Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Πανεπιστήμιο Κύπρου και Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/07/2020


Πανεπιστήμιο Κύπρου και Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας υπέγραψαν την Τρίτη, 21 Ιουλίου 2020, Μνημόνιο Συνεργασίας, με κεντρικό άξονα τη στήριξη των Κυπρίων της Διασποράς και στόχο την ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας.

Ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας αναφέρει ότι «το Μνημόνιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση σημαντικού αριθμού υποτροφιών προς Κύπριους ομογενείς για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ενδεχόμενο φιλοξενίας και συμμετοχής τους σε προγράμματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των δυο Μερών στη διεξαγωγή ερευνών για την καταγραφή των απόψεων της διασποράς σε διάφορα ζητήματα».

Το Μνημόνιο υπέγραψαν, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρύτανης, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και εκ μέρους του Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας, ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, δήλωσε ότι «με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας γίνεται άλλη μια στροφή του Πανεπιστημίου προς την κοινωνία, αυτή τη φορά με τη θεσμοθέτηση δράσεων προς την ομογένεια».

Πρόσθεσε ότι «από τους σημαντικότερους στόχους του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η προσέλκυση Κύπριων νέων ομογενών για σπουδές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, δίδοντας τους με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την Κύπρο και τις ρίζες τους, φοιτώντας παράλληλα σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο».

Καταλήγοντας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το Μνημόνιο θα αποτελέσει την αρχή για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δυο Μερών.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως ένα από τους βασικούς συνεργάτες και υποστηρικτές του Γραφείου Επιτρόπου, σημειώνοντας «τη σημασία της συνεργασίας αυτής, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά των αποδήμων μας, έτσι ώστε με τα διάφορα προγράμματα που προσφέρονται να τους κρατήσουμε κοντά στις ρίζες τους, την ιστορία, κουλτούρα και πολιτισμό τους».

Αναφέρθηκε, επίσης, «στη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης και ενδυνάμωσης αυτής της συνεργασίας ιδιαίτερα για τη νέα γενιά της Διασποράς μας, αλλά και τους φοιτητές που προέρχονται από το σχολείο του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου».

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΓΒΑ)