπρου, για επίλυση του Κυπριακού και τερματισμό της τουρκικής κατοχής.

Σε δηλώσεις τους, ηγέτες των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων τόνισαν, μεταξύ άλλων, τη στήριξή τους στην τριμερή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για προώθηση των συμφερόντων της τριμερούς αυτής συνεργασίας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού.

Υπογράμμισαν, ακόμη, την οικονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Κύπρο, και ανέφεραν ότι αύριο αναχωρούν για την Ελλάδα, όπου θα έχουν επαφές, ενώ πριν από την επίσκεψή τους στην Κύπρο βρίσκονταν στο Ισραήλ για διάφορες επαφές.

Τέλος, εξέφρασαν ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη δυνατή φωνή αντισημιτισμού της Κύπρου, αλλά και του ιδίου προσωπικά, κάτι που χαρακτήρισαν πολύ σημαντικό για τις οργανώσεις τους.