Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Φέρνουμε τους λαούς πιο κοντά, λέει ο Φωτίου σε εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από Κύπρο-Ρουμανία, ΚΥΠΕ 02/12/2022


Στους ιστορικούς δεσμούς, τις κοινές αξίες, αρχές και επιδιώξεις που ενώνουν Κύπρο και Ρουμανία αναφέρθηκε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, χαιρετίζοντας εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια των δύο χωρών, που διοργανώθηκε στο Cine Studio του Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

«Οι σχέσεις μας είναι πέρα για πέρα φιλικές, μας ενώνουν πολλά και συνεργαζόμαστε σε όλους τους τομείς» είπε στην εκδήλωση, που διοργανώνεται στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας Κύπρου-Ρουμανίας, για θέματα Διασποράς.

«Φέρνοντας τους δυο λαούς πιο κοντά, με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις, δίνουμε σημασία και στηρίζουμε ιδιαίτερα τη νέα γενιά, πράγμα που αποτελεί βασικό μας στόχο μαζί με τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που προωθούμε για στήριξη και ενδυνάμωση της διασποράς μας» είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Υποδεχόμενος την Υφυπουργό Ρουμανίας Diana-Stefana Baciuna, ευήθηκε οι σχέσεις των χωρών να αναπτύσσονται συνεχώς προς αμοιβαίο όφελος, σύμφωνα και με τους στόχους που έχουν θέσει σε ό,τι αφορά στη διμερή συνεργασία για θέματα διασποράς.

«Συμπληρώσαμε 62 χρόνια διμερών σχέσεων με διπλωματική εκπροσώπηση σε επίπεδο πρεσβείας, και αυτό λέει από μόνο του πολλά σε ό,τι αφορά στις μακροχρόνιες σχέσεις μας, την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική μας συνεργασία» είπε ο κ. Φωτίου.

Σαρανταπέντε και πλέον χιλιάδες Ρουμάνοι στην Κύπρο συνθέτουν μια ζωντανή και δυναμική διασπορά η οποία προσφέρει πάρα πολλά στην ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών μας, συνέχισε.

Είπε επίσης ότι πολλοί Κύπριοι έχουν αποφοιτήσει από ρουμανικά πανεπιστήμια, αρκετοί επέστρεψαν στην Κύπρο, άλλοι, ανάμεσα τους και επιχειρηματίες παρέμειναν στη Ρουμανία όπου δραστηριοποιούνται και προσφέρουν στην οικονομία της χώρας.

Ευχαρίστησε τους εκπροσώπους από την επαρχία Neamt για την παρουσία τους στην Κύπρο, ενώ συνεχάρηκε όσους εργάστηκαν για την εκδήλωση, ευχόμενος οι σχέσεις Κύπρου-Ρουμανίας «να είναι πάντα ισχυρές και να αποτελούν παράδειγμα πλήρους και αγαστής συνεργασίας των λαών μας σε όλους τους τομείς».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν καλλιτέχνες από τη Ρουμανία, από τον Όμιλο Floricica de la Munte και από την Κύπρο, από τον Λαογραφικό Όμιλο «H Λυγερή» ΣΕΚ Λευκωσίας- Κερύνειας.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ)