Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας

Τεράστια η προσφορά της διασποράς στους δύσκολους αυτούς καιρούς, λέει ο Φωτίου, ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/04/2020


Η προσφορά της διασποράς σε απόδημους που έχουν ανάγκη, σε Κύπριους φοιτητές και σε όσους εγκλωβίστηκαν στο εξωτερικό είναι τεράστια σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.
 
«Η διασπορά είναι ευαισθητοποιημένη και δηλώνει ένα μεγάλο παρών, όπως έκανε σε όλες τις περιόδους που η Κύπρος είχε ανάγκη τους αποδήμους», δήλωσε ο κ. Φωτίου στο ΚΥΠΕ.
 
Είπε ότι ο ίδιος βρίσκεται τακτικά σε επαφή με όλες τις ομοσπονδίες ανά την υφήλιο, όπου υπάρχουν οργανωμένα σύνολα. «Μιλώ προσωπικά με τους Προέδρους των Ομοσπονδιών, συνεργάτες μου μιλούν με μέλη των ΔΣ, ώστε να ξέρουμε τα πιθανά προβλήματα ή τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν για να βοηθήσουμε, αλλά και για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και ενημέρωση για την κατάσταση στις κοινότητές μας σε χώρες που υπάρχουν προβλήματα» λόγω του κορωνοϊού, είπε.
 
Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στην αύξηση των θανάτων μεταξύ των Κυπρίων της διασποράς, στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για θλιβερή εξέλιξη. Ιδιαίτερα στη Βρετανία, γίνεται μια προσπάθεια από οργανωμένα σύνολα της παροικίας, να βοηθήσουν όσο μπορούν αυτές τις οικογένειες, είπε.
 
Έφερε το παράδειγμα οικογενειών που χάνουν δικούς τους ανθρώπους χωρίς να μπορούν να τους δουν λόγω των περιορισμών και οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης. Υπάρχει δίκτυο με ομάδα που παρέχει στήριξη σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες της παροικίας, ενώ μεταφέρονται και τρόφιμα, είπε ο κ. Φωτίου. Παράλληλα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο παράδειγμα του ομογενή Γιάννη Χριστοδούλου στο Λονδίνο, ο οποίος χορηγεί χιλιάδες πακέτα με τρόφιμα στη διασπορά.
 
Ακόμη, είπε ότι τα οργανωμένα σύνολα, σε συνεργασία με όλες τις πρεσβείες της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εξωτερικών, βοηθούν φοιτητές, αλλά και Κύπριους, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στις χώρες αυτές.
 
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Φωτίου στην Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου και στον Πρόεδρό της, Χρήστο Καραολή, καθώς και στα μέλη της, που όπως είπε, κάνουν μια τεράστια προσπάθεια για να βοηθήσουν τους συμπατριώτες μας, τους φοιτητές και τη διασπορά και στους οποίους, όπως είπε, αξίζουν συγχαρητήρια.
 
Ακόμη, ανέφερε ότι είναι σε επαφή με τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ Ανδρέα Παπαευριπίδη, τον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, αλλά και τους Προέδρους των άλλων ομοσπονδιών, με τους οποίους υπάρχει διαρκής επαφή για να εντοπίζονται πιθανά προβλήματα και να επιλύονται αναλόγως των δυνατοτήτων.
 
Ακυρώνονται οι επισκέψεις της νεολαίας αποδήμων
-----------------------------------
Εξάλλου, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ και τους Προέδρους όλων των οργανώσεων της νεολαίας στο εξωτερικό, αποφασίστηκε να ακυρωθούν για φέτος τα προγράμματα των επισκέψεων για τη νέα γενιά, που πραγματοποιούνται μέσα στον Ιούνιο και Ιούλιο. 
 
Αντ’ αυτού, τα κονδύλια θα αξιοποιηθούν ώστε να θα επεκταθεί η συνεργασία με πανεπιστήμια και να προσφερθούν στους νέους του εξωτερικού διαδικτυακά μαθήματα, είπε ο κ. Φωτίου. Πέραν από την εκμάθηση γλώσσας, τα μαθήματα θα καλύψουν και άλλους τομείς, όπως ιστορία, παραδόσεις, ήθη και έθιμα της Κύπρου, πρόσθεσε.
 
Το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο οποίο ήδη λειτουργεί πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκμάθησης γλώσσας. Τα προγράμματα αυτά θα εμπλουτιστούν, ενώ θα εμπλακούν και άλλα πανεπιστήμια, είπε ο κ. Φωτίου.
 
Όσον αφορά το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, ο κ. Φωτίου είπε ότι η απόφαση για την διεξαγωγή του θα συζητηθεί στα μέσα Μαΐου. Ήδη το ετήσιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, που ήταν προγραμματισμένο για 27-30 Μαΐου αναβλήθηκε για αργότερα, πρόσθεσε. Οι αποφάσεις θα ληφθούν αναλόγως των εξελίξεων για τον κορωνοϊό, κατέληξε ο κ. Φωτίου.
 
(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΒΑ) 

*Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΚΥΠΕ και παραχωρούνται μόνον σε συνδρομητές για συγκεκριμένη χρήση.