Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Επαφές του Επιτρόπου Προεδρίας στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο, ΚΥΠΕ – ΒΡΕΤΑΝΙΑ/Λονδίνο, 21/09/2021


Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου είχε την Τρίτη σειρά συναντήσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου, Βουλευτή Sir Roger Gale και άλλους Βουλευτές μέλη της Ομάδας Φιλίας, Alyn Smith, Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας SNP και Fabian Hamilton, Σκιώδη Υπουργό, υπεύθυνο Εργατικού Κόμματος για θέματα Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στο ΓΤΠ, στα πλαίσια των πιο πάνω συναντήσεων, ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τους Βουλευτές για τις εξελίξεις όσον αφορά το Εθνικό μας θέμα με έμφαση στην τραγική πτυχή του θέματος των Αγνοουμένων κι αντάλλαξαν απόψεις για τρόπους προώθησης του θέματος σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπογραμμίζοντας τη σημαντική συνεισφορά της κυπριακής παροικίας στον κοινωνικό ιστό του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Κύπριοι της διασποράς κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και στην αγαστή συνεργασία της Κυβέρνησης με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας το δύσκολο εκείνο διάστημα.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ευχαρίστησε εκ μέρους του ίδιου αλλά και της Κυπριακής Κυβέρνησης, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου-ΗΒ για τη διαχρονική και σταθερή στήριξη τους εντός της Βουλής των Κοινοτήτων. Επίσης, συζήτησε μαζί τους την υλοποίηση συγκεκριμένων κοινών δράσεων με τη στήριξη της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ, που εκτελεί και χρέη Γραμματείας για την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας.

Στη συνέχεια ο Επίτροπος Προεδρίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη Βουλή των Κοινοτήτων, Βουλευτή Tom Tugendhat.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Επίτροπος Προεδρίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τις τελευταίες εξελίξεις όσο αφορά το Κυπριακό ενόψει και της προσεχούς Τριμερούς Συνάντησης στη Νέα Υόρκη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε παράλληλα στα τελευταία δεδομένα όσον αφορά το ανθρωπιστικό θέμα της εξακρίβωσης της τύχης των Αγνοουμένων και ζήτησε τη συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου για άσκηση πίεσης προς την Τουρκία έτσι ώστε να δώσει πρόσβαση στα στρατιωτικά αρχεία αλλά και να ανοίξει τις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές.

Παρόντες στις συναντήσεις ήταν ο Ύπατος Αρμοστής στο Λονδίνο Ανδρέας Κακουρής και ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ Χρίστος Καραολής.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ)