Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε τελετή στολισμού του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου των Αγνοουμένων, στην Αθήνα, ΓΤΠ 23/11/2022


(Πλατεία Συντάγματος)

Σε λίγες μέρες οι απανταχού Χριστιανοί γιορτάζουμε τη γέννηση του Θεανθρώπου. Είναι ημέρα γιορτινή με μηνύματα χαράς, ελπίδας και ειρήνης. Τέτοιες ημέρες, περισσότερο από άλλοτε, η σκέψη μας με τις οικογένειες των αγνοουμένων μας και το δράμα που ζουν.

Στολίζοντας το Χριστουγεννιάτικο Δένδρο των αγνοουμένων εδώ στο κέντρο της Αθήνας, στέλνουμε παντού το μήνυμα της αδελφοσύνης και της συμπαράταξής μας στον αγώνα για τερματισμό επιτέλους του δράματος που εδώ και 48 χρόνια βιώνουν οι συγγενείς των αγαπημένων μας.

Αίτημά μας, να δοθούν επιτέλους πλήρεις και ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλους τους συγγενείς για την εξαφάνιση των αγαπημένων τους. Και τις απαντήσεις αυτές θα πρέπει φυσικά να τις δώσει η κατοχική δύναμη, η Τουρκία, που όλα αυτά τα χρόνια αρνείται να εργαστεί με ειλικρίνεια και καλή βούληση για τη διαλεύκανση όλων ανεξαίρετα των περιπτώσεων των αγνοουμένων μας.

Από πλευράς μας, εργαζόμαστε και εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας για να καμφθεί η αδιαλλαξία και άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί για τερματισμό της τραγωδίας, την οποία η ίδια δημιούργησε και συντηρεί με τακτικισμούς μεγεθύνοντας τον πόνο και τη δυστυχία των οικογενειών των αγνοουμένων μας.

Είναι μια απάνθρωπη και αφύσικη κατάσταση που ακυρώνει αξίες και αρχές της πολιτισμένης ανθρωπότητας. Δεν μπορεί και ούτε πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η τραγωδία. Οι ισχυροί της γης, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν και ηθική υποχρέωση να αναλάβουν επιτέλους ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες για τερματισμό της τραγωδίας.

Τις άγιες τούτες μέρες, θα ήθελα πρώτιστα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τη Νεολαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων για την πρωτοβουλία σας. Ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δένδρου αγνοουμένων στις διάφορες χώρες που ζουν Κύπριοι της Διασποράς μας, συμβολίζει τη συμπαράσταση και συμπαράταξη της ΝΕΠΟΜΑΚ και όλων μας στην τραγωδία που βιώνουν καθημερινά οι συγγενείς των αγνοουμένων μας και εκφράζει ειλικρινή αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης στις δοκιμαζόμενες οικογένειες. Είναι μια πράξη αξιέπαινη που σας τιμά ιδιαίτερα.

Ας ευχηθούμε το κάθε Χριστουγεννιάτικο δένδρο που στολίζουμε, σε συνεργασία με τη νεολαία των αποδήμων μας, να εκπέμπει δυνατά το μήνυμα της διεθνούς επίκλησής μας για περαιτέρω στήριξη των προσπαθειών και ενεργειών μας υπέρ της διακρίβωσης της τύχης όλων ανεξαίρετα των αγνοουμένων μας.

Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, της πολιτείας και όλων μας εκφράζω την αμέριστη και ειλικρινή συμπαράστασή μας προς τις οικογένειες των αγνοουμένων μας και προς όλους εσάς με τη διαβεβαίωση ότι συνεχίζουμε μαζί τον ιερό αγώνα για αποκατάσταση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του τελευταίου αγνοούμενού μας και της οικογένειάς του.

Αυτό αποτελεί εθνική επιταγή και χρέος απέναντι στους ήρωές μας και στις οικογένειές τους.

Συγχαίροντας για μια ακόμα φορά θερμά τα μέλη της ΝΕΠΟΜΑΚ για την πρωτοβουλία τους, απευθύνω επίσης τις θερμές ευχαριστίες μας προς όλους τους αποδήμους μας για τη διαχρονική τους στήριξη και εύχομαι τα Χριστούγεννα αυτά και ο Νέος Χρόνος να ενισχύσουν τις προσδοκίες μας για ελευθερία και ειρήνη στη μικρή μας πατρίδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

(ΑΤ/ΣΧ)